Ispiši ovu stranicu
27. 08. 2021.

Inicijativa za osnivanje LAG-ova u slatkovodnom ribarstvu

Radionica za LAG-ove u Dugoj ResiRadionica za LAG-ove u Dugoj Resi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

LEADER-mreža Hrvatske (LMH) i LAG Vallis Colapis (Ozalj) organizirali su u Dugoj Resi, u Hotelu "Frankopan", od 25. do 27.8.2021. godine radionicu pod nazivom "Razvoj primjene CLLD-a u RH jačanjem multisektorske suradnje". Najavljeni program može se vidjeti OVDJE.

Program suradnje "LAG Akademija"
Na početku radionice, u srijedu, 25.8.2021. godine, održana je prezentacija projekta suradnje "LAG Akademija". Kao primjer dobre prakse taj su projekt predstavili Anđela Cvjetković i Željko Marić iz LAG-a Terra liburna (Viškovo kod Rijeke).

Interaktivna prezentacija
Nakon toga je Milan Medić iz LAG-a Vallis Colapis sudionicima radionice održao interaktivnu prezentaciju pod nazivom "Animacija multisektorskih dionika i mogućnosti umrežavanja na razini lokalne zajednice". U svojoj prezentaciji gospodin Medić je pokazao mogućnosti organiziranja kružne ekonomije u lokalnoj zajednici osnivanjem poduzeća u vlasništvu zaposlenika, poduzeća u vlasništvu potrošača i društvenog poduzetništva koje se koriste u razvijenim zemljama. Europska unija je za idući Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 2021. do 2027. godine namijenila značajna sredstva za kružnu ekonomiju, osobito za poticanje industrijalizacije ruralnih sredina izgradnjom malih pogona za preradu lokalnih proizvoda. Kako bi se LAG-ovi u RH u idućem programskom razdoblju mogli prijaviti na takve natječaje, potrebno je zakonski omogućiti LAG-ovima da u svoje statute unesu odredbu po kojoj mogu obavljati gospodarsku djelatnost.

Gospodin Medić je kroz prezentaciju upoznao sudionike sa strategijama i metodama osnaživanja ranjivih društvenih skupina u lokalnim zajednicama. Načelno se koriste dva pristupa: krizni pristup i suvremeni pristup. Krizni pristup najbolje rezultate daje u kriznim situacijama, dok se u osnaživanju ranjivih skupina preporučuje suvremeni pristup, koji se provodi u četiri koraka:

  1. uključivanje što šireg kruga ljudi,
  2. prepoznavanje lokalnih vođa,
  3. organiziranje zajednice,
  4. rad s članovima zajednice.

Kroz prezentaciju su prikazane mogućnosti animacije i umrežavanja kroz sva četiri koraka na primjerima dobre prakse iz LAG-a Vallis Colapis.

Prva podradionica
U četvrtak, 26. 8. 2021. godine, održana je podradionica pod nazivom "Primjena načela CLLD-a u formiranju lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu u pripremi strategija jačanjem suradnje međusektorskih razvojnih dionika i potporom lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju", koju su vodili Eliana Zec Solina – FLAG Vela vrata (Cres), Anđela Cvjetković – LAG Tera liburna, i Mirela Faranguna – FLAG "Alba" (Labin). Na podradionici se govorilo o pokretanju inicijative i postupku osnivanja lokale akcijske grupe u ribarstvu (FLAG-a odn. LAGUR-a) te o dosadašnjim iskustvima.

Druga podradionica
Nakon stanke održana je podradionica pod nazivom "Mogućnosti primjene CLLD-a za održiv razvoj slatkovodne resursne osnove u unutrašnjosti RH – uvod", koju su vodili Josipa Rosandić Perić iz LAG-a Bosutski niz (Privlaka kod Vinkovaca), Ante Sladoljev iz FLAG-a Galeb (Tribunj kod Šibenika) i Bojana Markotić Krstinić iz LEADER-mreže Hrvatske.

Sporazum o partnerstvu
Tijekom podradionice naglašeno je kako je Republika Hrvatska dostavila prijedlog Sporazuma o partnerstvu u EK. Do 1.9.2021. godine LEADER-mreža Hrvatske, kao predstavnik LAG-ova u RH, obvezala se Ministarstvu poljoprivrede dostaviti prijedloge vezane uz mogućnosti primjene načela CLLD za održiv razvoj slatkovodne resursne osnove u unutrašnjosti RH i inicijative za osnivanje lokalnih akcijskih grupa u slatkovodnom ribarstvu – akvakulturi (slatkovodni FLAG-ovi).

FLAG-ovi u Sloveniji, Poljskoj i Litvi
Kroz prezentacije su pokazani primjeri kako su pitanje slatkovodnih FLAG-ova riješili u Sloveniji i Poljskoj u programskom razdoblju 2014.-2020. te na primjeru prijedloga Sporazuma o partnerstvu Litve za programsko razdoblje 2021.-2027. godine. Na primjeru Litve, koja je po svojim karakteristikama slična RH po veličini i broju stanovnika te ima morsko i riječno priobalno područje, pokazano je kako se može izgraditi otvoreni sustav na način da se stvori okvir u kojem će teren najbolje prepoznati svoje potrebe vezano uz pokretanje lokalnih inicijativa u ribarstvu.

Tijekom podradionice prikazan je prijedlog kriterija koje treba ispuniti LAG / FLAG da bi mogao pokrenuti inicijativu i izraditi lokalnu razvojnu strategiju za sektor ribarstva kako bi stekao status certificiranog LAG-a / FLAG-a za korištenje sredstava EMFF bez obzira je li riječ o pomorskom ili slatkovodnom ribarstvu.

Strategija "Više od ribnjaka"
Na kontinentalnom području RH postoje različite situacije vezane uz slatkovodno ribarstvo – akvakulturu. Nacionalna strategija transformacije sektora akvakulture pod nazivom "Više od ribnjaka" odredila je četiri strateška cilja koja je potrebno ostvariti u sektoru slatkovodnog ribarstva – akvakulture do 2030. godine. To su:

  1. povećanje proizvodnje i otpornosti proizvodnje u odnosu na klimatske promjene,
  2. jačanje konkurentnosti sektora akvakulture,
  3. obnova ruralnog i obalnog gospodarstva i unapređenje života u ruralnim i obalnim područjima,
  4. poticanje inovacija u sektoru akvakulture (horizontalni cilj).

Europski fond za pomorstvo i ribarstvo
Budući da EU u idućem VFO 2021.-2027. godine u Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo (EMFF – European Maritime nad Fisheries Fund) ima predviđena značajna sredstva za razvoj ribarstva, potrebno je pokrenuti inicijativu kod Ministarstva poljoprivrede RH po kojoj će LAG-ovi i FLAG-ovi na kontinentu moći koristiti sredstava EMFF za aktivnosti slatkovodnog ribarstva – akvakulture. To je potrebno učiniti s obzirom na brojne probleme i izazove s kojima se taj sektor susreće, ali i zato što je jedan od prioritetnih ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u idućem programskom razdoblju povećanje konzumacije ribe stanovništva na području EU.

Lokalne razvojne strategije za ribarstvo
LAG-ovi / FLAG-ovi u RH žele potaknuti stvaranje otvorenog sustava u kojem će inicijativu za izradu LRS za ribarstvo moći pokrenuti LAG ili FLAG na čijem području postoje značajne potrebe u ribarstvu. Na taj način želi se stvoriti prilika LAG-ovima i FLAG-ovima na čijim područjima postoje značajni vodni resursi i potrebe u ribarstvu da se organiziraju i da im se omogući korištenje sredstava EMFF u idućem programskom razdoblju.

Budući da u RH trenutno postoje 54 odobrena LAG-a, potrebno je LAG-ovi kojima bi se inicijativa za izradu LRS u ribarstvu poklapala s postojećim granicama LAG-a omogućiti da mogu koristiti sredstva EMFF bez obveze da se stvara još jedna pravna osoba – FLAG na istom području, dok bi svi ostali LAG-ovi u kojima dolazi do promjena cjelovitosti područja trebali osnovati novu pravnu osobu – lokalnu akcijsku grupu za ribarstvo – FLAG / LAGUR te izraditi LRS za ribarstvu koja će uključiti potrebe ukupnog prostora FLAG-a.

To je prilika za LAG-ove / FLAG-ove da u svoj rad uključe civilni sektor, koji treba biti jedan od glavnih pokretača razvoja slatkovodnog ribarstva jer, osim razvoja i jačanja proizvodno-prerađivačkog sektora, jedan od prioritetnih ciljeva treba biti usmjeren prema razvoju turizma kroz jačanje sportsko-rekreativnog turizma te ugostiteljstva.

Obilazak područja LAG-a Vallis Colapis
Nakon završetka radionice, za sudionike je organiziran terenski obilazak područja LAG-a Vallis Colapis s primjerima dobre prakse razvoja održivog korištenja slatkovodnih razvojnih resursa.

Zaključci
U petak, 27.8.2021. prije podne, održana je rasprava i usvojeni su zaključci vezani uz mogućnosti primjene CLLD-a za održiv razvoj slatkovodne resursne osnove u unutrašnjosti RH. Zaključke će LEADER-mreža Hrvatske dostaviti na razmatranje Ministarstvu poljoprivrede do 1.9.2021. godine.

Slatkovodne resursne osnove LAG-a Baranja
LAG Baranja je zainteresiran za ovu problematiku budući na svom području ima značajne slatkovodne resursne osnove jer je prostorno omeđen rijekama Dunavom i Dravom, a na svom području ima ribnjak Podunavlje, koji trenutno nije u eksploataciji, i ribnjak Popovac te razgranatu mrežu kanala koji se koristi za rekreativni i sportski ribolov.

(Foto u članku: LAG Međimurski doli i bregi;
vidjeti također: lag-zagora.hr, vallis-colapis.hr)

Pročitano 776 puta