24. 01. 2019.

"EU Baranja" - Primjeri dobre prakse

Bor-plastika d.o.o.Bor-plastika d.o.o.(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja organizirala je dana 24. siječnja 2019. godine, u sklopu projekta "EU Baranja" i u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Osijeku, terensku radionicu u kojoj su studenti obilazili primjere dobre prakse projekata financiranih iz EU-sredstava na području Baranje. Pod vodstvom profesorica Sunčice Oberman Peterka, Julije Perić i Anamarije Delić studenti su prvo posjetili tvrtku Bor-plastika d.o.o. u Kneževim Vinogradima koja se bavi proizvodnjom pročistača otpadnih voda te proizvodi različite plastične posude za prehrambenu industriju i obiteljske bazene različitih dimenzija prema željama kupaca.

Prigodom posjete tvrtki Bor-plastika d.o.o. organizirana je kratka prezentacija u kojoj je Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, upoznala studente što je to LAG i koje su njegove zadaće te ukratko predstavila projekt "EU Baranja".

Projekt "EU Baranja"
Projekt "EU Baranja" osmišljen je s ciljem da se mlade osobe uključe u njega, informirajući se o prednostima članstva RH u EU kroz tri teme:

  1. Mogućnosti gospodarskog napretka kroz sektor turizma i poljoprivrede
  2. Sloboda kretanja u obrazovanju
  3. Sloboda kretanja radnika i roba

Cilj projekta je potaknuti mlade osobe na samozapošljavanje i potaknuti poduzetnike s područja Baranje na unapređenje svog poslovanja i poslovnih praksi.

Jedna od aktivnosti u projektu je predstavljanje primjera dobre prakse poduzetnika s područja LAG-a Baranja koji su svoje projekte ostvarili korištenjem EU-sredstava ili koji planiraju koristiti EU-sredstva. Zbog toga je LAG Baranja uspostavio suradnja s Ekonomskim fakultetom u Osijeku kako bi studenti upoznali uspješne poduzetnike s područja LAG-a Baranja.

Bor-plastika d.o.o.
Primjer dobre prakse je tvrtka Bor-plastika d.o.o. iz Kneževih Vinograda, čije je poslovanje kratkom prezentacijom predstavila Bojana Radić Vizentin, voditeljica ključnih kupaca u tvrtki. Prezentacijom je predstavljen razvojni put tvrtke, koji je počeo 1997. godine, kada je vlasnik Atila Borbaš započeo stvarati tvrtku na vlastitom građevinskom zemljištu s pet zaposlenika, korištenjem sredstava Svjetske banke. Tvrtka se kasnije proširila na susjedno zemljište u Poslovnoj zoni Općine Kneževi Vinogradi, izgradila novu proizvodnu halu i danas zapošljava 55 osoba. Bor-plastika d.o.o. ima otvorene tvrtke – vlastita predstavništva za izvoz svojih proizvoda u Novom Sadu (Republika Srbija), Tuzli (Bosna i Hercegovina), Podgorici (Republika Crna Gora) te u Budimpešti (Republika Mađarska), u Auclandu (Novi Zeland) i na Kosovu.

Gospođa Vizentin predstavila je i proizvodni program tvrtke te poslovne rezultate u razdoblju od 2012. do 2017. godine. Tijekom svog razvoja tvrtka Bor-plastika d.o.o. sudjelovala je u nekoliko projekata kojima su ostvarena bespovratna sredstva iz EU-fondova. Sredstva EU-fondova su podloga za uspješan razvoj tvrtke. Tvrtka se 2017. godine javila na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za provedbu projekta iz programa Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije. Prošle, 2018. godine tvrtka se javila na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta iz Programa za razvoj poduzetništva na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina i ostvarila potporu u iznosu od maksimalnih 200.000,00 kn te ostvarila potporu od Osječko-baranjske županije u iznosu od 50.000,00 kn. Tvrtka traži daljnje mogućnosti proširenja poslovanja. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za gradnju nove hale u neposrednoj blizini postojeće, za što se planiraju koristiti bespovratna sredstva iz EU-fondova.

U prezentaciji su naglašene prednosti poslovanja na tržištu EU jer treba znatno manje dokumentacije nego kod poslova za treće zemlje budući da nema carina. Jedino se obračunava PDV na uvoz i izvoz proizvoda zbog različitih poreznih stopa u zemljama članicama EU. Kod poslovanja s trećim zemljama potrebno je puno više dokumentacije, treba voditi računa o carinama, plaćanju PDV-a i još specifičnostima svake od zemalja s kojom se posluje, što znatno otežava i usporava proces poslovanja.

Studenti Ekonomskog fakulteta u OsijekuStudenti Ekonomskog fakulteta u OsijekuTijekom posjete studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku obišli su proizvodni pogon tvrtke Bor-plastika d.o.o. uz stručnu pomoć glavnog tehnologa i njegovog pomoćnika. Kako je to bilo može se vidjeti na fotografijama.OPG Matijević HrvojeOPG Matijević Hrvoje

OPG Matijević Hrvoje
Nakon toga studenti su posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Matijević Hrvoje u Suzi. Vlasnik je ukratko predstavio sebe i svoj OPG, koji se isključivo bavi proizvodnjom "Baranjskog kulena" kao zaštićenog proizvode s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU. Godišnje proizvede oko dvije (2) tone kulena i većinu proda na tržištu Grada Zagreba. Gospodin Matijević je završio gimnaziju u Osijeku i nakon toga se školovao u SAD i stekao zvanje menadžer u zrakoplovnoj industriji. Jedno vrijeme radio je u SAD i to iskustvo smatra izuzetno dragocjenim. Nakon toga vratio se u Zagreb, zaposlivši se u Croatia Airlinesu, a paralelno je razvijao proizvodnju "Baranjskog kulena" u Suzi. Danas živi od prodaje "Baranjskog kulena" i radi za sebe. Posao mu donosi dovoljno zarade da od njega može pristojno živjeti.

