11. 10. 2017.

Okrugli stol "Quo vadis ruralni turizam – zašto je bolje ostati"

Gari Cappelli, ministar turizma RHGari Cappelli, ministar turizma RHGari Cappelli, ministar turizma RHU Muzeju grada Iloka u Dvorcu Odescalchi, 11. listopada 2017. godine s početkom u 11 sati, održan je Okrugli stol "Quo vadis ruralni turizam – zašto je bolje ostati". Događanje su organizirale Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" i "HF Eko etno grupa" u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Grada Iloka i Iločkim podrumima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matica iseljenika, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatske turističke zajednice, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Iloka.

U ime LAG-a Baranja događanju su prisustvovali voditeljica Ureda LAG-a Lidija Dabić te stručni suradnici Manuel Mucak i Bogdanka Ćudić Vilić. Okrugli stol, koji je okupio preko 120 dionika - djelatnike ministarstava, turističkih zajednica, komora, institucija te vlasnike hotela i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, svečano je otvorio ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar je istaknuo kako razvoj ruralnog turizma ima veliku važnost za razvoj turizma kontinenta jer je usko povezan i s ostalim granama turizma kao što su cikloturizam, ekoturizam i zeleni turizam. Dodao je kako ruralni turizam pridonosi ravnomjernijem turističkom razvoju te pozicionira Hrvatsku kao destinaciju raznolike i bogate turističke ponude. OPG-ove i seljačka domaćinstva koji se bave turizmom nazvao je žilom kucavicom ruralnog turizma, što je dalo svojevrstan uvod u prvu od dvije panel-diskusije održane u okviru Okruglog stola.

Prvi panel okupio je sljedeće govornike:

 • Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda HTZ-a
 • Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava
 • Marin Strmata, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
 • Marija Matek, voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan RH
 • Branka Ćubelić, vlasnica Turističke agencije Dream Time d.o.o.
 • Marijan Dužić, vlasnik Svpetrvs hotela d.d.
 • Damir Podhorski, vlasnik internetske marketinške agencije Escape d.o.o.

Tema prvog panela bila je "Turizam kao poticaj povratku i ostanku u Hrvatskoj te demografskoj obnovi (formula za budućnost)". S obzirom na temu, većina govornika govorila je o svom iskustvu vezanom uz ostanak odnosno povratak u Hrvatsku te njihovom uspješnom pokretanju posla u turizmu. Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice povukao je paralelu, rekavši kako je ruralni turizam u Hrvatskoj prepun izazova i dobrih primjera iz prakse, što dokazuju i prisutne osobe.

Nakon kratke stanke uslijedio je drugi panel na temu "Perspektive održivog razvoja turizma i budućnost zelenog poslovanja u turizmu", na kome su govornici bili:Panelisti na okruglom stolu u IlokuPanelisti na okruglom stolu u IlokuPanelisti na okruglom stolu u Iloku

 • Dora Smolčić, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije
 • Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije
 • Marko Piljić, OPG "Ivica i Marica" iz Karanca
 • Alex Grgić, vlasnik Edukacijsko-degustacijskog centra zdrave hrane i življenja "Ambient park"
 • Matea Brižić, voditeljica "Edukacijskog centra Veliki Žitnik"
 • Antonio Vukorepa, direktor Cronique d.o.o.
 • Frano Herendija, direktor Turističke zajednice Općine Konavle

Uvod u drugi panel dao je moderator Zoltan Kabok, koji je iznio podatak da Ministarstvo turizma za cilj ima – kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva – strateški podržavati osnivanje i razvoj brojnih OPG-ova koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge. Dodao je kako je kroz navedeni Program u ovoj i prethodnoj godini izdvojeno 7,1 milijuna kuna za sufinanciranje 192 projekata s ciljem obnove, proširenja i uređenja takvih objekata. Kabok je od panelista zatražio da prokomentiraju navedeni podatak, a oni su se složili kako brojevi uistinu pokazuju napredak, no u praksi stvari obično drugačije stoje.

Panelist Antonio Vukorepa naglasio je kako svima mora biti jasno da povlačenje sredstava iz Fondova EU, kao i iz drugih izvora, nije lagano, no da je olakotna okolnost kada poduzetnik ima jasnu poslovnu ideju i kada je strpljiv u procesu prikupljanja sve potrebne dokumentacije, dozvola i slično. Na njega se nadovezao Marko Piljić iz Karanca, rekavši kako se čak i kada je ideja jasna treba boriti kako bi se sve prepreke svladale i najvažnije ne očekivati pomoć, već bit spreman sam, eventualno s kreditom banke, realizirati ideju. Za riječ se iz publike javio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić, rekavši kako je sinergija privatnog i javnog partnerstva osnovni preduvjet razvoja ruralnog turizma. Dodao je kako Hrvatska turistička zajednica za cilj ima promovirati i podržati razvoj ruralnog turizma ciljanom marketinškom digitalnom kampanjom, čemu bi doprinijela i nova web-stranica koja će objediniti ponudu ruralnog turizma.

"U narednom razdoblju cilj nam je kako je god moguće podržati kvalitetne priče i manifestacije na ruralnom prostoru i uistinu bih bio vrlo zadovoljan ako bi se onih dva posto udjela ruralnog turizma u ukupnom turističkom prometu uskoro podiglo na četiri posto", zaključio je Staničić.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj 'Klub članova Selo'Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj 'Klub članova Selo'Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj 'Klub članova Selo'Njegovim je riječima i drugi panel priveden kraju, nakon čega se svima zahvalila i Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", rekavši kako bi događaji poput ovog okruglog stola trebali pomoći u promociji ruralnog prostora te potaknuti stanovnike na realizaciju kreativnih ideja, koje će obogatiti turističku ponudu i generirati zapošljavanje i razvoj gospodarstva.

"Ruralni prostor Hrvatske prepun je toplih i emotivnih priča koje vrijedi doživjeti", zaključila je Katica te podsjetila na predstojeći Kongres ruralnog turizma, koji će se u svibnju 2018. godine održati u Supetru na otoku Braču.

Nakon zaključaka i odzdravnih govora organizatori su sve sudionike pozvali na zajednički radni ručak, kojeg su prigodno nazvali "Okusi Srijema i Slavonije".

Pročitano 104 puta

Broj posjetitelja

Danas231
Jučer316
Ovaj tjedan2318
Ovaj mjesec6910
Ukupno218266

Trenutno

7
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31