27. 10. 2013.

Promocija knjige "Bolman je bio Bolman"

Knjiga o Bolmanu ima 758 stranicaKnjiga o Bolmanu ima 758 stranicaKnjiga o Bolmanu ima 758 stranicaU subotu, 26. X. 2013. godine, s početkom u 14 sati, održana je u Bolmanu promocija knjige "Bolman je bio Bolman" Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. Nedića. Ta knjiga, koja ima 758 stranica te u prilogu još tri mape A2-formata, na sveobuhvatan način obrađuje viševjekovnu povijest i osobine Bolmana i Bolmanaca.

Promocija je održana u sali Doma kulture u prisustvu brojnih uzvanika te preko 150 posjetilaca iz Bolmana, Baranje, Osijeka, Slavonije, Srijema i Beograda, među kojima je bila i Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja.

Na skupu su, uz autore, govorili bolmanski paroh Stevan Kuveždanin, načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban, recenzent knjige dr. Stanoje Bojanin iz Beograda, liječnik mr. Milorad Mišković iz Osijeka, skupljač građe za knjigu Željko Nedić te Branko Petrović rodom iz Bolmana, predsjednik Vijeće romske nacionalne manjine OBŽ.

U umjetničkom programu, tematski vezanom za sadržaj knjige i za Bolman, nastupili su operski pjevač Slobodan Cvetičanin, solist Opere HNK u Osijeku, u pratnji pijanistice Jagode Cvetičanin, višeg predavač klavira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, mlade vokalne solistice Aleksandra Vukadinović iz Popovca i Nikolina Nešić iz Bijelog Brda, orkestar "Trio gajde" iz Sivca (Bačka), na čelu s gajdašem i pjevačem Maksimom Mudrinićem, vokalna solistica Hranislava Mesarić i harmonikaš Slobodan Džambas iz Darde te orkestar "Romska duša", kojega vodi Bogoljub Petrović. Program je vodio Bolmanac Jovan Vilić.

Veći dio knjige pisan je književim jezikom, ijekavskim izgovorom, jer tako govore Bolmanci i ostali baranjski Raci. Dio knjige pisan je bolmanskim "divanom" jer je jedan od ciljeva knjige i bio da se sačuvaju nekadašnje bolmanske riječi i "pripovijetke" u što autentičnijem obliku.

"Ne damo da se Bolman zaboravi", kazao je na kraju promocije autor knjige Jovan M. Nedić, zahvalivši se svima koji su pomogli i doprinijeli da se knjiga objavi te da se pripremi promocija.

(Opširniji članak može se pročitati na web-stranici Mirovne grupe Oaza: ovdje)

Pročitano 2131 puta

Broj posjetitelja

Danas50
Jučer341
Ovaj tjedan50
Ovaj mjesec7070
Ukupno218426

Trenutno

11
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31