Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 19 Siječanj 2022

19. 01. 2022.

Zabranjene lagane plastične vrećice

Zamijenimo vrećice platnenom torbom ili pletenom korpomZamijenimo vrećice platnenom torbom ili pletenom korpomOd 1. I. 2022. godine u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje. Radi se o zabrani temeljem Zakona o gospodarenju otpadom, a zabrana se odnosi na kategoriju laganih plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stijenke do 50 mikrometara. One lagane plastične vrećice koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti do isteka zaliha, uz valjani dokaz da su vrećice stavljene na tržište prije 1. I. 2022.

Lagane plastične vrećice u najvećoj mjeri pojavljuju se na tržištu, a zbog debljine stijenke najčešće se ne mogu višekratno upotrebljavati, zbog čega u veoma zagađuju okoliš.

Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.