27. 08. 2021.

Inicijativa za osnivanje LAG-ova u slatkovodnom ribarstvu

Radionica za LAG-ove u Dugoj ResiRadionica za LAG-ove u Dugoj Resi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

LEADER-mreža Hrvatske (LMH) i LAG Vallis Colapis (Ozalj) organizirali su u Dugoj Resi, u Hotelu "Frankopan", od 25. do 27.8.2021. godine radionicu pod nazivom "Razvoj primjene CLLD-a u RH jačanjem multisektorske suradnje". Najavljeni program može se vidjeti OVDJE.

Program suradnje "LAG Akademija"
Na početku radionice, u srijedu, 25.8.2021. godine, održana je prezentacija projekta suradnje "LAG Akademija". Kao primjer dobre prakse taj su projekt predstavili Anđela Cvjetković i Željko Marić iz LAG-a Terra liburna (Viškovo kod Rijeke).

Interaktivna prezentacija
Nakon toga je Milan Medić iz LAG-a Vallis Colapis sudionicima radionice održao interaktivnu prezentaciju pod nazivom "Animacija multisektorskih dionika i mogućnosti umrežavanja na razini lokalne zajednice". U svojoj prezentaciji gospodin Medić je pokazao mogućnosti organiziranja kružne ekonomije u lokalnoj zajednici osnivanjem poduzeća u vlasništvu zaposlenika, poduzeća u vlasništvu potrošača i društvenog poduzetništva koje se koriste u razvijenim zemljama. Europska unija je za idući Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 2021. do 2027. godine namijenila značajna sredstva za kružnu ekonomiju, osobito za poticanje industrijalizacije ruralnih sredina izgradnjom malih pogona za preradu lokalnih proizvoda. Kako bi se LAG-ovi u RH u idućem programskom razdoblju mogli prijaviti na takve natječaje, potrebno je zakonski omogućiti LAG-ovima da u svoje statute unesu odredbu po kojoj mogu obavljati gospodarsku djelatnost.

Gospodin Medić je kroz prezentaciju upoznao sudionike sa strategijama i metodama osnaživanja ranjivih društvenih skupina u lokalnim zajednicama. Načelno se koriste dva pristupa: krizni pristup i suvremeni pristup. Krizni pristup najbolje rezultate daje u kriznim situacijama, dok se u osnaživanju ranjivih skupina preporučuje suvremeni pristup, koji se provodi u četiri koraka:

  1. uključivanje što šireg kruga ljudi,
  2. prepoznavanje lokalnih vođa,
  3. organiziranje zajednice,
  4. rad s članovima zajednice.

Kroz prezentaciju su prikazane mogućnosti animacije i umrežavanja kroz sva četiri koraka na primjerima dobre prakse iz LAG-a Vallis Colapis.

Prva podradionica
U četvrtak, 26. 8. 2021. godine, održana je podradionica pod nazivom "Primjena načela CLLD-a u formiranju lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu u pripremi strategija jačanjem suradnje međusektorskih razvojnih dionika i potporom lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju", koju su vodili Eliana Zec Solina – FLAG Vela vrata (Cres), Anđela Cvjetković – LAG Tera liburna, i Mirela Faranguna – FLAG "Alba" (Labin). Na podradionici se govorilo o pokretanju inicijative i postupku osnivanja lokale akcijske grupe u ribarstvu (FLAG-a odn. LAGUR-a) te o dosadašnjim iskustvima.

Druga podradionica
Nakon stanke održana je podradionica pod nazivom "Mogućnosti primjene CLLD-a za održiv razvoj slatkovodne resursne osnove u unutrašnjosti RH – uvod", koju su vodili Josipa Rosandić Perić iz LAG-a Bosutski niz (Privlaka kod Vinkovaca), Ante Sladoljev iz FLAG-a Galeb (Tribunj kod Šibenika) i Bojana Markotić Krstinić iz LEADER-mreže Hrvatske.

Sporazum o partnerstvu
Tijekom podradionice naglašeno je kako je Republika Hrvatska dostavila prijedlog Sporazuma o partnerstvu u EK. Do 1.9.2021. godine LEADER-mreža Hrvatske, kao predstavnik LAG-ova u RH, obvezala se Ministarstvu poljoprivrede dostaviti prijedloge vezane uz mogućnosti primjene načela CLLD za održiv razvoj slatkovodne resursne osnove u unutrašnjosti RH i inicijative za osnivanje lokalnih akcijskih grupa u slatkovodnom ribarstvu – akvakulturi (slatkovodni FLAG-ovi).

FLAG-ovi u Sloveniji, Poljskoj i Litvi
Kroz prezentacije su pokazani primjeri kako su pitanje slatkovodnih FLAG-ova riješili u Sloveniji i Poljskoj u programskom razdoblju 2014.-2020. te na primjeru prijedloga Sporazuma o partnerstvu Litve za programsko razdoblje 2021.-2027. godine. Na primjeru Litve, koja je po svojim karakteristikama slična RH po veličini i broju stanovnika te ima morsko i riječno priobalno područje, pokazano je kako se može izgraditi otvoreni sustav na način da se stvori okvir u kojem će teren najbolje prepoznati svoje potrebe vezano uz pokretanje lokalnih inicijativa u ribarstvu.

