29. 09. 2018.

"Paprikafest" 2018. – Tematske karte za uzgoj začinske paprike

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ivan Plašćak i Višnja ŠegoIvan Plašćak i Višnja ŠegoU sklopu manifestacije "Paprikafest", a povodom Dana sela Luga, 29. rujna 2018. godine, s početkom u 10,00 sati, u Omladinskom domu u Lugu održana je prezentacija znanstveno-stručne studije "Tematske karte za uzgoj začinske paprike na području Općine Bilje". Prezentaciju su organizirali Odbor za poljoprivredu Općine Bilje i tvrtka Zelena infrastruktura d.o.o. iz Zagreba.

Ivan Plašćak, predsjednik Odbora za poljoprivredu Općine Bilje, na početku prezentacije naglasio je značaj koji proizvodnja začinske paprike ima za Općinu Bilje, koja – uz Kopački rit – postaje sve više prepoznatljiva po začinskoj paprici. Tijekom 2017. godine Općina Bilje je u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom Osijek i tvrtkom Zelena infrastruktura d.o.o. iz Zagreba pokrenula i završila znanstveno-stručnu studiju "Inventarizacija okolišnih resursa Općine Bilje".

Što su tematske karte?
Nova znanstveno-stručna studija "Karta optimalne namjene zemljišta za uzgoj začinske paprike na području Općine Bilje" predstavlja korak dalje ka konkretizaciji i praktičnom doprinosu suradnje znanstvenih institucija i proizvođača začinske paprike na području Općine Bilje. Suvremena poljoprivreda u svijetu teško je zamisliva bez tematskih karti, na kojima se primjenom znanstvenih metoda može odrediti koje je tlo pogodno, a koje nije za određenu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Cilj ove znanstveno-stručne studije bio je znanstvenim metodama utvrditi koje je tlo na području Općine Bilje pogodno za proizvodnju začinske paprike. To je prvi korak ka konačnom cilju – brendiranju biljske i baranjske paprike kao zaštićenog proizvoda s jednom od EU-oznaka kvalitete. Tek tada će Općina Bilje postati prepoznatljiva po svojoj paprici, od čega će korist imati svi proizvođači začinske paprike ne samo u Bilju, nego na području cijele Baranje.

Kako je nastala znanstveno-stručna studija?
'Tematske karte za uzgoj začinske paprike na području Općine Bilje''Tematske karte za uzgoj začinske paprike na području Općine Bilje'Znanstveno-stručnu studiju "Karta optimalne namjene zemljišta za uzgoj začinske paprike na području Općine Bilje" predstavila je Višnja Šego ispred tvrtke Zelena infrastruktura d.o.o. iz Zagreba i Zadruge Granum salis. Na početku je naglasila kako je studija nastala u suradnji s Općinom Bilje kao naručiteljem, Poljoprivrednim fakultetom Osijek i profesorom Mladenom Jurišićem sa suradnicima, koji su dali značajan doprinos vezano uz izradu tematske cjeline "Organizacija i ekonomika proizvodnje i prerade začinske paprike", te s tvrtke Zelena infrastruktura d.o.o., koja ima bogato iskustvo u sličnim projektima kao nositelj studije.

Cilj studije je bio istražiti i pronaći zemljišne površine na području Općine Bilje koje su najpogodnije za proizvodnju začinske paprike. Pri određivanju takvih površina koristila se višekriterijska analiza. U tu svrhu krenulo se od analize ukupnog prostora Općine Bilje. Posebna pozornost se u studiji posvetila "ranjivosti prostora" na području Općine Bilje. Ranjivost prostora obuhvaća ograničenja koja vrijede u prostoru jer veliki udio Općine Bilje čini područje zaštićenog prostora Parka prirode Kopački rit.

Analiza isplativosti
Značajan dio studije posvećene je analizi isplativosti proizvodnje začinske paprike i čimbenicima koji na nju utječu. Zbog toga se u studiji krenulo od općih značajki prostora i klimatskih obilježja. Za proizvodnju paprike potrebno je osigurati dovoljne količine vode. Analizom je utvrđeno kako su kritični ljetni mjeseci kad na području Općine Bilje nema dovoljno padavina i potrebno je osigurati navodnjavanje kako bi proizvodnja začinske paprike bila ekonomski isplativa.

U studiji je vršena analiza tla na području Općine Bilje. Utvrđeno je kako postoji 10 tipova tla, koja su za potrebe studije razvrstana u tri kategorije: osobito vrijedno tlo za uzgoj začinske paprike; vrijedno tlo za uzgoj začinske paprike i ostalo tlo.

