28. 06. 2022.

Završna konferencija projekta suradnje LAG-ova "Naše domaće"

Regionalna oznaka kvalitete 'Golden Panonian Quality'Regionalna oznaka kvalitete 'Golden Panonian Quality'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Dana 28. lipnja 2022. godine u Hotelu Patria u Belom Manastiru LAG Baranja je organizirao Završnu konferenciju projekta suradnje LAG-ova "Naše domaće". Taj projekt baranjski LAG provodi s partnerskim LAG-ovima Karašica (Valpovo), Strossmayer (Đakovo) i Vuka-Dunav (Antunovac).

Na Završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta i svečano su uručeni certifikati za regionalnu oznaku kvalitete "Golden Panonian Quality" lokalnim proizvođačima s područja četiri partnerska LAG-a, odnosno s područja cijele Osječko-baranjske županije.

Završnu konferenciju otvorila je LidijaDabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja. Pozdravila je sve prisutne te se zahvalila svim partnerima na dosadašnjoj dobroj suradnji u provedbi projekta. Navela je kako je prošlo točno godinu dana od predstavljanja projekta "Naše domaće" na području LAG-a Baranja, koje je također organizirano u svečanoj dvorani Hotela Patria. Na predstavljanju projekta tada se okupilo petnaestak proizvođača te svi relevantni predstavnici četiriju LAG-a koji djeluju na području Osječko-baranjske županije.

U nastavku Konferencije prisutne je pozdravio Ivan Doboš, predsjednik LAG-a Baranja, koji je naglasio kako se nada da će dodjela prva 24 certifikata za lokalnu oznaku kvalitete "Golden Panonian Quality" biti samo početak dostizanja rezultata projekta, a i dodatni poticaj drugima da prijave svoje proizvode za dodjelu te oznake kvalitete. Ovom Završnom konferencijom projekt "Naše domaće" uspješno je priveden kraju, iako to nije kraj već je zapravo početak suradnje LAG-ova na brendiranju domaćih lokalnih proizvoda s područja Osječko-baranjske županije. Naglasio je da mu je posebno zadovoljstvo što je u sklopu Završne konferencije organizirano i predstavljanje knjige autora Željka Garmaza "Kulen : Hrvatska mesna perjanica", koju je izdalo "Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs, Bailliage de Croatie" u Biblioteci Gastronomski putokazi. Izdavanjem knjige ta udruga će zasigurno biti daljnji promotor kulena u Hrvatskoj i u svijetu.

Grad Beli Manastir
Prisutnima se u nastavku obratila i Svetlana Žarković, zamjenica gradonačelnika Grada Belog Manastira. Navela je kako Grad Beli Manastir podupire male proizvođače lokalnih proizvoda u njihovom razvoju i boljem pozicioniranju na lokalnom tržištu. S tim ciljem Grad Beli Manastir jer kroz svoj Intervencijski plan uspješno proveo projekt "Kuća baranjskog kulena", kroz koji je izgrađen pogon za proizvodnju kulena koji će dati ujednačenu kvalitetu proizvoda kroz cijelu godinu, neovisno o godišnjem dobu. Pogon je izgrađen po svim higijensko-sanitarnim propisima te je potpuno proizvodno opremljen sa svom potrebnom opremom za proizvodnju kulena i ostalih domaćih suhomesnatih proizvoda.

Osječko-baranjska županija
U ime Osječko-baranjske županije prisutnima se obratila Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj. Naglasila je kako su četiri LAG-a pokazala koliko se udruženim snagama i naporima može doprinijeti u brendiranju lokalnih proizvoda. Dobivena oznaka kvalitete dokaz je da se proizvođač držao specifikacije proizvoda te da na tržište stavlja proizvod koji je siguran, kvalitetan i da ispunjava sve zadane uvjete. Naglasila je kako projekt "Naše domaće" nije značajan samo za navedena četiri LAG-a, nego i za Osječko-baranjsku županiju u cjelini, jer je rezultat suradnje znanstvene zajednice, jedinica lokalne samouprave, LAG-ova i lokalnih proizvođača na stvaranju regionalne oznake kvalitete. Na kraju je čestitala svim proizvođačima koji će na taj Konferenciji dobiti certifikat za oznaku kvalitete "Golden Panonian Quality".

Predstavljanje rezultata projekta suradnje LAG-ova "Naše domaće" i regionalne oznake kvalitete "Golden Panonian Quality".

U nastavku Konferencije Ivan Vrbanić, voditelj LAG-a Karašica, predstavio je rezultate projekta suradnje "Naše domaće". Projekt suradnje "Naše domaće", koji je financiran Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske kroz tip operacije 19.3.2. "Provedba aktivnosti projekata suradnje". Vrijednost projekta iznosila je 382.292,31 kunu, a proveli su ga LAG Karašica kao nositelj projekta u suradnji s LAG-ovima Baranja, Strossmayer i Vuka-Dunav, uz stručnu podršku Osječko-baranjske županije, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Iako iznos projekta nije velik, kroz ostvarene rezultate u sljedećem razdoblju koristi u lokalnoj zajednici višestruko će se multiplicirati.

Cilj projekta je brendiranje domaćih lokalnih proizvoda s područja Osječko-baranjske županije u svrhu njihove prepoznatljivosti s posebnim naglaskom na prepoznavanje ove regije i njezine tradicionalne gastroturističke ponude.

Nositelj projekta: LAG Karašica
Aktivnosti koji su projektom planirane u potpunosti su provedene. Najznačajnije aktivnosti u projektu su izrada vizualnog identiteta koji je zaštićen pri Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig, donošenje Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja Jamstvenog žiga "Golden Panonian Quality" i Pravilnika o radu Povjerenstva za dodjelu markice / jamstvenog žiga GPQ, zatim organizacija mnoštva LAG-vašara na području četiri partnerska LAG-a, izrada promotivnih materijala i nabavka štandova i promotivnih vitrina. Ivan Vrbanić se u svom izlaganju osvrnuo i na probleme nastale zbog pandemije Covid-19 s kojima su se LAG-ovi susreli tijekom provedbe projekta, zbog kojih su morali odgađati provedbu pojedinih aktivnosti.

Projektom je obuhvaćeno brendiranje šest grupa proizvoda s područja Osječko-baranjske županije:

  1. sir i mliječne prerađevine,
  2. suhomesnati proizvodi,
  3. prerađevine od voća, povrća i industrijskog bilja,
  4. voćne rakije i likeri,
  5. začinsko i aromatično bilje te
  6. med i proizvodi od meda.

"Golden Panonian Quality"
Kroz provedbu projekta registrirana je regionalna oznaka kvalitete "Golden Panonian Quality", koju mogu koristiti svi lokalni proizvođači koji se žele uključiti u sustav kvalitete lokalnih proizvoda i čiji proizvodi zadovolje kriterije iz specifikacija i pravilnika izrađenih u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.

Na kraju svog izlaganja Ivan Vrbanić pozvao je ostale lokalne proizvođače s područja Osječko-baranjske županije koji to do sada nisu učinili da se uključe u ovaj projekt i da se prijave na javni poziv koji je otvoren trajno. Oznaka kvalitete omogućit će zainteresiranim proizvođačima poboljšanje plasmana kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu te na mogućnost povećanja prodajne cijene jer se kupcima garantira stalna i provjerena kvaliteta proizvoda koja je rezultat strogo utvrđenih uvjeta . Zahvalio se svim projektnim partnerima, Prehrambeno-tehnološkom fakultetu iz Osijeka i Osječko-baranjskoj županiji na velikoj potpori u provedbi projekta te izrazio nadu da će se ideja i priča ovog projekta u budućnosti proširiti i izvan granica Osječko-baranjske županije.