Studentima je rekao kako je u privatnom poslu najvažnije imati jasnu viziju što želite raditi u životu, da je potrebno nešto početnog kapitala (vlastitog ili tuđeg) i da se stalno treba učiti i usavršavati u onome što želite raditi. On proizvodi kulen po tradicijskoj recepturi koju je naučio od svog djeda, a sve u skladu s jedinstvenom deklaracijom proizvoda "Baranjski kulen", u koji ide samo probrano meso, sol, češnjak i domaća paprika, bez ikakvih drugih dodataka i aditiva. Njegovo iskustvo pokazuje kako je najbolje meso svinja starih 12 mjeseci i teških oko 180 kg, jer takvo meso ima najbolju energetsku snagu.

Gospodin Matijević ima zaključen kooperantski ugovor s dvije osobe iz Suze, koje za njega proizvode po 600 komada svinja godišnje. Ishrana svinja se kod kooperanata stalno nadzire od prašenja do klanja. Klanje se obavlja kada svinje budu stare 12 mjeseci u ovlaštenoj klaonici, tako da se održi sljedivost proizvodnje i udovolji svim normama HCCP u proizvodnji hrane.

Prodaja mesnih prerađevina obavlja se 40 % na kućnom pragu i ostalih 60% isključivo na tržištu Grada Zagreba u lancu delikatesnih dućana, gdje postoji klijentela koja može i želi kupiti i platiti skuplji kvalitetan proizvod koji je pod stalnom kontrolom kvalitete.

Gospodin Matijević je do sada za razvoj koristio isključivo vlastita sredstva, ali sada čeka natječaj za Mjeru 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i / ili razvoj poljoprivrednih proizvoda", tip operacije 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" kako bi nabavio novu komoru za zrenje kulena.

Na kraju posjete studenti su razgledali pogon za punjenje "Baranjskog kulena" te su u kušaonici isprobali mesne prerađevine (kulen, kobasicu i slaninu) OPG Matijević Hrvoje.Ručak u Podrumima KolarRučak u Podrumima Kolar

Podrumi Kolar
Sljedeći primjer dobre prakse bila je tvrtka Podrumi Kolar iz Suze, koja se već četvrtu generaciju bavi proizvodnjom vina i pružanjem turističkih usluga. Tvrtku Podrumi Kolar predstavio je Mario Matijević, član obitelji, istaknuvši kako se po povratku u Baranju tvrtka najviše bavila ratarskom proizvodnjom. Nakon toga više se okrenula tradicijskoj proizvodnji grožđa i vina. Obnovila je tri podruma i krenula k pružanju turističkih usluga. Povećala je površine pod vinogradom i koristila sredstva iz Vinske omotnice za nabavku vinarske opreme te uložila vlastita sredstva za izgradnju smještajnih kapaciteta. Tvrtka posjeduje kapacitete za smještaj turista i odnedavno kamp koji je namijenjen biciklistima, a sve ga više koriste i drugi kamperi. Većinu prometa tvrtka Podrumi Kolar ostvari tijekom jeseni i proljeća kada najveći broj turista posjeti Baranju.Baranjske slastice Horvat j.d.o.o.Baranjske slastice Horvat j.d.o.o.

Baranjske slastice Horvat j.d.o.o.
Na kraju svog puta studenti Ekonomskog fakulteta posjetili su, kao primjer dobre prakse, tvrtku Baranjske slastice Horvat j.d.o.o. u vlasništvo Ilonke Horvat iz Suze. Ta tvrtka osnovana je prije godinu dana i trenutno zapošljava tri osobe. Prijavom na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta iz Programa razvoja poduzetništva na područjima naseljenim nacionalnim manjinama, uz pomoć LAG-a Baranja i projekta "EU Baranja", tvrtka je u prosincu 2018. godine ostvarila potporu za nabavku proizvodne opreme u iznosu većem od 100.000,00 kn. Posjetitelji su imali priliku upoznati proces proizvodnje kolača po tradicionalnim baranjskim receptima i kušati dio asortimana proizvoda.

Sredstva bespovratne potpore u maloj tvrtki koja se nalazi na početku razvojnog ciklusa predstavljaju značajan poticaj za jačanje konkurentnosti i izgradnju tržišne pozicije. Tvrtka Baranjske slastice Horvat primjer je izravnog rezultata projekta "EU Baranja", koji doprinosi jačanje socijalnog kapitala kroz povećanje primljenih potpora i jačanje povjerenja među dionicima na području LAG-a Baranja.

Praksa je pokazala kako su poduzetnici koji ostvare sredstva potpore iz sredstava EU-fondova ili kroz druge natječaje najbolji promotri razvoja poduzetništva na području LAG-a Baranja.

Pročitano 1359 puta

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Srpanj 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tagovi

** Intervencijski plan ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Njemačka * Nova Gradiška * OBŽ * Opatija * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Slavonija * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Suza * Topolje * Valpovo * Vardarac * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Đakovo * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranjci Baranjska poduzeća Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Dani Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Pošta Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Ribarstvo Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.