12. 06. 2022.

Studijsko putovanje na područje LAG-a Baranja (6)

Kuća baranjskog kulena - početak studijskog putovanjaKuća baranjskog kulena - početak studijskog putovanja(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-BaranjaMedija, ovdje-LAG-ovi i ovdje-vez)

Ovo je izvještaj LAG-a Baranja o studijskom putovanju članova pet kontinentalnih LAG-ova na područje LAG-a Baranja.

Dvodnevno događanje na područje LAG-a Baranja u sklopu projekta suradnje "Turizmom razvijamo područje"

LAG Baranja je u četvrtak i petak, 9. i 10. lipnja 2022. godine, bio domaćin dvodnevnog događanja, studijskog putovanja LAG-ova, održanog u sklopu projekta suradnje LAG-ova "Turizmom razvijamo područje". Ovo događanje na području LAG-a Baranja ujedno je bio posljednji susret LAG-ova i završna aktivnost u projektu suradnje "Turizmom razvijamo područje".

* * *

Projekt suradnje provodi se u partnerstvu šest kontinentalnih LAG-ova: Baranja, Međimurski doli i bregi, Moslavina, Papuk, Srijem i Virovitički prsten, a financira se iz Mjere 19. "LEADER", podmjere 19.3.2. "Provedba aktivnosti projekta suradnje".

Projekt suradnje usmjeren je na promociju i izgradnju identiteta područja, jačanje prepoznatljivosti i konkurentnosti turističke ponude na područjima LAG-ova partnera, povećanje vidljivosti turističkih atrakcija te na razmjenu iskustava putem edukacija, radionica, konferencija, događanja i primjera dobre prakse.

Cilj projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude.

* * *

"Kuća baranjskog kulena"
Okupljanje predstavnika LAG-ova na području LAG-a Baranja organizirano je u Kući baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, gdje je gostima priređen bogati "baranjski doručak", koji se u cijelosti sastojao od lokalnih proizvoda, u prvom redu od baranjskog kulena i ostalih mesnih proizvoda proizvedenih u pogonu koji se nalazi u sklopu Kuće baranjskog kulena. Goste su pozdravili predsjednik LAG-a Baranja Ivan Doboš i predstavnice Grada Belog Manastira Laura Blagus i Ivana Bandov. Ovom prilikom LAG Baranja gostima je htio predstaviti projekt realiziran iz Intervencijskog plana Grada Belog Manastira koji bi s proizvodima proizvedenim u tom pogonu trebao postati neizostavni dio turističke ponude Baranje. "Baranjski doručak" bio je  medijski popraćen i tu su predstavnici medija: televizijska ekipa HRT-a iz Osijeka, Radio Baranja i BaranjaMedija, napravili svoje reportaže, dok su se gosti ugodno družili i uživali u baranjskim delicijama.

Nakon doručka put je nastavljen autobusima Beljskom vinskom cestom kroz nepregledne beljske vinograde do prezentacijske dvorane u Vinariji Vina Belje u Kamencu, uz kratko zaustavljanje na Vidikovcu Belje iznad etnosela Karanca, gdje su lagovci, uz impresivnu panoramu, napravili nekoliko zajedničkih fotografija.

"Ruralni turizam u funkciji razvoja područja"
U prezentacijskoj dvorani Vinarije Vina Belje organizirana je radionica "Ruralni turizam u funkciji razvoja područja". Goste su pozdravili Stojan Petrović, zamjenik načelnika Općine Kneževi Vinogradi, Matej Perkušić, direktor TZ Baranja, i Ivana Jurić, direktorica TZ OBŽ. Na radionici je Matej Perkušić, na zanimljiv način i kroz prikladnu prezentaciju, predstavio specifičnosti turizma u Baranji, dok je u panel-diskusiji – koju je vodila Ivana Jurić s panelistima Vladimirom Škrobom – "Bajom", jednim od vodećih ponuđača i kreatora turističke ponude u Baranji, Ivanom Gerštmajerom Zelemberom, predstavnikom vinskog turizma i predsjednikom "Udruge vinogradara Baranje Zmajevac", te Bogdankom Ćudić Vilić, voditeljicom "Udruge za ruralni turizam Đola" i pokretačicom brojnih sadržaja vezanih uz interpretaciju kulturne i povijesne baštine Baranje – vođena zanimljiva diskusija, kroz koju su gosti imali priliku upoznati se s ulogom ruralnog turizma za razvoj Baranje.

Gosti su također, kroz zanimljivu Bajinu priču i informacije o Ulici zaboravljenog vremena i Akademiji blata, dobili uvid u razvojni put "Baranjske kuće", kao i zaključak o razvoju ruralnog turizma u Baranji da je za sve potrebno vrijeme, mnogo truda, strpljenja i ljubavi. Uspjeh je tada neizostavan.

Ivan Gerštmajer Zelember poseban naglasak dao je na potrebu udruživanja vinara i povezivanje svih bitnih aktera i sudionika u pružanju usluga u turizmu jer se udruženim snagama postižu snažniji efekti i bolji nastup na tržištu. Bogdanka Ćudić Vilić upoznala je prisutne s turističkim proizvodima koji se temelje na povijesnim događajima i legendama, a uz kreativnost i maštovitost mogu postati novi zanimljivi sadržaji koji upotpunjuju turističku ponudu Baranje. Za primjer navela je "Mistični autobus" kao novi turistički proizvod. Panel-diskusija završila je vinskom pričom Ivane Jurić i upoznavanjem prisutnih s prekograničnim projektom o baranjskoj graševini.

Vinarija Vina Belje
Nakon panel-diskusije sudionici radionice obišli su novu beljsku vinariju kod Kamenca, na kojoj piše "Vina Belje", jednu od najsuvremenijih i najvećih vinarija u Europi, kao i stari Vinski podrum u Kneževim Vinogradima. Voditeljica turizma u tvrtki Vina Belje Đenđi Burjan, uz obilazak vinarije i vinskog podruma, prisutne je upoznala s povijesnim značajem same građevine Vinskog podruma, koji je izgrađen još u 16. stoljeću, kao i s njegovom ulogom u razvoju ruralnog turizma kako na Belju, tako na području Baranje u cjelini. Nakon obilaska, gosti su imali priliku uživati u kvalitetnim beljskim vinima.

"Baranjska kuća"
Ručak je organiziran u "Baranjskoj kući" u Karancu, gdje je vlasnik "Bajo" nastavio svoju zanimljivu priču u Ulici zaboravljenog vremena, uz gustiranje domaćih rakija koje je sam proizveo.

Vinarija Gerštmajer
Nakon ručka organiziran je posjet Vinariji Gerštmajer u Zmajevcu. Goste su dočekali sin Ivan otac Mihalj. Vinarija Gerštmajer izdvojena je kao primjer dobre prakse gdje se vino proizvodi već u trećoj generaciji. Zadržan je tradicionalni izgled vinarije i podruma, pri čemu je tehnološka oprema za proizvodnju i čuvanje vina obnovljena u potpunosti, što iz vlastitih sredstava, što korištenjem sredstava i mjera iz Programa ruralnog razvoja. S obzirom da su u vinariji trenutno prisutne dvije generacije proizvođača vina, i gosti su se podijelili generacijski. Starija grupa je slušala priču oca Mihalja o razvojnom putu gospodarstva u proizvodnji vina i usmjeravanju na ruralni turizam, dok je mlađa grupa slijedila sina Ivana, uspješnog mladog poljoprivrednika i vinara, na degustaciji vina u podrumu. Nakon ugodnog druženja i korisnih informacija za vinare i pružatelje usluga u turizmu, upriličen je kratki posjet spomeniku Batinske bitke i osvježenje uz sladoled i kavu.

Hotel Patria
Smještaj gostiju organiziran je u Hotelu Patria u Belom Manastir – samo manji dio gostiju noćio je u Hotelu Lug u Lugu. U Hotelu Patria organizirana je zajednička večera i druženje, uz tamburašku grupu Filipa Golubova Cara, volontera LAG-a Baranja. Na večeri se gostima pridružio i gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob, koji je pozdravio sve prisutne i poželio im ugodan boravak u Baranji.

"Bogatstvo baranjskog veza otkrivamo turistima"
Drugog dana studijskog putovanja druženje gostiju nastavljeno je u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, gdje je organizirana završna radionica i prikladna tematska izložba "Bogatstvo baranjskog veza predstavljamo turistima". LAG Baranja je kroz projektne aktivnosti provedene na području LAG-a Baranja organizirao ciklus radionica na temu "Bogatstvo baranjskog veza otkrivamo turistima", na kojima su sudionice izrađivale predmete upotrebne vrijednosti (torbe, ruksake, marame i šalove) ukrašene izvornim baranjskim vezom. Svi predmeti upotrebne vrijednosti postavljeni su na prikladnoj izložbi, a nakon predstavljanja projektne ideje i upoznavanja prisutnih s karakteristikama tradicionalnog baranjskog veza (šokačkog, srpskog i mađarskog) sudionicima su izrađene torbe, ruksaci, marame i šalovi uručeni kao – poklon.

Izradom predmeta upotrebne vrijednosti ukrašenih baranjskim tradicionalnim vezom LAG Baranja ukazao je na mogućnosti obogaćivanja turističke ponude stvaranjem originalnih i autentičnih proizvoda koji mogu biti dostupni u suvenirnicama na frekventnim mjestima i koji, osim očuvanja baranjske kulturne baštine, mogu biti i dodatni izvor prihoda udrugama i ženama koje su vješte u izradi veza.

Završna konferencija
U sklopu dvodnevnog događanja na području LAG-a Baranja, s obzirom da se radilo o posljednjem susretu LAG-ova u projektu suradnje, u nastavku programa u Etnološkom centru organizirana je završna konferencija projekta, na kojoj su predstavnice svakog LAG-a ukratko iznijele provedene aktivnosti u projektu, kao i ostvarene rezultate: LAG Moslavina svoju brend-strategiju (Anica Lenart), LAG Međimurski doli i bregi priču o "međimurskim cekarima", za koje je kroz projekt provedena zaštita kao nematerijalne kulturne baštine (Vedrana Radmanić), LAG Papuk (Manuela Tot) prikazao je promotivni film izrađen kroz projekt, dok su LAG Srijem (Ivana Katalenić) i LAG Virovitički prsten (VIP; Sanja Stubičar) prikazali izrađene promotivne materijale u projektu. LAG Baranja (Lidija Dabić) ponovio je priču o izrađenim predmetima upotrebne vrijednosti ukrašenim baranjskim tradicionalnim vezom kao doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine i stvaranje turističkog proizvoda kojim se obogaćuje turistička ponuda. Na kraju konferencije prikazan je promotivni film TZ Baranja "Vizit Baranja".

Kopački rit i Dvorac Tikveš
U popodnevnim satima drugog dana organiziran je odlazak u Kopački rit, gdje je najprije posjećen novootvoreni Prezentacijsko-edukacijski centar u Dvorcu Tikveš, čiji je prvi dio posvećen Kopačkom ritu s njegovom florom i faunom, dok drugi dio ima povijesni sadržaj u rasponu od princa i vojskovođe Eugena Savojskog i začetaka beljskog vlastelinstva, preko svih vlasnika vlastelinstva i tragova koje su ostavili na području Baranje, pa sve do novije povijesti (Titovog doba i njegovog utjecaja na razvoj Belja kao najvećeg poljoprivrednog dobra na području bivše Jugoslavije) i Domovinskog rata na kraju.

Restoran Kormoran
Nakon obilaska Prezentacijsko-edukacijskog centara u Dvorcu Tikveš, uslijedio je ručak u Restoranu Kormoran u Podunavlju s tradicionalnim jelima karakterističnim za ovo područje. Za kraj druženja organizirana je vožnja brodom po Kopačkom ritu, odn. po jezeru Sakadaš.

* * *

U dvodnevnom druženju organiziranom na području LAG-a Baranja domaćini su nastojali prikazati specifičnosti koje karakteriziraju područje LAG-a i ruralni turizam u Baranji, smještajne kapacitete, bogatu eno i gastroponudu, vinski turizam, očuvanu i prelijepu prirodu, kao i bogatstvo povijesnog i kulturnog nasljeđa. Utisci koji su sa sobom ponijeli lagovci s područja cijele kontinentalne Hrvatske govore nam da će se zasigurno ponovo vratiti u našu prelijepu Baranju.

(Napisala: voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić)

Pročitano 427 puta

Golden Panonian QualityGolden Panonian Quality

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Osječka TV o LAG-natječaju

Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Ožujak 2024 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tagovi

** Baranja ** Baranjska periodika ** Baranjski leksikon ** Dokazana kvaliteta ** Eko eduko park ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAGovi nas inspiriraju ** LAG vašar ** Naše domaće ** Noć muzeja ** Od tradicije do brenda ** Sajam udruga Baranje ** Turizmom razvijamo područje ** Vinatlon ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bjelovar * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Drava * Draž * Duboševica * Duga Resa * Dunav * Erdut * Ernestinovo *EU Baranja * Europa * Gajić * Gorski kotar * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Karašica * Kneževi Vinogradi * Kneževo * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Krapina * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Moslavina * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Orahovica * Osijek * Otok * Petlovac *Plakati * Podravlje * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Srijem * Sudaraž * Suza * Tikveš * Topolje * Trakošćan * Tuhelj * Tvrđavica * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Zmjevac * Čeminac * Čepin * Đakovo * Šećerana * Šibenik * Šumarina * Županja Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Baranjske ceste Baranjske znamenitosti Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Euro Europska Unija Festivali Filatelija Fišijade Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Godišnjak OMH Godišnjice Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrana Hrvatski ruralni parlament In memoriam Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LAG područje LAG članovi LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Lovstvo Manifesta Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Otpad Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Popis stanovništva Potpore Pozivnica Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Priroda Projekti Promocije Pustare Putovanja Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Ribolov Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Sastavnci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Statut LAGa Baranja Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Vrijeme Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Šumarstvo Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.