24. 11. 2017.

Skupština ELARD-a u Estoniji

ELARD - General AssemblyELARD - General AssemblyELARD - General AssemblyOd 22. do 24. studenog 2017. godine u mjestu Laulasmaa u Estoniji, udaljenom 29 km zapadno od Tallinna, održana je Izborna skupština Europskog LEADER-saveza za ruralni razvoj (European LEADER Association for Rural Development, ELARD). U ime Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) kao člana ELARD-a sudjelovala je Bogdanka Ćudić Vilić, stručna suradnica LAG-a Baranja, koji je redovan član HMRR-a.

Prvi dan započeo je večerom dobrodošlice, kad se svim uzvanicima kratko obratila predsjednica ELARD-a Kristiina Tammets, izrazivši pri tom zahvalnost članovima zbog velikog odaziva, nakon čega je ukratko predstavila i sutrašnji radni dan.

***

Skupština ELARD-a održana je u četvrtak, 23. studenog 2017. godine, u konferencijskoj dvorani Hotela Laulasmaa Spa, a započela je u 10 sati. Na samom početku predsjednica Tammets pozdravila je sve sudionike te još jednom izrazila zadovoljstvo zbog gotovo potpunog odaziva. Posebno se zahvalila na prisustvu novim članovima ELARD-a, koji će službeno biti prihvaćeni kao članovi u nastavku Skupštine. Potom je predstavila dnevni red, koji je dopunjen u točki četiri (4.4.9.) vezano uz primanje još jednog člana iz Mađarske – Alliance of Hungarian LEADER Association.

U drugoj točki dnevnog reda ukratko su predstavljene aktivnosti Upravnog odbora u 2017. godini, kao i aktivnosti koje se planiraju provesti do kraja tekuće godine. Kao neke od glavnih aktivnosti predstavljeni su Estonski ruralni parlament, provedba LEADER/CLLD-seminara u zemlji i van zemlje, ECM-sastanci i konferencije, ali i aktivnosti poput izrade nove web- stranice ELARD-a te kontinuirani razgovori s različitim mrežama kao krovnim udrugama LAG-ova iz različitih zemalja. Planirani proračun za provedene aktivnosti realiziran je u potpunosti, a predsjednica Tammets istaknula je kako je za očekivati da će se i s preostalim aktivnostima do konca godine uspjeti uklopiti u planirana sredstva.

Sudionici Izborne skupštine ELARD-aSudionici Izborne skupštine ELARD-aSudionici Izborne skupštine ELARD-aU trećoj točki dnevnog reda govorilo se o sastavljanju zajedničkog mišljenja Skupštine ELARD-a vezano uz kreiranje LEADER/CLLD-politike provedbe za novo programsko razdoblje. Tammets je istaknula kako je u proteklim mjesecima na tu temu ELARD proveo četiri istraživanja s preko 40 zemalja, a zbirna mišljenja i rezultate predstavila je na Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO). Kao nacrt mišljenja Tammets je predstavila dokument koji bi obuhvatio sljedeće poruke:

1. CLLD-implementacija financiranja iz više fondova mora biti osigurana u svim zemljama članicama za sve teritorijalne oblike (ruralni, urbani i obalni teritoriji).

2. U cilju osiguravanja bolje kohezije teritorija i različitih fondova upućuje se apel prema Europskoj komisiji da istraži i analizira prilike za kreiranje "Reserve Fund for CLLD" na EU-razini s ciljem da se u konačnici za sve zemlje članice osigura nacionalni CLLD-fond koji je sačinjen od sva četiri ESI-fonda (EAFRD, ERDF, ESF i EMFF).

3. Nastavno na prethodno od Europske komisije traži se da uputi zahtjev prema državama članicama da iz svakog ESI-fonda osigura alokaciju u iznosu od 15% sredstava za CLLD-fond, što mora biti osigurano dovoljnim nacionalnim sredstvima.

4. U cilju pojednostavljenja, CLLD-regulativa mora biti unificirana na EU-razini, a implementacija na nacionalnoj razini mora biti provođena prema pravilima CLLD-operativnog programa, što bi nadalje bilo vođeno od strane jednog upravljačkog tijela.

5. Implementacija lokalnih razvojnih strategija provest će se uz pomoć mjera kreiranih od strane lokalnih akcijskih grupa na lokalnoj razini.

U diskusiji koja je otvorena nakon predstavljanja dokumenta istaknuto je kako je to dobra osnova za daljnji rad, ali da se svakako na tu temu mora još puno razgovarati te je zaključeno kako finalni oblik uz preporuke članova skupštine treba kreirati Upravni odbor ELARD-a.

Četvrta točka dnevnog reda odnosila se na rješavanje pitanja članstva određenih organizacija koje ne vrše obvezu uplaćivanja članarine, a prema statutu im je dozvoljeno glasanje po pitanju svih točki jednako, kao i članovima koji izvršavaju sve svoje obveze prema ELARD-u. Zaključeno je kako će se to, zajedno s nekim novim izmjenama koje će pripremiti Upravni odbor, izmijeniti prilikom izrade novog statuta.

