Sadržaj izdvojen po datumu: Siječanj 2023

27. 01. 2023.

Javni poziv OBŽ za financiranje projekata udruga

Osječko-baranjska županija objavila je 27. siječnja 2023. godine Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro u Osječko-baranjskoj županiji iz sredstava Proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu. Prijave se mogu podnijeti do 1. ožujka 2023. godine.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje te Upravni odjel za turizam, kulturu i sport – kao nadležni za operativnu provedbu Javnog poziva za financiranje programa i projekata udruga – udrugama prijaviteljima osigurat će raspoloživost službenika upravnih odjela da u tjednu od 6. do 10. veljače 2023. godine dobiju sve informacije o provedbi Javnog poziva, o urednom podnošenju prijava i o potrebnoj dokumentaciji.

(Izvor: obz.hr)

24. 01. 2023.

Počela izgradnja terminala u riječnoj luci Osijek

Riječna luka OsijekRiječna luka OsijekPočetna konferencija i javno predstavljanje projekta "Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek" održano je 24. siječnja 2023. u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije (OBŽ) u Osijeku. Ukupna vrijednost projekta je 34.413.522,60 eura (259.288.686,03 kuna).

Na konferenciji su sudjelovali župan OBŽ Ivan Anušić, ravnateljica Javne ustanove Lučke uprave Osijek Iva Horvat, zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, predstavnik izvođača radova GH Holding d.o.o. Tomaž Tušar, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe (MMPI) Duška Kunštek i drugi uzvanici.

20. 01. 2023.

Beljska Vinceška 2023.

Naslov članka iz 'Agrokluba'Naslov članka iz 'Agrokluba'Na web-portalu agroklub.com objavljen je 20. I. 2023. godine opširan članak Martine Pavlović pod naslovom "Uz prvi snijeg obilježena Vinceška u najvećoj hrvatskoj vinariji" i podnaslovom "Evo kako je izgledala Vinceška u najvećoj hrvatskoj vinariji koja je danas obilježila blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara". Članak započinje ovim odlomkom, a nastavak se može pročitati na spomenutom web-portalu:

"S prvim ovogodišnjim snijegom, na Banovom brdu u Baranji, vinarija Belje obilježila je tradicionalnu Vincešku, blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Kao i svake godine, ovaj događaj obilježava početak rezidbe i nove vinogradarske godine. Vinograd i lozu je blagoslovio župnik Ivo Zečević, a trsovi su zaliveni vinom kako bi ova godina donijela dobar urod i kvalitetno grožđe."

18. 01. 2023.

U Belom Manastiru treća faza programa "Zaželi"

Početna konferencija u Etnološkom centruPočetna konferencija u Etnološkom centru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Započela je nova faza projekta "Zaželi" kroz koji se na osam mjeseci zaposlilo 30 žena koje će brinuti o 180 starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Belog Manastira. Na početnoj konferenciji održanoj 18. I. 2023. godine u Etnološkom centru baranjske baštine čestitke i sreću u provedbi projekta zaželjela je zamjenica belomanastirskog gradonačelnika Svetlana Žarković.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa (GDCK) Beli Manastir, a partneri su Grad Beli Manastir, Centar za socijalnu skrb i HZZ. Projekt "Zajedno za bolju i sretniju budućnost 2" iz "Zaželi – Programa zapošljavanja žena – faza III" financiran je sredstvima Europske unije.

(Izvor i foto: FB Grad Beli Manastir)

14. 01. 2023.

U Osijeku održan osmi WineOs

Plakat osmog WineOs-aPlakat osmog WineOs-aU organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske "Dekanter" i Vinoteke Vinita, 13. i 14. siječnja 2023. godine, u dvorani Gradski vrt Osijek, održan je 8. WineOs, festival vina, delicija i ugodnog življenja. Više od 110 izlagača ponovno je oduševilo posjetitelje međunarodne manifestacije koja godinama dokazuje status jedne od najvažnijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj.

Na otvorenju je bio i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji je naglasio kako su upravo manifestacije poput WineOs-a razlog dolaska turista na destinaciju: "Upravo zahvaljujući njima prošla, 2022. godina bila je rekordna turistička godina u Osječko-baranjskoj županiji, bolja čak i od pretpandemijske 2019. godine. Drago mi je da novu godinu, koju će ponovno obilježiti pregršt turističkih aktivnosti, otvaramo upravo WineOs-om".

12. 01. 2023.

Fotoesej o baranjskim pustarama

Foto: screenshotFoto: screenshotNa web-portalu express.24sata.hr objavljen je podugačak fotoesej o baranjskim pustarama autorice Ene Katarine Haler. Esej se može pročitati i pregledati OVDJE, a autoričina biografija može se pronaći na hr-Wikipediji (ovdje). Esej počinje ovako:

"Ako spomenemo Baranju, svi će vjerojatno prepoznati Kopački rit. Sjetit ćete se vjerojatno i neke od u zadnje vrijeme popularnijih vinarija smještenih na sjeveru regije. Park prirode, zaštićeno močvarno područje, vikendaške destinacije, lovišta i Titov dvorac. Unazad nekoliko godina razvija se ruralni turizam, sreća na enološkoj i gastronomskoj komponenti. I neka, ima Baranja na tom planu što ponuditi. Razvija se i cikloturizam, polako, ali postoji. No dogodit će se po svoj prilici da tijekom posjeta Baranji (...) propustite ono možda najzanimljivije na tom prostoru. A to su baranjske pustare, točnije njihovi ostaci. Ako vam pojam ne zvuči poznato, ne brinite, rijetko kome jest."

