10. 11. 2017.

Uskoro započinju LAG-natječaji

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivredeKrešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivredeU Vukovaru je, u Hotelu Lav, 9. i 10. studenog 2017. godine, održana radionica "Provedba lokalnih razvojnih strategija unutar Mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske" u organizaciji Ministarstva poljoprivrede (MP), odnosno Mreže za ruralni razvoj, i u suorganizaciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Na radionici su sudjelovali predstavnici 52 od ukupno 54 odobrena LAG-a u Republici Hrvatskoj za programsko razdoblje 2014. – 2020. godine te predstavnici krovnih udruga LAG-ova (Hrvatske mreža za ruralni razvoj, LEADER-mreža Hrvatske i Mreže za održivi razvoj Hrvatske).

Prvi dan radionice službeno je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, nakon kojeg je o statusu provedbe Programa ruralnog razvoja RH i o planu provedbe za sljedeću godinu govorila Vedrana Mikić, voditeljica Službe za razvoj lokalne zajednice Ministarstva poljoprivrede.

Mikić je istaknula kako su do sada objavljena 43 natječaja u vrijednosti od preko 52 posto ukupnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, od kojih je odobreno 31 posto, a isplaćeno nešto više od 17 posto. Također, istaknula je natječaje po mjerama koji su trenutno aktivni te natječaje koji će biti objavljeni do kraja 2017. godine i to kako slijedi:

 • Mjera 4. "Ulaganja u fizičku imovinu"
  Tip operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava"
 • Mjera 6. "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja"
  Tip operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području"
  Tip operacije 6.4. "Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima"
 • Mjera 16. "Suradnja"
  Tip operacije 16.1.1. "Potpora za osnivanje operativnih skupina"

Nakon najave planiranih natječaja, u raspravu se uključio i Krešimir Ivančić, koji je rekao kako će natječaj za tip operacije 4.1.1. biti namijenjen neprioritetnim sektorima (ratarstvo), što je istaknuo kao odličnu priliku za ratare, koju ne treba propustiti. Naglasio je da će do kraja studenog biti objavljen i novi pravilnik za podmjere 6.2. i 6.4. te dodao kako je u planu izmjena pravilnika za jednu od najpopularnijih podmjera – 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Kao jednu od najvećih izmjena za novi pravilnik istaknuo je ukidanje kriterija bodovanja vezanog uz udaljenost / izoliranost područja (otoci i brdsko-planinska područja) koji je iznosio 15 bodova, a zbog kojih je preko 70 posto ukupno odobrenih sredstava za tu podmjeru odobreno isključivo na tim područjima, čime je ravnopravnost u mogućnosti ostvarenja financijske potpore bila neravnomjerna.

Sudionici radionice u VukovaruSudionici radionice u VukovaruDrugi dan radionice službeno je otvorila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, nakon čega se nastavilo radno s prezentacijom vezano uz status provedbe Mjere 19, koju je iznijela Vedrana Mikić. Rekla je kako su završetak izrade Sporazuma o suradnji u izvršavanju delegiranih administrativnih provjera i sklapanje istog između Agencije za plaćanja i odabranog LAG-a, kao i završetak procedura i smjernica Agencije za plaćanja u vezi s LAG-natječajem glavni predstojeći koraci APPRRR-a i MP-a vezano uz LAG-ove. Agencija za plaćanja će u narednih mjesec dana poslati LAG-ovima Sporazum na potpisivanje, nakon kojeg će još uslijediti detaljne edukacije i usavršavanja zaposlenika LAG-ova vezano uz proces raspisivanja natječaja i odabira projekata na LAG-razini.

LAG-natječaj

Agencija za plaćanja će najkasnije do sredine prosinca za LAG-ove pripremiti nacrt natječaja i natječajne dokumentacije za podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Nacrte natječaja i dokumentacije LAG-ovi će uskladiti sa svojim kriterijima odabira te će nakon toga biti u mogućnosti raspisati natječaj za podmjeru 6.3. S obzirom na nužne pripremne aktivnosti, realno je za očekivati kako će objava natječaja za navedenu podmjeru na razini LAG-a Baranja uslijediti u siječnju 2018. godine.

Nadalje, rečeno je kako će Agencija za plaćanja u prvoj polovici 2018. godine pripremiti nacrt natječaja i natječajne dokumentacije za podmjeru 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" i podmjeru 4.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva". Po zaprimanju nacrta navedenih dokumenata te usklađivanja istih s lokalnom razvojnom strategijom (LRS) LAG-ovi će biti u mogućnosti raspisati natječaje i za navedene podmjere.

Sljedeća prezentacija odnosila se na novi Pravilnik Mjere 19, koju je iznio Ivan Ciprijan, voditelj Odjela za lokalne inicijative i razvoj ruralnih područja Ministarstva poljoprivrede. Posebno se osvrnuo na predstojeća usklađivanja, odnosno izmjene lokalnih razvojnih strategija LAG-ova koje su uzrokovane sklapanjem ugovora, odnosno smanjenjem ili povećanjem (što je slučaj kod LAG-a Baranja) ukupno odobrenih sredstava po LAG-u.

Ivo Dolić, voditelj Službe za provedbu LEADER-a iz APPRRR-a, u sljedećoj prezentaciji govorio je o "Smjernicama za provedbu postupaka odabira projekata", kao i o "Sporazumu o suradnji". Pojasnio je kako Smjernice usklađuju proceduru između 54 odabrana LAG-a kako bi se uvela univerzalnost u postupanjima od pripreme i objave natječaja do odabira projekata, informiranja javnosti te provedbe i praćenja projekta. Dolić je govorio o pet glavnih aktivnosti, detaljno razrađenih u Smjernicama, vezanih uz provedbu postupka odabira projekata i to kako slijedi:

 1. Priprema i objava LAG-natječaja
 2. Podnošenje, zaprimanje i otvaranje prijava projekata
 3. Administrativna kontrola projekata (Analiza 1)
 4. Ocjenjivanje projekta (Analiza 2)
 5. Odabir projekata od strane UO LAG-a

U nastavku radionice sudionici su raspoređeni u tri grupe, u kojima se raspravljalo o sljedećim temama:

 • Izmjene/usklađivanje LRS
 • LAG-natječaj
 • Projekti suradnje

Sudionici su u grupama imali slobodniju mogućnost postavljanja pitanja vezanih uz određene teme koje su specifične za njihov LAG, a po završetku po jedan predstavnik svake grupe iznio je zaključke, o kojima se još dodatno vodila diskusija. Tijekom drugog dana provedena je i anketa putem izravne platforme za upite u vezi s vremenskim razdobljem planiranja podnošenja izmjena / usklađivanja LRS, planirane objave prvih LAG-natječaja te planiranog početka pripreme / provedbe projekta suradnje. Anketa je pokazala kako usklađivanja / izmjene svi LAG-ovi planiraju napraviti do kraja ove godine, dok se većina LAG-ova izjasnila kako projekte suradnje planira započeti krajem 2018. godine, odnosno početkom 2019. godine.

Na radionici je u ime Lokalne akcijske grupe Baranja sudjelovala voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić sa stručnim suradnicima Manuelom Mucakom i Bogdankom Ćudić Vilić.

Pročitano 2239 puta

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Rujan 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tagovi

** Baranja ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAG vašar ** Naše domaće ** Turizmom razvijamo područje ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica * Duga Resa * Erdut *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Sudaraž * Suza * Topolje * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Đakovo * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Pošta Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.