O nama

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja osnovana je 4. II. 2010. godine (vidjeti ovdje) na inicijativu poduzetnika i entuzijasta koji su željeli dati svoj aktivni doprinos razvoju Baranje i promjeni postojećeg stanja. LAG Baranja okuplja predstavnike baranjskih gospodarstvenika te Grad Beli Manastir, osam baranjskih općina, Mjesni odbor Osijek - Lijeva obala te predstavnike nevladinog (civilnog) sektora s područja Baranje.

Ulaskom među članice EU, nametnula se potreba za organiziranjem i pokretanjem rada LAG-ova u Republici Hrvatskoj na principima LEADER-metode, koja se pokazala kao dobar način upravljanja ruralnim razvojem u zemljama EU.    

Rad LAG-ova definiran je njihovim statutima, a obavlja se u okviru pravnih i strateških odrednica koje je postavilo Ministarstvo poljoprivrede RH.

LAG-ovi predstavljaju novi oblik interesnog udruživanja i javno-partnerskog povezivanja gospodarstvenika, jednica lokalne samouprave i nevladinog (civilnog) sektora u upravljanju ruralnim razvojem na određenom području koje predstavlja zaokruženu zemljopisnu mikroregiju, a utemljen je na primjerima dobre prakse razvijenih zemalja EU.

LAG Baranja izradio je 2012. godine prijedlog Lokalne razvojne strategije Baranje za razdoblje 2013.-2014. godine, koji je dostavljen na natječaj Ministarstva poljoprivrede RH i kojim je osiguran status certificiranog, ovlaštenog LAG-a u RH koji posluje pod ingerencijama i koji je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede RH u sklopu provedbe ruralne politike na području Baranje.

Nakon toga članovi LAG-a dobili su prigodu biti upoznati i sudjelovati u svim zbivanjima provedbe Lokalne razvojne strategije Baranje, odnosno politike ruralnog razvoja RH, a svi gospodarstvenici, jedinice lokalne samouprave i nevladin (civilni) sektor s područja LAG-a Baranja mogli su dobiti pismo preporuke za projekte usklađene s Lokalnom razvojnom strategijom Baranje, a koje su kandidirali na natječaje za korištenje sredstava iz IPARD-programa, kao i za korištenje sredstava iz drugih EU-fondova ili nacionalnih fondova. Navedeno pismo preporuke donosi određeni broj bodova (za projekte iz IPARD-programa 15 bodova) koji predstavljaju značajnu prednost u odnosu na projekte koji nisu s područja LAG-a i ne mogu dobiti takvo pismo preporuke.

Aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima koje je LAG Baranja provodio s predstavnicima gospodarstva, jedinica lokalne samouprave i civilnog sektora na izradi Lokalne razvojne strategije, svi sudionici dobili su priliku, u suradnji s ostalim zainteresiranim dionicima s područja Baranje, izravno kreirati lokalnu razvojnu politiku Baranje.

Topografski prikaz područja LAG-a BaranjaTopografski prikaz područja LAG-a Baranja

Veći format gornje topografskog prikaza područja LAG-a Baranja može se preuzeti ovdje.

Javni pozivi OBŽ

Javni pozivi OBŽ

Beli ManastirBeli ManastirBeli Manastir

Naselja: Beli Manastir, Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina

BiljeBiljeBilje

Naselja: Bilje, Kopačevo, Kozjak, Lug, Podunavlje, Tikveš, Vardarac, Zlatna Greda

DardaDardaČeminac

Naselja: Čeminac, Grabovac, Kozarac, Mitrovac

DardaDardaDarda

Naselja: Darda, Mece, Švajcarnica, Uglješ

DražDražDraž

Naselja: Batina, Draž, Duboševica, Gajić, Podolje, Topolje

JagodnjakJagodnjakJagodnjak

Naselja: Bolman, Majške Međe, Novi Bolman

Kneževi VinogradiKneževi VinogradiKneževi Vinogradi

Naselja: Jasenovac, Kamenac, Karanac, Kneževi Vinogradi, Kotlina, Mirkovac, Sokolovac, Suza, Zmajevac

PetlovacPetlovacPetlovac

Naselja: Baranjsko Petrovo Selo, Luč, Novi Bezdan, Novo Nevesinje, Petlovac, Sudaraž, Širine, Torjanci, Zeleno Polje

PopovacPopovacPopovac

Naselja: Branjina, Kneževo, Popovac

OsijekOsijekGrad Osijek

Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.