Ispiši ovu stranicu
12. 09. 2018.

Održana Javna tribina "Domaće je na stolu"

Predstavljanje primjera dobre praksaPredstavljanje primjera dobre praksaPredstavljanje primjera dobre praksaLokalna akcijska grupa Baranja u okviru projekta "EU Baranja", koji se financira sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova iz tematskog područja Informiranja o EU, u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji" održala je Javnu tribinu na temu "Domaće je na stolu". Tribina je održana u srijedu, 12. rujna 2018. godine, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.

Cilj javne tribine bio je ukazati na mogućnosti gospodarskog napretka Baranje povezivanjem sektora turizma i poljoprivrede uz korištenje fondova i programa EU s posebnim osvrtom na razvoj lokalnih domaćih proizvoda.

U sklopu događanja održan je i minisajam lokalnih poljoprivredno-prehrambenih autohtonih proizvoda proizvođača s područja Osječko-baranjske županije, na kojem su svoje proizvode predstavili OPG Ljubica Bošnjak, OPG Milan Šarić, OPG Marin Kovačić, Poljoprivredni obrt Tomašević, OPG Šumiga Olga, OPG Ružić, OPG Gašić Ivan te vinarije Kolar, Dobrovac, Seleši i Kalazić.

Voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić daje izjavu HRT-uVoditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić daje izjavu HRT-uVoditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić daje izjavu HRT-uOPG Ljubica BošnjakOPG Ljubica BošnjakOPG Ljubica BošnjakZakuska na baranjski načinZakuska na baranjski načinZakuska na baranjski načinU uvodnom dijelu uzvanike je pozdravio predsjednik LAG-a Baranja Stipan Kovačić, nakon čega se pozdravnim riječima pridružio i gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob te pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling.

Voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić ukratko je dala uvod u rad tribine te pozvala govornike za prvu temu: "Potpore za razvoj lokalnih proizvoda i plasman kroz sektor turizma". Govornici na prvoj temi bili su Silva Wendling, zatim direktorica Lokalne razvojne agencije Valpovo - Petrijevci Lidija Maurović Koščak i predstavnik Poljoprivrednog fakulteta Osijek Vladimir Margeta. Pročelnica Wendling predstavila je potpore Osječko-baranjske županije u poljoprivredi i turizmu, a profesor Margeta govorio je o izazovima i prilikama u procesu zaštite mesa crne slavonske svinje. Lidija Maurović Koščak predstavila je proizvodno-edukacijski pogon u Ivanovcima, koji je primjer kako se uz pomoć EU-sredstava može realizirati projekt koji će okupiti proizvođače, prerađivače i struku, koji zajedno mogu raditi na održivom plasmanu poljoprivrednih proizvoda.

Nakon kraće pauze uslijedila je druga tema: "Plasman lokalnih domaćih proizvoda povezivanjem sa pružateljima usluga u turizmu", na kojoj su govornice bile direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić i predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap Sonja Vuković, a uz njih – kao primjeri dobre prakse – predstavljeni su Podrumi Kolar, OPG Milan Šarić, OPG Gašić Ivan i OPG Ljubica Bošnjak. Direktorica Jurić naglasila je kako je za uspješan i održiv razvoj kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije nužno povezivanje proizvođača i pružatelja turističkih usluga. Na rečeno se nadovezala Sonja Vuković, koja je istaknula kako se s različitih pozicija treba sinergijski raditi na uspostavljanju što kraćih lanaca opskrbe, odnosno da lokalna hrana ostane na lokalnom stolu, a ne da cilj bude distribucija u udaljene dijelove Hrvatske ili pak izvoz.

Nakon kraće diskusije radni dio tribine je završen, nakon čega je uslijedila "zakuska na baranjski način".

Pročitano 357 puta
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok