Ispiši ovu stranicu
22. 04. 2020.

Gradi se Kuća baranjskog kulena

Izgled buduće Kuće baranjskog kulenaIzgled buduće Kuće baranjskog kulena"Baranja je, između ostaloga, nadaleko poznata prema vrhunskom kulenu. Od 2015. godine baranjski kulen nosi i plavu EU-markicu zaštićenog geografskog podrijetla kojom je označeno samo 12 hrvatskih autohtonih proizvoda. U Baranji je, nadalje, čak i selo kulena – Jagodnjak, na čiju 'Kulinijadu' već godinama dolaze stotine domaćih i inozemnih proizvođača. Priču oko kulena i tradicije njegove proizvodnje odlučili su iskoristiti belomanastirski gradski oci pa su toj deliciji posvetili projekt koji je uvršten u Intervencijski plan.

- Riječ je o gradnji Kuće baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, projektu vrijednom 12,5 milijuna kuna kojim će se malim proizvođačima omogućiti bolji uvjeti za proizvodnju, prezentaciju i plasman ovog autohtonog baranjskog proizvoda. Projekt uključuje građevinske radove i nabavu tehnološke opreme u skladu sa svim standardima – kažu u belomanastirskoj gradskoj upravi."

Ovo je početak članka Ivice Getta, koji je pod naslovom "Do kraja godine bit će završena Kuća baranjskog kulena" objavljen u osječkom "Glasu Slavonije" od 22. IV. 2020. godine. Ostatak se može pročitati OVDJE. Članak iz "Glasa Slavonije" prenesen je s istim datumom i na web-stranicu gradonacelnik.hr, što se može vidjeti OVDJE. Sličan članak (autor: Zoran Popović) objavljen je na internetu OVDJE te u vukovarskom "Izvoru" i zagrebačkim "Novostima".

Pročitano 1610 puta