Komandna soba UPOV-aKomandna soba UPOV-aU Nemetinu kraj Osijeka je dana 16. srpnja 2024. godine predstavljen Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) vrijedan 50 milijuna eura. Riječ je o jednom od tehnološki najzahtjevnijih objekata vodno-komunalne infrastrukture istoka Hrvatske čija je izgradnja sufinancirana europskim novcem u visini 73%. Ostatak su nacionalna sredstva, od čega su po 10% osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Hrvatske vode, a 7% Grad Osijek i Općina Čepin.

Na predstavljanju UPOV-a su, uz osječkog gradonačelnika Ivana Radića, bili ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda Osijek Marko Eljuga.

Potpisivanje ugovora za županijske potporePotpisivanje ugovora za županijske potporeI ove godine Osječko-baranjska županija je u svom proračunu osigurala značajna sredstva za potpore u turizmu te pozvala potencijalne korisnike da se jave na javne pozive. Do sada su završeni postupci po javnim pozivima za potpore za razvoj i unapređenje ruralnog turizma, kao i za autohtonu eno- i gastroponudu, pa je dana 12. srpnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku upriličeno potpisivanje ugovora. Pravo na potpore ukupne vrijednosti 159.600,00 eura ostvarilo je ukupno 75 korisnika, i to 62 za razvoj i unapređenje ruralnog turizma te 13 za autohtonu eno- i gastroponudu.

Prilikom potpisivanja ugovora okupljenima su se obratili zamjenik župana Josip Miletić i Mirela Kalazić, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ. Jedna od dobitnica županijske potpore je i tvrtka EK PRO iz Popovca:

Radionica u ZagrebuRadionica u ZagrebuU Zagrebu je 11. srpnja 2024. godine održana radionica za LAG-ove pod nazivom "LAG-natječaji za provedbu LRS 2023-2027." u organizaciji/suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Nacionalne mreže ZPP-a i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Na radionici je sudjelovalo oko 120 sudionika, predstavnika gotovo svih 56 LAG-ova iz Republike Hrvatske. Među njima su bili i predstavnici LAG-a Baranja iz Belog Manastira.

LAG-ovi će do kraja 2024. godine započeti sa objavom LAG-natječaja za razdoblje 2023-2027. te je cilj radionice bio provesti završne konzultacije u vezi pripreme i provedbe LAG-natječaja u razdoblju 2023-2027., odnosno postupanja LAG-ova i Agencije za plaćanja u provedbi LRS LAG-ova u razdoblju 2023-2027.

Sudionici konferencije za novinareSudionici konferencije za novinareOve, 2024. godine 11. put provest će se projekt "OPG Zlata vrijedan". Njime se bira najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), a početkom rujna bit će proglašen pobjednik. Kao i dosad, stručni žiri izabrat će 21 finalista – iz svake županije te Grada Zagreba po jedan OPG. U završnicu ulazi i troje mladih poljoprivrednika koji će se natjecati za najbolju mladu nadu u poljoprivredi.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede istaknuto je da je taj projekt "Večernjeg lista", Ministarstva i Hrvatske radiotelevizije dobra prilika za promociji ljudi koji se bave poljoprivredom te pokazuje kako u poljoprivredi ima i lijepih stvari. Važna je i nagrada za mladu nadu u poljoprivredi jer su mladi stup i generator razvoja poljoprivrede.

Glavni urednik "Večernjeg lista" Dražen Klarić istaknuo je da je riječ o projektu koji je poljoprivredu učinio vidljivom, a ljude koji su se odlučili njome baviti učinio zanimljivima i atraktivnima i za medije.

 (Izvor, opširnije i foto: poljoprivreda.gov.hr)

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne proizvodnjeStrateški plan Zajedničke poljoprivredne proizvodnjeAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) objavila je dana 10. srpnja 2024. godine natječaje za podnošenje zahtjeva za potporu iz sektora vina unutar Strateškog plana (SP) Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Republike Hrvatske 2023-2027. za intervencije  "58.1.k.01. – PROMOWINE – Promidžba" i "58.1.h.01. INFORInformiranje".

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu za te intervencije i dostavu istog je od 15. srpnja 2024. od 12:00 sati do 12. kolovoza 2024. do 12:00 sati.

Natječaji i detaljne upute s popisom obrazaca dostupni su na ovim stranicama:

(Izvor: ruralnirazvoj.hr)

Restoran - vinarija Josić, ZmajevacRestoran - vinarija Josić, ZmajevacU osječkom Perivoju kralja Tomislava održana je 5. i 6. srpnja 2024. godine drugsa ovogodišnja Večer vina i umjetnosti koja je kao uvijek do sada privukla veliki broj posjetitelja. Vinoljupcima se u šetnji Vinskim parkom pridružio i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

- Ovime završavamo vinski mjesec Osječko-baranjske županije, a ova je Večer vina i umjetnosti, baš kao i ona svibanjska, ponovno pokazala da je omiljena manifestacija brojnih Osječana i njihovih gostiju iz zemlje, ali i inozemstva. Drago mi je da je vinski mjesec bio pun pogodak i nešto što su brojni posjetitelji prepoznali i rado sudjelovali u organiziranim aktivnostima jer vino je svakako jedan od naših najjačih turističkih aduta – kazao je Lukić (na slici desno).

Kuća baranjskog kulena u Branjinom VrhuKuća baranjskog kulena u Branjinom Vrhu"Projekt Sunčana elektrana DV-a Cvrčak Beli Manastir, koji je nedavno odobrilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a u sklopu Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, jedan je od niza sličnih projekata vezanih za energetsku učinkovitost, odnosno uštedu pri plaćanju električne energije koji se provode u Belom Manastiru.