12. 01. 2023.

Natječaji za udruge

Općina PopovacOpćina Popovac Općina PetlovacOpćina Petlovac Općina Kneževi VinogradiOpćina Kneževi VinogradiOpćina DražOpćina Draž Baranjske općine, obično na početku godine, raspisuju natječaje na kojima udruge mogu prijavljivati svoje projekte i programe:

  • Općina Darda (1-30. XII. 2022: ovdje (natječaj zatvoren)
  • Općina Draž (11. I. 2023): ovdje
  • Općina Jagodnjak (11. I. 2023): ovdje
  • Općina Kneževi Vinogradi (4. I. 2023): ovdje
  • Općina Petlovac (5. I. 2023): ovdje
  • Općina Bilje (17. I. 2023): ovdje (dodano naknadno)
  • Općina Popovac (19. I. 2023): ovdje (dodano naknadno)
08. 01. 2023.

Isplata pomoći poljoprivrednicima za štete od suše

Kukuruz pogođen sušomKukuruz pogođen sušomDo 1. I. 2023. isplaćena su prva 33 milijuna kuna u okviru Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje štete od suše, a riječ je o potpori koja se odnosi na štetu na prinosima kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, duhana, voća i povrća u 2022. godini. Ukupna vrijednost Programa iznosi 100 milijuna kuna, a preostali iznos korisnicima potpore bit će isplaćen u 2023. godini.

Naime, u 2022. godini u Hrvatskoj je čak 17 županija proglasilo prirodnu nepogodu suša za područja ukupno 281 jedinice lokalne samouprave (za OBŽ vidjeti OVDJE). Potpora u okviru Programa omogućit će ublažavanje posljedica štete poljoprivrednim proizvođačima sa štetom na 60 i više postotaka prinosa navedenih kultura, a provodi se u obliku naknade proizvođačima.

06. 01. 2023.

Božićna čestitka

Svim vjernicima koji Božić slave prema julijanskom kalendaru LAG Baranja želi sretan Božić! Hristos se rodi!

Vjernicama i vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitke su uputili i predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković (vidjeti OVDJE) te belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob. U čestitki predsjednika Vlade kaže se:

"Uime Vlade i osobno svim vjernicama i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam Božić. Neka najradosniji kršćanski blagdan u vaše domove i obitelji donese obilje mira, veselja i blagostanja.

05. 01. 2023.

Potres u Baranji

Lokacija potresa u BaranjiLokacija potresa u BaranjiU četvrtak, 5. I. 2023. godine, u 6 sati i 12 minuta, 10 kilometara istočno od Belog Manastira, u neposrednoj blizini Kneževih Vinograda, zabilježen je umjereni potres u trajanju od desetak sekundi, magnitude 3,4 prema Richteru. Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske potvrdili su kako se radi o umjerenom potresu, a intenzitet u epicentru bio je IV-V. stupnja EMS-ljestvice. Podrhtavanje se osjetilo u cijeloj Baranji, Osijeku te južnoj Mađarskoj.

U Kneževim Vinogradima potres je probudio većinu stanovnika, koji kažu da je potresu prethodio zvuk nalik eksploziji ili grmljavini. Mnogi su primijetili da se tlo nije ljuljalo lijevo–desno, već se podizalo i spuštalo. Srećom nije nastala materijalna šteta. Načelnik Vedran Kramarić istaknuo je da to područje nikada nije bilo seizmički aktivno (vidjeti OVDJE), pa je sve zbog toga još čudnije.

Stranica 1 od 2

Golden Panonian QualityGolden Panonian Quality

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Osječka TV o LAG-natječaju

Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2023 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Tagovi

** Baranja ** Baranjska periodika ** Baranjski leksikon ** Dokazana kvaliteta ** Eko eduko park ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAG vašar ** Naše domaće ** Noć muzeja ** Sajam udruga Baranje ** Turizmom razvijamo područje ** Vinatlon ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bjelovar * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Drava * Draž * Duboševica * Duga Resa * Dunav * Erdut * Ernestinovo *EU Baranja * Europa * Gajić * Gorski kotar * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Karašica * Kneževi Vinogradi * Kneževo * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Krapina * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Moslavina * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Orahovica * Osijek * Otok * Petlovac *Plakati * Podravlje * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Srijem * Sudaraž * Suza * Tikveš * Topolje * Trakošćan * Tuhelj * Tvrđavica * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Zmjevac * Čeminac * Čepin * Đakovo * Šećerana * Šibenik * Šumarina * Županja Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Baranjske ceste Baranjske znamenitosti Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Euro Europska Unija Festivali Filatelija Fišijade Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Godišnjak OMH Godišnjice Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrana Hrvatski ruralni parlament In memoriam Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LAG područje LAG članovi LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Lovstvo Manifesta Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Otpad Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Popis stanovništva Potpore Pozivnica Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Priroda Projekti Promocije Pustare Putovanja Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Ribolov Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Statut LAGa Baranja Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Vrijeme Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Šumarstvo Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.