Lidija Dabić, voditeljica ureda LAG-a Baranja, zahvalila se Ivanu Vrbaniću na iscrpnom izlaganju te na dosadašnjoj dobroj suradnji te najavila svečanu dodjelu certifikata. Certifikate su uručili Ivan Vrbanić i Silva Wendling, a dobili su ih 24 proizvođača za 49 različitih proizvoda. Potom je upriličeno i svečano potpisivanje ugovora.

"Kulen : Hrvatska mesna perjanica"
Nakon pauze za osvježenje članovi "Hrvatskog gastronomskog udruženja Chaîne des Rôtisseurs, Bailliage de Croatie": Radovan Maričić, Dalibor Greganić i Davor Špišić predstavili su knjigu "Kulen : Hrvatska mesna perjanica". Predstavljanje knjige upriličeno je kao dodatak Završnoj konferenciji, na kojoj su sudjelovali i proizvođači kulena i suhomesnatih proizvoda s područja OBŽ, od kojih su neki obrađeni u samoj knjizi. LAG Baranja je i financijski potpomogao izdavanje te knjige i započeo suradnju s izdavačem te su time stvoreni temelji za suradnju na budućim projektima.

Poslije završetka predstavljanja knjige, uslijedila je degustacija proizvoda lokalnih proizvođača, kao i zajednički ručak i druženje. Lokalni proizvodi bili su izloženi na prezentacijskim stolovima, a među su bili zastupljeni sirevi, kulen i suhomesnati proizvodi, med i proizvodi od meda, rakije i likeri, domaći sokovi i drugo.

Pročitano 590 puta

Javni pozivi OBŽ

Javni pozivi OBŽ

Oznaka vidljivosti Europske unijeOznaka vidljivosti Europske unije

Golden Panonian QualityGolden Panonian Quality

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Osječka TV o LAG-natječaju

Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

LAG Baranja obavještava sve Baranjce da na internet-portalu www.dravaportal.eu mogu besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima LAG-a Baranja te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal tim LAG-a Baranja stoji na raspolaganju: tel.: 031 / 559-597; email: lag.baranja@gmail.com

eu

Hrvatska-SlovačkaHrvatska-Slovačka

Sedam dana u BaranjiSedam dana u Baranji

Arhiva članaka

« Srpanj 2024 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tagovi

** Baranja ** Baranjska periodika ** Baranjski bećarac ** Baranjski leksikon ** Dokazana kvaliteta ** Eko eduko park ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAGovi nas inspiriraju ** LAG vašar ** Naše domaće ** Noć muzeja ** Od tradicije do brenda ** Sajam udruga Baranje ** Turizmom razvijamo područje ** Vinatlon ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bjelovar * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Daruvar * Drava * Draž * Duboševica * Duga Resa * Dunav * Erdut * Ernestinovo *EU Baranja * Europa * Gajić * Gorski kotar * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Karašica * Kneževi Vinogradi * Kneževo * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Krapina * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Moslavina * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Orahovica * Osijek * Otok * Petlovac * Pitomača *Plakati * Podravlje * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Srijem * Sudaraž * Suza * Tikveš * Topolje * Trakošćan * Tuhelj * Tvrđavica * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Zmjevac * Čeminac * Čepin * Đakovo * Šećerana * Šibenik * Šumarina * Županja Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Baranjske ceste Baranjske znamenitosti Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Euro Europska Unija Festivali Filatelija Fišijade Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Godišnjak OMH Godišnjice Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrana Hrvatski ruralni parlament In memoriam Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LAG područje LAG članovi LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Lovstvo Manifesta Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Otpad Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Popis stanovništva Potpore Pozivnica Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Priroda Projekti Promocije Pustare Putovanja Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Ribolov Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Sastavnci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Statut LAGa Baranja Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Vrijeme Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Šumarstvo Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.