Predsjednica Tammets izvijestila je članove kako su zahtjev za članstvom podnijele organizacije iz Danske, Makedonije i Srbije, od kojih su Makedonija i Srbija jednoglasnom odlukom članova Skupštine postale nove punopravne članice ELARD-a i to zajedno sa organizacijama koje su ranije poslale zahtjev, a dolaze iz Austrije, Bugarske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke i Rumunjske. Zbog nemogućnosti kvalitetnog sudjelovanja u radu ELARD-a, na vlastiti zahtjev istupila je Mreža za ruralni razvoj iz Bosne i Hercegovine, a glasovima "za" i "suzdržani" odlučeno je kako će zbog neplaćanja članarine biti isključene Regionalna LEADER-mreža iz Italije i Mreža LAG-ova iz Velike Britanije.

Pod petom točkom dnevnog reda predstavljeni su projekti koje ELARD ima u Estoniji, ali i u drugim zemljama. Članica glavnog odbora Kirsten Birke Lund (predstavnica danskih LAG-ova) predstavila je Europski ruralni parlament, za koji je rekla da je opterećenje za proračun ELARD-a, ali da to ne smije biti razlog za odustajanje. Predsjednica Kristiina predstavila je projekt ENPARD, koji se odnosi na niz aktivnosti ojačavanja ruralnih razvojnih mreža u Gruziji. Nadalje, Jack Roche (Razvojna mreža iz Irske) predstavio je početak suradnje između ELARD-a i Kine kroz stvaranje zajedničke platforme za suradnju, koja bi obuhvatila sve zajedničke teme i stvorila preduvjet za kreiranje konkretnih projekata. Roche dodaje kako je u tijeku sastavljanje sporazuma kojeg će potpisati državni vrh Kine zajedno s ELARD-om. Marion Eckardt (Švedska mreža LAG-ova) iskoristila je priliku da istakne svoju obvezu i da apelira na ostale članove ELARD-a na aktivnu suradnju u svrhu povezivanja pojedinih LAG-ova iz različitih zemalja radi realizacije projekata suradnje.

Pod šestom točkom dnevnog reda uslijedilo je predstavljanje predsjedničke kandidature, programa i proračuna. Prijavu su podnijela dva kandidata za predsjednika ELARD-a za novo mandatno razdoblje od dvije godine i to Thibaut Guignard iz Nacionalne LEADER-mreže Francuske i Maria João Marques iz Udruženja lokalnih razvojnih mreža iz Portugala. Nakon predstavljanja programa, uslijedilo je tajno glasanje, nakon čega je s deset glasova izabrana Maria João Marques iz Portugala, dok je Guignard dobio osam glasova. Nakon toga uslijedio je izbor dva nova dopredsjednika, a kako su se za tu funkciju prijavile dvije osobe, obje su potvrđene i to dosadašnja predsjednica ELARD-a Kristiina Tammets kao predstavnica Estonske LEADER-unije i Marion Eckardt kao predstavnica Švedske mreže LAG-ova.

Nova predsjednica ELARD-a Maria João Botelho, Portugal (u sredini), kandidat za predsjednika Thibaut Guignard, Francuska (lijevo), predsjednica ELARD-a u proteklom dvogodišnjem razdoblju Kristiina Tammets, Estonija (desno)Nova predsjednica ELARD-a Maria João Botelho, Portugal (u sredini), kandidat za predsjednika Thibaut Guignard, Francuska (lijevo), predsjednica ELARD-a u proteklom dvogodišnjem razdoblju Kristiina Tammets, Estonija (desno)Nova predsjednica ELARD-a Maria João Botelho, Portugal (u sredini), kandidat za predsjednika Thibaut Guignard, Francuska (lijevo), predsjednica ELARD-a u proteklom dvogodišnjem razdoblju Kristiina Tammets, Estonija (desno)Prema statutu ELARD-a, predsjednica s dopredsjednicima automatski ulazi u Upravni odbor, dok su za novi odbor predloženi: Radim Sršen (NN LAG iz Češke), Kirsten Birke Lund (Danski LAG-ovi), Marjo Tolvanen (SYTY iz Finske), Hartmund Berndt (Mreža njemačkih LAG-ova), Maria Jose Murciano (REDR iz Španjolske) i Nicola Vita (Regionalna LEADER-mreža iz Italije). Tajnim glasanjem odabrani su predstavnici Danske, Njemačke, Španjolske, a predstavnici Češke i Finske po bodovima su bili izjednačeni, dok predstavnik Italije nije dobio ni jedan glas. U nastavku je dosadašnja članica odbora Marjo Tolvanen odustala od kandidature te je za sedmog člana Upravnog odbora izabran predstavnik Češke, koji je također i u prethodnom sazivu bio član Upravnog odbora.

Nakon izbora novog vodstva ELARD-a, uslijedila je svečana večera i pozdravi zahvale te neformalna planiranja nekih novih aktivnosti i susreta.

***

Posljednji dan, 24. studeni 2017. godine, započeo je zajedničkim doručkom, nakon kojeg je nova dopredsjednica ELARD-a Kristiina Tammets, u ime zemlje domaćina, još jednom zahvalila svim sudionicima i članovima Skupštine na odazivu. Nakon doručka skup se razišao i uslijedio je odlazak u zračnu luku te za Bogdanku Ćudić Vilić povratak u Hrvatsku.

(Izvještaj sastavila: Bogdanka Ćudić Vilić,
stručna suradnica u LAG-u Baranja)

Pročitano 1074 puta

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Rujan 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tagovi

** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Njemačka * Nova Gradiška * OBŽ * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Slavonija * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Suza * Valpovo * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranjci Baranjska poduzeća Beli Manastir Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Koncerti Konferencije Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nagrade Natječaji Nova godina Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Ribarstvo Romi Rurajni razvoj Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene

Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok