63 vrste slatko-slanih poslastica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)
U nedjelju, 11. VI. 2023. godine, s početkom u 17 sati, u Domu kulture u Kamencu, a u organizaciji Mađarskog kulturnog društva "Tanc", održana je izložba kolača, 15. po redu. Članice te udruge, njih 26, potrudile su se da naprave čak 63 slatko-slana kolača i torte, a organizirale su i tombolu, na kojoj je glavna nagrada – a što bi drugo – bila atraktivna torta.
Nakon otvaranja izložbe, sve izložene poslastice mogle su se i probati pa je, kao i prethodnih godina, u kamenačkom Domu kulture bilo mnogo gostiju iz cijele Baranje, uključujući i članice drugih baranjskih ženskih udruga.
Oni koji nisu bili na izložbi kolača u Kamencu mogu na fotografijama koje je snimio Rajko Cicak iz BaranjaMedije vidjeti kako je bilo – i žaliti što nisu bili.
Suljoški bazeni u Kneževim Vinogradima"Suljoški bazeni", odnosno bazeni u Kneževim Vinogradima, ovogodišnju kupališnu sezonu otvaraju u subotu, 17. VI. 2023. godine. Na taj dan – dan otvaranja, ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje. Bazeni će raditi od ponedjeljka do nedjelje, od 9 do 20 sati (opširnije: OVDJE).
Lag Baranja - suorganizator i pokrovitelj utrke(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)
U subotu, 10. VI. 2023. godine, u popodnevno-večernjim satima, održana je utrka "Baranja Night Trail 2023". Atraktivna i uvijek privlačna utrka zbog svojih novih iznenađenja i različitih trasa, i ovaj put je dokazala da je zanimljiva građanima, rekreativcima i profesionalnim sportašima, kojih se 120 okupilo u Popovcu. Utrka je dio Slavonsko-baranjske trail-lige i ima natjecateljski karakter. Dobra organizacija s kvalitetnom pripremom staze (označene crveno-bijelim trakicama i reflektirajućom folijom) i svega ostaloga privukla je mnoge, koji su mogli odabrati dužu ili kraću kategoriju: prvu od 22 km (ove godine nazvanu "Veliki rudnik") ili drugu ("Mali rudnik") od 12 kilometara.
Predsjednik udruge "Zelena točka–Baranja" Siniša Jonjić, kao i svake godine, okupljenima je prije utrke pojasnio detalje staze, ali ih i podsjetio na pravila kojih se moraju držati kako bi ta noćna avantura, koja je počela u 20:15 ''traktorskim'' odlaskom na mjesto starta i početkom utrke 15 minuta kasnije, prošla bez ozlijeđenih i izgubljenih po Baranjskoj planini.
Kratka koćna utrka na kronometarOvogodišnji festival sportskog biciklizma :BRUT 2023 započeo je konferencijom o outdoor-turizmu (vidjeti OVDJE), a nastavlja se dvodnevnim programom koji započinje u petak, 16. lipnja 2023. godine, programom ":BRUT Stars" – kratkom noćnom utrkom na kronometar, koja će se održati na Banovom brdu, kod Beljskog vidikovca, u dužini od 1,2 km i sa 60 m elevacije. Uz planirane dvije vožnje, događanje će zaokružiti ponuda baranjskih eno- i gastrospecijaliteta, a za vrhunsko raspoloženje pobrinut će se DJ.
Drugog dana, u subotu, 17. lipnja 2023. godine, program započinje u 13:00 sati, a start biciklističke utrke ": BRUT Beli Manastir" planiran je za 15:00 sati. Program za djecu i mlade te sve posjetitelje trajat će od početka utrke pa sve do proglašenja pobjednika, koje je planirano za 20:00 sati, nakon čeka slijedi koncert grupe "Detour" s početkom u 20:15 na Gradskim bazenima Beli Manastir, u ambijentu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Konferencija Baranja i turizamU sklopu festivala sportskog biciklizma "Baranja rural trail - :BRUT 2023", u petak, 9. lipnja 2023. godine, održana je u vinskom kompleksu Vina Belje druga konferencija pod nazivom "Baranja i turizam". Tema konferencije bila je Potencijal outdoor-turizma u Slavoniji i Baranji, a konferenciju su organizirali Udruga Baranja i turizam i Udruga za ruralni turizam Đola.
Pozdravni govori
Konferencija je započela u 10 sati, a otvorio ju je predsjednik Udruge Baranja i turizam Robert Gorup, pozdravljajući sve nazočne i najavljujući BRUTalnu konferenciju i utrku. Pozdravne govore održali su i direktor TZ-a Baranja Matej Perkušić, zamjenik gradonačelnika Grada Belog Manastira Goran Hes te zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Mirela Kalazić. U ime domaćina, vinskog kompleksa Vina Belje nazočne je pozdravila Đenđi Burjan, koja je predstavila BELJE plus d.o.o. kroz video koji predstavlja tvrtku i njezine djelatnosti na području Baranje.