Budući da većinu područja Općine Bilje čini Park prirode Kopački rit, u analizi je posebna pozornost posvećena analizi podzemnih voda jer se korijen paprike razvija do 60 cm u zemlji. Na površinama na kojima se podzemne vode podignu iznad 60 cm paprika ne može uspijevati jer korijen koji se stalno nalazi u vodi trune. Tijekom analize isključeno je "ranjivo zemljište" koje se nalazi u zaštićenom području PP Kopački rit, na kojem nije moguće bilo kakva proizvodnja, te zemljište koje je u planskoj dokumentaciji predviđeno za izgradnju i na kojem se može privremeno proizvoditi paprika dok se ne provedu građevinski radovi. Isključeno je, također, zemljište koje koristi tvrtka Belje d.d. u koncesiji, područje pod šumama i zaštićenim lokalitetima, tako da se analiziralo samo tlo pogodno za konvencionalnu ili organsku proizvodnju začinske paprike.

Kriteriji privlačnosti tla
Analizom su uspostavljeni kriteriji privlačnosti tla s obzirom na nagib prostora; dreniranost tla; povoljnost reakcije tla (pH-vrijednost tla; povoljnost količine humusa u tlu; povoljnost količine hranjivih tvari u tlu i povoljnost korištenja tla s obzirom na pristup tlu).

Korištenjem metode ocjenjivanja svakog pojedinog kriterija izrađene su tematske karte zemljišta pogodnog za proizvodnju začinske paprike na području Općine Bilje. Na tematskim kartama zemljište je podijeljeno u tri kategorije:

  1. zemljište na kojem se može proizvoditi paprika samo uz navodnjavanje
  2. zemljište na kojem se može proizvoditi paprika samo na ekološki način – to je uglavnom uz rub PP Kopački rit
  3. zemljište na kojem je moguće proizvoditi papriku, ali nije isplativo

Na temelju tih tematskih karata svaki poljoprivrednik s područja Općine Bilje može utvrditi u koju od navedenih kategorija pripada njegovo zemljište. Na temelju toga proizvođač može donijeti odluku hoće li proizvoditi začinsku papriku na određenom zemljištu, poštujući zakonitosti plodoreda koje kazuju kako se paprika na istom zemljištu može saditi svakih pet godina. Praktična upotrebljivost tematskih karti predstavlja znanstveni doprinos provedenog istraživanja. Prema rezultatima studije najviše pogodnog zemljišta za proizvodnju začinske paprike, u prvoj kategoriji, nalazi se na području Katastarske općine Lug.

PovPrezentacija povodom 'Paprikafesta' i Dana sela LugaPrezentacija povodom 'Paprikafesta' i Dana sela Lugaezivanje proizvođača u klastere
Nakon predstavljanja studije sudionicima se obratio prof. Mladen Jurišić s Poljoprivrednog fakulteta Osijek, koji je podcrtao značaj tematskih karata za poljoprivrednu proizvodnju, naglasivši kako mu je drago da je Općina Bilje to prepoznala i da sada treba činiti korak dalje ka povezivanju proizvođača začinske paprike u klaster i s ciljem brendiranje biljske ili baranjske začinske paprike. Konačni cilj treba biti prerada začinske paprike. Nije dovoljno samo proizvesti papriku, nego ju treba preraditi jer se jedino na taj način mogu stvoriti radna mjesta i zadržati ljudi u ruralnom prostoru.

Cilj je da poljoprivrednik u Baranji ne bude samo proizvođač začinske paprike, nego da bude prerađivač paprike. Potrebno je poduzeti sve da područje Baranje ne bude samo proizvođač sirovina, pa i začinska paprike, a da netko drugi zarađuje na toj istoj paprici tako da je prerađuje ili prepakira. Tematske karte su samo početak, a konačni cilj treba biti brendiranje baranjske paprike S tim ciljem potrebno je uključiti i širu društvenu zajednicu, koja će poticati proizvođače da se udružuju, stvaraju klastere, podižu zajedničke sušare i organiziraju zajedničku prodaju pod jednim brendom jer će dugoročno jedino tako moći opstati na tržištu.

Pročitano 2109 puta

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Rujan 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tagovi

** Baranja ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAG vašar ** Naše domaće ** Turizmom razvijamo područje ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica * Duga Resa * Erdut *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Sudaraž * Suza * Topolje * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Đakovo * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Pošta Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.