Tijekom podradionice prikazan je prijedlog kriterija koje treba ispuniti LAG / FLAG da bi mogao pokrenuti inicijativu i izraditi lokalnu razvojnu strategiju za sektor ribarstva kako bi stekao status certificiranog LAG-a / FLAG-a za korištenje sredstava EMFF bez obzira je li riječ o pomorskom ili slatkovodnom ribarstvu.

Strategija "Više od ribnjaka"
Na kontinentalnom području RH postoje različite situacije vezane uz slatkovodno ribarstvo – akvakulturu. Nacionalna strategija transformacije sektora akvakulture pod nazivom "Više od ribnjaka" odredila je četiri strateška cilja koja je potrebno ostvariti u sektoru slatkovodnog ribarstva – akvakulture do 2030. godine. To su:

  1. povećanje proizvodnje i otpornosti proizvodnje u odnosu na klimatske promjene,
  2. jačanje konkurentnosti sektora akvakulture,
  3. obnova ruralnog i obalnog gospodarstva i unapređenje života u ruralnim i obalnim područjima,
  4. poticanje inovacija u sektoru akvakulture (horizontalni cilj).

Europski fond za pomorstvo i ribarstvo
Budući da EU u idućem VFO 2021.-2027. godine u Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo (EMFF – European Maritime nad Fisheries Fund) ima predviđena značajna sredstva za razvoj ribarstva, potrebno je pokrenuti inicijativu kod Ministarstva poljoprivrede RH po kojoj će LAG-ovi i FLAG-ovi na kontinentu moći koristiti sredstava EMFF za aktivnosti slatkovodnog ribarstva – akvakulture. To je potrebno učiniti s obzirom na brojne probleme i izazove s kojima se taj sektor susreće, ali i zato što je jedan od prioritetnih ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u idućem programskom razdoblju povećanje konzumacije ribe stanovništva na području EU.

Lokalne razvojne strategije za ribarstvo
LAG-ovi / FLAG-ovi u RH žele potaknuti stvaranje otvorenog sustava u kojem će inicijativu za izradu LRS za ribarstvo moći pokrenuti LAG ili FLAG na čijem području postoje značajne potrebe u ribarstvu. Na taj način želi se stvoriti prilika LAG-ovima i FLAG-ovima na čijim područjima postoje značajni vodni resursi i potrebe u ribarstvu da se organiziraju i da im se omogući korištenje sredstava EMFF u idućem programskom razdoblju.

Budući da u RH trenutno postoje 54 odobrena LAG-a, potrebno je LAG-ovi kojima bi se inicijativa za izradu LRS u ribarstvu poklapala s postojećim granicama LAG-a omogućiti da mogu koristiti sredstva EMFF bez obveze da se stvara još jedna pravna osoba – FLAG na istom području, dok bi svi ostali LAG-ovi u kojima dolazi do promjena cjelovitosti područja trebali osnovati novu pravnu osobu – lokalnu akcijsku grupu za ribarstvo – FLAG / LAGUR te izraditi LRS za ribarstvu koja će uključiti potrebe ukupnog prostora FLAG-a.

To je prilika za LAG-ove / FLAG-ove da u svoj rad uključe civilni sektor, koji treba biti jedan od glavnih pokretača razvoja slatkovodnog ribarstva jer, osim razvoja i jačanja proizvodno-prerađivačkog sektora, jedan od prioritetnih ciljeva treba biti usmjeren prema razvoju turizma kroz jačanje sportsko-rekreativnog turizma te ugostiteljstva.

Obilazak područja LAG-a Vallis Colapis
Nakon završetka radionice, za sudionike je organiziran terenski obilazak područja LAG-a Vallis Colapis s primjerima dobre prakse razvoja održivog korištenja slatkovodnih razvojnih resursa.

Zaključci
U petak, 27.8.2021. prije podne, održana je rasprava i usvojeni su zaključci vezani uz mogućnosti primjene CLLD-a za održiv razvoj slatkovodne resursne osnove u unutrašnjosti RH. Zaključke će LEADER-mreža Hrvatske dostaviti na razmatranje Ministarstvu poljoprivrede do 1.9.2021. godine.

Slatkovodne resursne osnove LAG-a Baranja
LAG Baranja je zainteresiran za ovu problematiku budući na svom području ima značajne slatkovodne resursne osnove jer je prostorno omeđen rijekama Dunavom i Dravom, a na svom području ima ribnjak Podunavlje, koji trenutno nije u eksploataciji, i ribnjak Popovac te razgranatu mrežu kanala koji se koristi za rekreativni i sportski ribolov.

(Foto u članku: LAG Međimurski doli i bregi;
vidjeti također: lag-zagora.hr, vallis-colapis.hr)

Pročitano 80 puta

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Rujan 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tagovi

** Baranja ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAG vašar ** Naše domaće ** Turizmom razvijamo područje ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica * Duga Resa * Erdut *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Sudaraž * Suza * Topolje * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Đakovo * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Pošta Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.