Vino od najsnažnije hrvatske sorte – graševineOd 13. do 17. lipnja 2023. godine na istoku Hrvatske održava se manifestacija GO GROW koja spaja međunarodni GROW du Monde i već tradicionalnu konferenciju GO (Graševina Osijek). U pet dana pet slavonskih županija ponudit će program koji se već unaprijed s razlogom može ocijeniti – čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, "sommelierima" i proizvođačima graševine.
GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu "putuje" po ključnim zemljama proizvođačima graševine. Dolazak u Hrvatsku ujedno je značio i dolazak na istok, najidealnije mjesto za priču o vinima, kao i za promociju najsnažnije hrvatske sorte – graševine.
Tradicionalna manifestacija Dan polja pšenice i ječmaU srijedu, 7. VI. 2023. godine, u organizaciji Poljoprivrednog instituta Osijek, održana je tradicionalna manifestacija Dan polja pšenice i ječma. Uz ravnatelja Instituta prof. dr. sc. Zvonimira Zdunića i više od stotinu uzvanika, na otvorenju je bio i zamjenik župana Mato Lukić.
- Pravo je zadovoljstvo imati ovakvu sjemenarsku kuću, Poljoprivredni institut Osijek, iz više razloga. U doba globalnih kriza koje su sve češće, a nažalost i sve izvjesnije, svaka zemlja nastoji osigurati samodostatnost u različitim segmentima života, pa tako i u proizvodnji hrane. Mi zaista možemo biti sretni što imamo ovakav Institut koji je osigurao samodostatnost u proizvodnji sjemena, a u velikom postotku i sortiment za izvoz na svjetsko tržište. U konačnici, stanovnici Hrvatske to i očekuju od Slavonije, da osigura stabilnost u proizvodnji hrane – kazao je Lukić.
Vodič za označavanje rokova trajanja hraneJedna od obaveznih informacija na hrani je rok trajanja hrane. Cilj označavanja roka trajanja je osigurati potrošaču mogućnost izbora hrane sigurne za konzumaciju i odgovarajuće kvalitete unutar određenog vremenskog razdoblja.
Izuzetno je važno da subjekti u poslovanju s hranom ispravno odrede i označe rok trajanja hrane, kao i da ga potrošači razumiju na ispravan način. Nerazumijevanje i nerazlikovanje značenja datuma minimalne trajnosti, "Najbolje upotrijebiti do …", kao i "Upotrijebiti do …" datuma dovodi do povećanja rizika od konzumacije nesigurne hrane i povećanog bacanja hrane.
Vodič za označavanje roka trajanja hrane subjektima u poslovanju s hranom daje preporuke kako, u okviru zakonskih propisa, mogu ispravno odrediti i označiti rok trajanja hrane. Nadalje, cilj vodiča je povećati svijest da ispravnim označavanjem roka trajanja hrane sprečavamo nepoželjno bacanje hrane.
Vodič je dostupan na ovoj poveznici.
(Izvor, foto i opširnije: poljoprivreda.gov.hr)
Konferencija u KopačevuU Mađarskom domu Kopačevo, a u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, održana je 2. i 3. VI. 2023. godine konferencija "Nacionalne manjine na području zapadnog Balkana". Riječ je o konferenciji Federalističke unije europskih nacionalnih manjina (FUEN = Federal Union of European Nationalities), na kojoj je bio i predsjednik FUEN-a Loránt Vincze.
FUEN je osmišljen kako bi zastupao interese nacionalnih manjina. U 47 europskih zemalja živi i djeluje oko 340 autohtonih nacionalnih manjina, što je više od 100 milijuna ljudi, tako da je svaki sedmi stanovnik pripadnik nacionalne manjine ili etničke grupe.
U Kopačevu su se okupili predstavnici niza zemalja, osim Hrvatske i iz Albanije, BIH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kosova, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Među temama bile su one o procesu proširenja europskih integracija, o manjinskim institucijama, o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, o političkom predstavljanju manjina itd.
Kulinijada u Jagodnjaku
(Fotoalbumi BaranjaMedije: ovdje i ovdje)
Ove 2023. godine Dani Općine Jagodnjak trajali su od 13. svibnja do 3. lipnja. Sve je započelo natjecanjem vatrogasaca u jagodnjačkom Vatrogasnom domu, nastavljeno je svečanom sjednicom Općinskog vijeća i koncertom malih folkloraša u Domu kulture pa Kulinijadom na Spasovdan (25. V.) i koncertom u dvorištu Osnovne škole te fišijadom na izletištu Gmajna. Završilo je natjecanjem u spravljanju cigan-pečenja u Bolmanu, na izletištu "Parisko jezero" u dijelu sela koje se od pamtivijeka zove – Pariz.
Na 22. Kulinijadu pristiglo je oko 110 uzoraka kulina, dodijeljeno je više zlatnih medalja, a pobjednici su postali OPG Barić i dječak (?) Matija Povoljnjak, oba s 93 od 100 mogućih bodova. Program Kulinijade pratili su sudionici natjecanja, proizvođači i ljubitelji kulina, mještani Jagodnjaka i susjednih naselja te drugi gosti. Dobrodošlicu im je poželjela općinska načelnica Danijela Mlinarević, kao i zamjenici župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i Radomir Čvarković, koji su i sudjelovali u dodjeli nagrada najboljim proizvođačima.