22. 12. 2017.

LAG Baranja na Prvom regionalnom ruralnom parlamentu

Svečana sala Gradske uprave u SomboruSvečana sala Gradske uprave u SomboruLokalna akcijska grupa Baranja sudjelovala je 22. prosinca 2017. godine na "Prvom regionalnom ruralnom parlamentu" koji je održan u Somboru u organizaciji LAG-a "Panonski fijaker" i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Prva radionica
Na početku skupa prisutne su pozdravili Antonio Ratković, zamjenik gradonačelnice Grada Sombora, i Jagoda Kočić, menadžerica LAG-a "Panonski fijaker". Nakon toga održana je prva radionica na kojoj je Danilo Golubović, član pregovaračkog tima Srbije za IPARD i savjetnik u Ministarstvu za evropske integracije, upoznao brojne sudionike s tijekom procesa pregovora Republike Srbije za otvaranje IPARD-programa. Gospodin Golubović je prisutne detaljno upoznao što je to IPARD, kako je tekao proces pregovora, za koju svrhu i kako se mogu koristiti sredstva pretpristupne pomoći te koje su alokacije dogovorene za Republiku Srbiju.

Sudionici Ruralnog parlamentaSudionici Ruralnog parlamentaPrema riječima gospodina Golubovića, na početku 2018. godine Republika Srbija očekuju prva ugovorena sredstva iz IPARD-programa za razdoblje od 2014. do 2020. godine u iznosu od 175 milijuna eura, što uz dodatnih 25 posto osiguranih sredstava u proračunu Republike Srbije čini ukupno više od 200 milijuna eura koje će ući u poljoprivredni sektor. Gospodin Golubović je upozorio prisutne kako sredstva iz IPARD-programa nije baš jednostavno iskoristiti jer se sada svi uče za ono što će doći kasnije i da su kontrole od strane EU vrlo rigorozne. Republika Srbija je pokrenula osnivanje fonda iz kojeg bi se omogućilo korištenje sredstava za financiranje projekata u obliku pozajmica kako bi se maksimalno iskoristila raspoloživa IPARD-sredstva, ali treba voditi računa da ne smije biti dvostrukog financiranja za iste aktivnosti.

Druga radionica
Nakon završetka prve radionice i nakon kratke stanke, održana je radionica na kojoj je Albert Varga, predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) i voditelj LAG-a Srijem iz Lovasa, upoznao prisutne s aktivnostima Mreže te s dosadašnjim radom LAG-a Srijem. Gospodin Varga je naglasio potrebu umrežavanja, pogotovo malih poduzetnika u udruge jer su pojedinačno slabi i svoje interese mogu donekle realizirati samo ukoliko budu udruženi. Upravo iz potrebe za umrežavanjem nastala je Hrvatska mreža za ruralni razvoj, koja okuplja većinu hrvatskih LAG-ova i više nevladinih organizacija koje se bave rješavanjem problema ruralnog razvoja.

HMRR je jedna od nekoliko mreža koje postoje u RH za koje se rješavanje pitanja ruralnog razvoja nametnulo kao prioritet s obzirom da je problem odlaska mladih ljudi sa sela u gradove i napuštanje ruralnih područja trend koji se u EU prepoznaje dugi niz godina. Gospodin Varga je prisutne upoznao s najznačajnijim aktivnostima koje je HMRR proveo u posljednje dvije godine.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje LAG-a Srijem i provedenih aktivnosti od osnutka do današnjih dana. U prvoj fazi LAG Srijem je, nakon izrade lokalne razvojne strategije, provodio aktivnosti sukladno potpisanom ugovoru s IPARD-agencijom, kao što će to činiti i LAG "Panonski fijaker". U toj fazi članovi LAG-a Srijem su se upoznavali s procedurama odobravanja i korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova i aktivno su pomagali poduzetnicima sa svog područja u korištenju IPARD-sredstava izdavanjem pisama potpore, koja su nosila određeni broj bodova i davala prednost u odnosu na poduzetnike iz područja na kojima nije bio pokrenut rad LAG-a.

LAG Srijem je pomagao i u pisanju projekta koji su aplicirani za korištenje IPARD-sredstava. Naglasio je kako sredstva IPARD-programa nisu prikladna za najmanje poduzetnike. Složena procedura odobravanja sredstava IPARD-programa i slabije mogućnosti osiguranja potrebnih kolaterala uvjetuje da su sredstva IPARD-programa više usmjerena za male i srednje poduzetnike, koji se trebaju javljati na natječaje i dodatno ojačati svoje poslovanje kako bi bili konkurentniji na zahtjevnom europskom tržištu.

Stanko Dabić, LAG Baranja (lijevo)Stanko Dabić, LAG Baranja (lijevo)Treća radionica
Treća radionica je osmišljena kao panel-diskusija. Vodila ju je Jagoda Kočić, a na pitanja o iskustvima u provedbi IPARD-programa u Republici Hrvatskoj odgovarali su Albert Varga te Stanko Dabić, predstavnik LAG-a Baranja, koji je na Prvom regionalnom ruralnom parlamentu sudjelovao kao gost. Uz već spomenute, na Parlamentu je bio zastupljen i LAG "Dunavski biser" iz Apatina.

Nakon radionica, u neformalnom druženju sudionika Parlamenta, razmijenjena su iskustva vezana uz IPARD-program i rad LAG-a u IPARD-razdoblju.

(Izvještaj LAG-a "Panonski fijaker": ovdje)

Pročitano 1561 puta

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Srpanj 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tagovi

** Intervencijski plan ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Njemačka * Nova Gradiška * OBŽ * Opatija * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Slavonija * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Suza * Topolje * Valpovo * Vardarac * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Đakovo * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranjci Baranjska poduzeća Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Dani Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Pošta Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Ribarstvo Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.