Kroz taj će projekt biti izgrađena sunčana elektrana na zgradi dječjeg vrtića u Belom Manastir radi zadovoljavanja vlastitih potreba zgrade za električnom energijom. Planirana je vrijednost projekta 33.392,50 eura, dok je od Ministarstva osigurano 30.000 eura.

Sokolski dom, sagrađen 1933. godineSokolski dom, sagrađen 1933. godine(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Sokolski dom (poznat i pod imenom "Partizan") u centru Belog Manastira godinama stoji napušten i u jadnom stanju. Povremeno se o njemu pojavi članak u "Glasu Slavonije" (30. I. 2029. / 18. I. 2023), a poslije toga sve ostaje po starom.

- Sokolski dom sagrađen je davne 1933. godine i predstavlja gotovo jedini objekt u gradu koji ga veže uz neka starija vremena. Bivša je to 'utvrda' gimnastičara, karataša, ponekad košarkaša i nogometaša. No, od povratka u Baranju zgrada zjapi prazna. Pročelje i krovište obnovljeni su državnim novcem prije više od desetljeća. Godinu dana nakon obnove, Grad je raspisao natječaj za njezinu prodaju, ali se na njega nije javio nitko. U njega nisu htjeli ulagati iz dva razloga. Prvi je tadašnja izgradnja nove nastavno-sportske dvorane, a drugi nedostatak novca.

Unutrašnjost Regionalnog distribucijskog centraUnutrašnjost Regionalnog distribucijskog centraRegionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije (RDC OBŽ) za voće i povrće d.o.o. Osijek objavio je dana 28. lipnja 2024. godine Javni poziv za korištenje svojih skladišno-uslužnih kapaciteta.

Skladišno-uslužni kapaciteti Regionalnog-distribucijskog centra uključuju:

  • prihvat, obradu i skladištenje voća i povrća u odgovarajućoj ambalaži odnosno box-paletama dimenzija 1200x1000x760 mm (kapacitet box-palete = cca 300 kg), u komorama s kontroliranom atmosferom sustava U.L.O., dinamičkom atmosferom (DA) i normalnom atmosferom (NA),
  • sortiranje i pakiranje voća i povrća (pranje, čišćenje, četkanje/poliranje, sušenje površinske vode s plodova i klasiranje) putem postojećih tehnoloških linija i
  • korištenje proizvodnog pogona za proizvodnju bistrog, mutnog i kašastog soka.

Gradski bazeni Beli ManastirGradski bazeni Beli Manastir(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

U četvrtak, 20. VI. 2024. godine, počinje sezona kupanja na Gradskim bazenima u Belom Manastiru. Radno vrijeme bazena od ponedjeljka do petka bit će od 10 do 20 sati te subotom, nedjeljom, blagdanima i praznicima od 9 do 20 sati. Pored tri bazena različitih namjena i dubina, posjetitelje uz veliko parkiralište očekuju i razni zabavni sadržaji: tobogani, zanimljivosti za djecu, tereni za minigolf, badminton te odbojku na pijesku, a tu je i osvježavajuća i ugostiteljska ponuda (sladoledi, langošice, burgeri i ostalo).

Javni pozivi OBŽ

Javni pozivi OBŽ

Oznaka vidljivosti Europske unijeOznaka vidljivosti Europske unije

Golden Panonian QualityGolden Panonian Quality

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Osječka TV o LAG-natječaju

Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

LAG Baranja obavještava sve Baranjce da na internet-portalu www.dravaportal.eu mogu besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima LAG-a Baranja te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal tim LAG-a Baranja stoji na raspolaganju: tel.: 031 / 559-597; email: lag.baranja@gmail.com

eu

Hrvatska-SlovačkaHrvatska-Slovačka

Sedam dana u BaranjiSedam dana u Baranji

Arhiva članaka

« Srpanj 2024 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tagovi

** Baranja ** Baranjska periodika ** Baranjski bećarac ** Baranjski leksikon ** Dokazana kvaliteta ** Eko eduko park ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAGovi nas inspiriraju ** LAG vašar ** Naše domaće ** Noć muzeja ** Od tradicije do brenda ** Sajam udruga Baranje ** Turizmom razvijamo područje ** Vinatlon ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bjelovar * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Daruvar * Drava * Draž * Duboševica * Duga Resa * Dunav * Erdut * Ernestinovo *EU Baranja * Europa * Gajić * Gorski kotar * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Karašica * Kneževi Vinogradi * Kneževo * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Krapina * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Moslavina * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Orahovica * Osijek * Otok * Petlovac * Pitomača *Plakati * Podravlje * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Srijem * Sudaraž * Suza * Tikveš * Topolje * Trakošćan * Tuhelj * Tvrđavica * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Zmjevac * Čeminac * Čepin * Đakovo * Šećerana * Šibenik * Šumarina * Županja Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Baranjske ceste Baranjske znamenitosti Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Euro Europska Unija Festivali Filatelija Fišijade Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Godišnjak OMH Godišnjice Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrana Hrvatski ruralni parlament In memoriam Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LAG područje LAG članovi LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Lovstvo Manifesta Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Otpad Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Popis stanovništva Potpore Pozivnica Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Priroda Projekti Promocije Pustare Putovanja Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Ribolov Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Sastavnci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Statut LAGa Baranja Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Vrijeme Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Šumarstvo Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.