Ispiši ovu stranicu
03. 06. 2023.

Nacionalne manjine na području zapadnog Balkana

Konferencija u KopačevuKonferencija u KopačevuU Mađarskom domu Kopačevo, a u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, održana je 2. i 3. VI. 2023. godine konferencija "Nacionalne manjine na području zapadnog Balkana". Riječ je o konferenciji Federalističke unije europskih nacionalnih manjina (FUEN = Federal Union of European Nationalities), na kojoj je bio i predsjednik FUEN-a Loránt Vincze.

FUEN je osmišljen kako bi zastupao interese nacionalnih manjina. U 47 europskih zemalja živi i djeluje oko 340 autohtonih nacionalnih manjina, što je više od 100 milijuna ljudi, tako da je svaki sedmi stanovnik pripadnik nacionalne manjine ili etničke grupe.

U Kopačevu su se okupili predstavnici niza zemalja, osim Hrvatske i iz Albanije, BIH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kosova, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.  Među temama bile su one o procesu proširenja europskih integracija, o manjinskim institucijama, o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, o političkom predstavljanju manjina itd.

Sudionici konferencije u KopačevuSudionici konferencije u KopačevuNa web-stranici Radio Osijeka može se čuti što su izjavili predsjednik Demokratske zajednice Mađara i saborski zastupnik Róbert Jankovics, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik MiloradPupovac, zastupnik u Europskom parlamentu KarloRessler, predsjednik Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba i bivši potpredsjednik FUEN-a VladimirHam i načelnik Sektora za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja Nándor Csapó.

Ispred Koordinacije predsjednikā vijećā i predstavnikā nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije na konferenciji su bili predsjednica Koordinacije Ana Kanđera Legčević (slovačka manjina) te Enisa Kifer (njemačka), Polonca Margeta (slovenska) i Dejan Jeličić (srpska). U osječko-baranjskoj županiji, kao i u Baranji (na području LAG-a Baranja), živi znatan broj pripadnika dvadesetak nacionalnih manjina.

 (Izvori i opširnije: radio-osijek, kepesujsag.com, Televizija SiB, vsnm-obz-1, vsnm-obz-2, fuen.org; foto: vsnm-obz)

Pročitano 369 puta