Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022

15. 08. 2022.

Baranjske znamenitosti: Svetište Marije Lurdske

Svetište je nastalo 1916. godineSvetište je nastalo 1916. godine(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Baranjci dugo nisu imali svoje marijansko proštenište. Zapravo, imaju ga, ali je bilo zaboravljeno u nemirima vremena i prostora. Posljednjih je godina Svetište Gospe Lurdske u Popovcu ponovno postalo okupljalište Marijinih štovatelja.

"Svake je godine sve veći broj hodočasnika u Svetištu Marije Lurdske u popovačkom dijelu Banske kose, dolaze iz svih dijelova Baranje pa i šire", kaže mjesni župnik i upravitelj Svetišta, velečasni Krunoslav Karas. Svetište je smješteno oko tri kilometra od mjesta Popovac i može se doći automobilom makadamskom cestom koju je uredila općina Popovac. Svetište je izgrađeno prije gotovo devedeset godina, odnosno 150 godina od ukazanja Gospe u Lurdu, kada se ukazala djevojci Bernardici. Spominje se da je nastalo u tijeku Prvog svjetskog rata 1916. godine kada je tadašnji župnik župe čiji su stanovnici većinski bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje da bi se kupio kip Lurdske Gospe.

15. 08. 2022.

Ublažavanje posljedica suše

Postrojenje za navodnjavanje na beljskim njivamaPostrojenje za navodnjavanje na beljskim njivamaSuša uzrokuje značajne poremećaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a zbog sve izraženijih klimatskih promjena sve češće pogađa i hrvatske poljoprivrednike. Navodnjavanje poljoprivrednih kultura štetne posljedice od suše može znatno ili u potpunosti umanjiti stoga Ministarstvo poljoprivrede, u najvećoj mjeri uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja, ulaže u javne sustave navodnjavanja te sufinancira opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima.

U Baranji se gradi Sustav navodnjavanja Puškaš, koji obuhvaća 916 hektara na području Općine Draž, a potrebne količine vode za navodnjavanje osiguravaju se iz akumulacije Topoljski Dunavac.

Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.