Ispiši ovu stranicu
08. 06. 2018.

Radionica za Natječaj za tipove operacije 19.3.1., 19.3.2. i 19.4.1.

Ivan Ciprijan (Ministarstvo poljoprivrede)Ivan Ciprijan (Ministarstvo poljoprivrede)Ivan Ciprijan (Ministarstvo poljoprivrede)U Kneževim Vinogradima, u Restoranu Panon, 8. lipnja 2018. godine održana je radionica za LAG-ove na temu: Natječaj za tip operacije 19.3.1., 19.3.2. i 19.4.1. Radionicu su organizirali Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR), u suorganizaciji s LAG-om Baranja, a sudjelovali su predstavnici 11 LAG-ova s područja Istočne Hrvatske.

U prvom dijelu radionice Ivan Ciprijan, voditelj odjela Uprave za ruralni razvoj pri Ministarstvu poljoprivrede, predstavio je prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o provedbi podmjere 19.2., 19.3. i 19.4. koji će na snagu stupiti 16. lipnja 2018. godine. Objasnio je kako se izmjene u najvećem obimu odnose na detaljnije definiranje pripreme i provedbe LAG-natječaja te detaljnije definiranje procedura vezanih uz izmjenu lokalnih razvojnih strategija (LRS), odnosno što izmjene ili usklađivanja znače za provedbu LAG-natječaja. Posebnu pozornost dao je izmjeni iz članka 15. koja govori kako LAG izmijenjenu odabranu LRS može početi provoditi od dana podnošenja Zahtjeva za promjenu, ali da u tom slučaju provedbu obuhvaćenu novim izmjenama radi na vlastitu odgovornost, s obzirom da je moguće da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) u konačnici za predmetne izmjene odabrane LRS donese Odluku o odbijanju promjene.

Osim navedenog Ciprijan se osvrnuo se i na izmjenu članka 65. gdje će biti definirano da ako odabrani LAG do 31. prosinca 2019. godine ne odabere projekte na LAG-natječajima u iznosu od najmanje 20% sredstava namijenjenih za provedbu podmjere 19.2., APPRRR će jednostrano raskinuti Ugovor s LAG-om. Podsjetio je da je oko te izmjene bilo podijeljeno mišljenje, no da se ipak veći broj LAG-ova izjasnio kako želi da se rok produži za godinu dana, odnosno da se godina 2018. izmijeni u 2019. godinu.

Martina Herjavić (APPRRR)Martina Herjavić (APPRRR)Martina Herjavić (APPRRR)Nakon kraće diskusije uslijedilo je predstavljanje Natječaja za tip operacije 19.4.1., kojeg je uvodno predstavila Vedrana Mikić iz Ministarstva poljoprivrede, a u nastavku riječ je preuzela djelatnica APPRRR-a Martina Herjavić, koja je iznijela sve novosti kako slijedi:

  • predujam se više ne odobrava
  • korištenje pojednostavljenih opcija troškova – troškovi koji se računaju temeljem fiksne stope do visine od 15% prihvatljivih izravnih troškova zaposlenika
  • definiranje gornjih limita za pojedine troškove u LPT
  • dodavanje određene dokumentacije u prilog 2. Natječaja – npr. uz putne naloge dostavljati i ispis HAK-stranica
  • zahtjev za D/O/I se šalje na e-mail-adresu nmrrl@apprrr.hr
  • putem pošte šalje se samo ovjerena i potpisana Potvrda o podnošenju zahtjeva za isplatom (nije potrebno slati račune / ostale dokumente)

Martina Šimanović, Vlatka Mareković i Ivo DolićMartina Šimanović, Vlatka Mareković i Ivo DolićMartina Šimanović, Vlatka Mareković i Ivo DolićPo završetku predstavljanja novosti vezanih uz tip operacije 19.4.1., uslijedio je ručak, a nakon toga predstavljanje Natječaja za tip operacije 19.3.1. i 19.3.2., što su iznijeli djelatnici APPRRR-a Ivo Dolić, Martina Šimanović i Vlatka Mareković.

Oni su objasnili kako je natječaj otvoren do kraja godine, no da će se odmah po isteku produžiti, a vezano uz iznos potpore rekli su kako nije propisan, odnosno da LAG samostalno određuje intenzitet potpore. Broj projekata suradnje po odabranom LAG-u nije ograničen, ali naglasili su da visina potpore ne smije premašiti iznos sredstava za provedbu podmjere 19.3. dodijeljen Ugovorom (5% od dodijeljenog iznosa potpore u podmjeri 19.2., a najviše 100.000 eura). Vezano uz cilj projekta suradnje naglasili su kako mora točno biti definiran u Lokalnoj razvojnoj strategiji (nije nužno da konkretan projekt suradnje bude definiran – već samo da bude okvirno naveden u LRS). Predstavili su obrasce putem kojih se prijavljuje projekt suradnje te naglasili kako su za sva pitanja koja se jave u procesu pripreme dostupni.

Predstavnici LAG-ova iz Istočne HrvatskePredstavnici LAG-ova iz Istočne HrvatskePredstavnici LAG-ova iz Istočne HrvatskeNakon kraće rasprave radionica je završena, a dio predstavnika LAG-ova, zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i APPRRR-a, uputili su se na OPG Petar Dobrovac, gdje im je predstavljen primjer dobre prakse vezano uz proizvodnju i certificiranje baranjskog kulena, odnosno njegovo označavanje oznakom zemljopisnog podrijetla. Vlasnik Petar Dobrovac predstavio im je svoje gospodarstvo, dobre strane i prepreke s kojima se sreće u poslovanju te je sve pozvao da kušaju proizvode OPG-a.

Po završetku obilaska svi su se uputili u stari Beljski podrum u Kneževim Vinogradima, gdje se održavala vinska večer u sklopu Gatorfesta. Na vinskoj večeri gosti su imali priliku kušati najbolja baranjska vina, čime je i službeno završen obilazak.

Pročitano 424 puta
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok