Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 05 Siječanj 2023

05. 01. 2023.

Potres u Baranji

Lokacija potresa u BaranjiLokacija potresa u BaranjiU četvrtak, 5. I. 2023. godine, u 6 sati i 12 minuta, 10 kilometara istočno od Belog Manastira, u neposrednoj blizini Kneževih Vinograda, zabilježen je umjereni potres u trajanju od desetak sekundi, magnitude 3,4 prema Richteru. Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske potvrdili su kako se radi o umjerenom potresu, a intenzitet u epicentru bio je IV-V. stupnja EMS-ljestvice. Podrhtavanje se osjetilo u cijeloj Baranji, Osijeku te južnoj Mađarskoj.

U Kneževim Vinogradima potres je probudio većinu stanovnika, koji kažu da je potresu prethodio zvuk nalik eksploziji ili grmljavini. Mnogi su primijetili da se tlo nije ljuljalo lijevo–desno, već se podizalo i spuštalo. Srećom nije nastala materijalna šteta. Načelnik Vedran Kramarić istaknuo je da to područje nikada nije bilo seizmički aktivno (vidjeti OVDJE), pa je sve zbog toga još čudnije.

Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.