25. 11. 2017.

Seminar ELARD-a u Estoniji

Na seminaru je sudjelovala i Bogdanka Ćudić Vilić (LAG Baranja)Na seminaru je sudjelovala i Bogdanka Ćudić Vilić (LAG Baranja)Na seminaru je sudjelovala i Bogdanka Ćudić Vilić (LAG Baranja)Od 22. do 24. studenog 2017. godine u mjestu Laulasmaa u Estoniji, udaljenom 29 km zapadno od Tallinna, održana je Izborna skupština Europskog LEADER-saveza za ruralni razvoj (European LEADER Association for Rural Development, ELARD). U ime Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) kao člana ELARD-a sudjelovala je Bogdanka Ćudić Vilić, stručna suradnica LAG-a Baranja, koji je redovni član HMRR-a.

U okviru toga skupa, 23. studenoga 2017. godine, s početkom u 14 sati, održan je seminar na temu "LEADER/CLLD-implementacija financiranja iz više fondova". Pozdravnim govorom seminar je otvorila predsjednica ELARD-a Kristiina Tammets, koja se zahvalila na velikom odazivu i započela s kratkim podsjećanjem na principe LEADER-a.

Nakon toga predstavila je sadašnjost i budućnost CLLD-a, rekavši kako je trenutno najveći udio za implementaciju CLLD-praksi ide iz EMFF-fonda (ribarstvo), a odmah iza toga iz EAFRD-fonda (program ruralnog razvoja), dok su u neravnopravnom odnosu ostali fondovi ESF i ERDF fond (socijalni i fond za regionalni razvoj). Istaknula je kako se taj odnos mora mijenjati te je pobrojala dvadeset zemalja u kojima je dozvoljeno financiranje provedbe strategija iz više fondova, kao i osam zemalja u kojima isto nije dozvoljeno, a između kojih je još uvijek i Hrvatska. U nastavku je predstavila novi model CLLD-praksi za novo programsko razdoblje koji je predstavljen uz pomoć sljedeće skice:

Shema novog modela CLLD-praksiShema novog modela CLLD-praksiShema novog modela CLLD-praksiObjašnjavajući skicu, Kristiina Tammets je istaknula kako CLLD-implementacija financiranja iz više fondova mora biti osigurana u svim zemljama članicama za sve teritorijalne oblike te da kreiranje CLLD-fonda (Reserve Fund for CLLD) mora biti zajedničko mišljenje i stav za novo programsko razdoblje. Zaključila je kako je nužno da takav fond mora biti sačinjen od sva četiri ESI-fonda proporcionalno (EAFRD, ERDF, ESF i EMFF) te da na nacionalnom nivou mora biti vođen Operativnim programom (kreiranim unificiranim pravilima delegiranim od strane EU za sve zemlje članice), na način da na lokalnom nivou LAG-ovi uz pomoć samostalno kreiranih mjera provode isti.

Panel-raspravaPanel-raspravaPanel-raspravaU nastavku seminara predstavljeni su govornici i panelisti. Prva na redu bila je Petra Supakova (Nacionalna mreža slovačkih LAG-ova), koja je govorila o iskustvu i odnosu upravljačkih tijela prema odn. s LAG-ovima. Istaknula je kako su oni u Slovačkoj u procesu uspostavljanja sustava u kojem LAG-ovi imaju apsolutno sve funkcije u realizaciji njihovih lokalnih razvojnih strategija – od raspisivanja natječaja, odabira projekata, rješavanja prigovora pa sve do potpisivanja ugovora i isplate sredstava krajnjim korisnicima. Osim toga, objasnila je kako su LAG-ovi u mogućnosti isplatiti korisniku predujam za realizaciju projekta koji je odabran na njihovoj razini te dodala kako u tom i svim drugim fazama rada LAG-ovi imaju maksimalnu podršku i suradnju s agencijom za plaćanja i nadležnim ministarstvima.

Sljedeću temu vezanu uz uspostavu i funkcioniranje urbanih lokalnih akcijskih grupa izložila je Marjo Tolvanen (SYTY iz Finske). Objasnila je kako, s obzirom na dostupnost financiranja iz više fondova, u Finskoj imaju različite prakse kod LAG-ova – neki rade zasebne strategije ovisno o fondu, a neki rade jednu strategiju neovisno od fonda iz kojeg planiraju realizirati određene projekte. Naglasila je kako osnivanje urbanih LAG-ova mora biti jedno od glavnih zadataka jer, kako kaže, razvijanje ruralne sredine bez kohezije s urbanom sredinom nije potpuno razvijanje i vrlo vjerojatno neće rezultirati željenim napretkom.

Predstavnik Litvanije nadovezao se na temu, rekavši kako i oni imaju urbane i ruralne LAG-ove, ali da kod njih posebno treba poraditi na ujednačavanju nadležnih i upravljačkih tijela s obzirom da su kod njih različita ministarstva nadležna za određeni tip LAG-a.

Primjer dobre prakse vezano uz financiranje strategija iz više fondova, kao i uz postojanje svih tipova LAG-ova, iznijela je Marion Eckardt, predstavnica Švedske mreže LAG-ova. Pojasnila je kako kod njih nema specificirano urbanih i ruralnih LAG-ova / FLAG-ova, već samo LAG-ovi čije strategije obuhvaćaju određeni teritorij, bilo da je riječ o velikim gradovima ili ruralnim sredinama. Jedinu razliku koja postoji između LAG-ova je ta da neki koriste jedan fond (vrlo mali / specifični LAG-ovi), a neki koriste sva četiri.

Izlaganja su završena panel-diskusijom, gdje su izlagačima pitanja postavljali moderatorica, ali i sudionici seminara. Najviše se govorilo o mogućnostima i nužnosti koje pruža financiranje iz više fondova, ali i o dobrim / lošim stranama LEADER-a nakon gotovo 26 godina primjene takvog pristupa.

U završnici seminara predsjednica ELARD-a Kristiina Tammets predstavila je svoj program, koji je obećala ispuniti u svom mandatu te ga usporedila s realizacijom istoga, nakon čega su joj sudionici seminara izrazili zahvalnost te čestitali na kvalitetnom i uspješnom vodstvu u protekle dvije godine.

(Izvještaj sastavila: Bogdanka Ćudić Vilić,
stručna suradnica u LAG-u Baranja)

Pročitano 59 puta

Broj posjetitelja

Danas50
Jučer341
Ovaj tjedan50
Ovaj mjesec7070
Ukupno218426

Trenutno

12
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31