14. 10. 2017.

Radionica o mogućnostima financiranja proizvođača paprike

LAG-ova radionica na 'Paprikafestu' u LuguLAG-ova radionica na 'Paprikafestu' u LuguLAG-ova radionica na 'Paprikafestu' u Lugu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. listopada 2017. godine, LAG Baranja je – u suradnji s Kulturnim društvom "Laško" Lug i Udruženjem "Baranja" iz Luga – a povodom Dana sela i u sklopu tradicionalne manifestacije "Paprikafest", organizirao radionicu "Mogućnosti financiranja malih proizvođača paprike iz mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i budućih natječaja Lokalne razvojne strategije LAG-a Baranja".

Radionica je organizirana u prostorijama Civilnog centra "Deak Ferenc" u Lugu i okupila je veći broj osoba koje su pokazale zanimanje za temu o mogućnostima financiranja malih proizvođača paprike iz mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. godine.

Ivan Doboš
Na početku radionice prisutne je pozdravio Ivan Doboš, zamjenik predsjednika LAG-a Baranja, koji je istaknuo kako se LAG rado odaziva na slične manifestacije, pogotovo kada je riječ o "strateškim" proizvodima po kojima je Baranja prepoznatljiva. Ovog puta LAG dolazi i s posebnim zadatkom jer uskoro trebaju krenuti natječaji na LAG-razini pa je ovo prilika da se prisutni upoznaju s mogućnostima koje im stoje na raspolaganju kako bi unaprijedili svoje poljoprivredno gospodarstvo korištenjem sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda. LAG Baranja je na natječaju kroz akreditaciju svoje Lokalne razvojne strategije dobio na raspolaganje preko 8 milijuna kuna sredstava, koja su velikim dijelom namijenjena za projekte korisnika s područja Baranje, a manji dio namijenjen je za financiranje Ureda LAG-a Baranja. Ova radionica je zamišljena kao informativna u kojoj će zaposlenici LAG-a ukratko predstaviti mogućnosti financiranja, a nakon toga će uslijediti interaktivni dio na kojem će se odgovarati na pitanja sudionika.

Lidija Dabić
Voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić ukratko je upoznala prisutne s radom LAG-a Baranja u prethodnih godinu dana. LAG Baranja redovito dolazi na manifestaciju "Paprikafest" i postoji kontinuitet susreta s malim proizvođačima paprike koji su i danas na štandovima izložili svoje proizvode. LAG Baranja će do kraja ove godine ili najkasnije odmah početkom sljedeće raspisati natječaj na LAG-razini za podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih gospodarstava", koja je po svojim značajkama prilika za male proizvođače paprike te ostala mala poljoprivredna gospodarstva iz Baranje da iskoriste potporu od 15 tisuća euro za modernizaciju i unapređenje poslovanja svog gospodarstva. Pored navedene podmjere 6.3. "Potpora razvoju malih gospodarstava", postoje i druge mjere i podmjere iz Programa ruralnog razvoja koje su primjerene upravo malim proizvođačima paprike i detaljno su opisane u brošuri "Vodič za proizvođače paprike", koja je pripremljena za ovu radionicu. Vrata LAG-a Baranja otvorena su svima, bez obzira jesu li članovi ili nisu, jesu li mikro, mali ili srednji poduzetnici. LAG je spreman pomoći svakome u skladu sa svojim kapacitetima i zakonskim odredbama.

Bogdanka Ćudić Vilić
LAG-ova projekt-menadžerica Bogdanka Ćudić Vilić ukratko je predstavila podmjeru 6.3.1. "Potpora razvoju malih gospodarstava" te podmjere 6.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" i 4.1. "Potpora ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", s posebnim naglaskom na natječaj za proizvodnju voća i povrća za mikro, male i srednje poduzetnike i podmjeru 4.2. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda".

Stanko Dabić
Mr. sc. Stanko Dabić, stručni suradnik LAG-a Baranja, predstavio je podmjeru 9.1. "Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru", pri čemu je posebno naglašena potreba udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača. Mali proizvođači začinske paprike u Baranji trenutno imaju proizvod koji u cijelosti mogu prodati na kućnom pragu po zadovoljavajućim cijenama, što je velika sreća u ovom trenutku. Međutim, konkurencija svakog dana sve više jača i sve je više proizvođača začinske paprike u Slavoniji. Ukoliko budemo stajali na mjestu, konkurencija će nas pomesti s tržišta. Udruživanje u proizvođačke grupe i organizacije znači prije svega stvaranje sigurnosnog pojasa za poslovanje malih proizvođača. Zato je važno ulaziti u sustave kvalitete, odnosno koristiti sredstva iz podmjere 3.1. "Potpora za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete".

Kad se govori o ulazu u sustave kvalitete, za male proizvođače paprike značajni su "neobvezni sustavi kvalitete" utemeljeni na Uredbi (EU) 1511/2012. godine vezano uz zaštitu lokalnog proizvoda. To je mogućnost da se razdvoje baranjski proizvođači začinske paprike od drugih proizvođača. Baranjska paprika preko Udruženja "Baranja" ima zaštićeno intelektualno vlasništvo na ime, što je jako dobro, ali to nije dovoljno. Potrebno je pokrenuti sustav zaštite baranjske paprike oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj i EU-razini jer će se tako dobiti još prepoznatljiviji proizvod, koji će moći računati na višu cijenu i čija će proizvodnja biti pod sustavnim nadzorom.

U okviru podmjere 3.1. "Potpora za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete" obuhvaćen je i prijelaz s konvencionalne na ekološku proizvodnju za mala poljoprivredna gospodarstva, koja mogu dobiti potporu u iznosu do 3.000 eura godišnje u sljedećih pet godina, ali gube pravo na povećane poticaje iz podmjere 11. "Plaćanje za prijelaz na prakse i metode ekološkog uzgoja".

Podmjera 9.1. "Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru" i podmjera 3.1. "Potpora za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete" nisu namijenjene za pojedinačna poljoprivredna gospodarstva, nego im je cilj udruživanje i jačanje unutarnje kohezije između malih poljoprivrednih proizvođača kako bi ojačali i opstali na tržištu.

Interaktivni dio radionice
U interaktivnom dijelu radionice vođeni su razgovori s predstavnicima poljoprivrednih gospodarstava o njihovim planovima za prijavu na natječaje za mjere iz Programa ruralnog razvoja i na natječaje na LAG-razini. U razgovoru mali proizvođači začinske paprike požalili su se kako im svake godine sve više nedostaje radne snage za berbu paprike, koja se mora, u svrhu očuvanja kvalitete, obaviti isključivo ručno.

(Napisala: Lidija Dabić)

Pročitano 702 puta

Broj posjetitelja

Danas265
Jučer573
Ovaj tjedan3047
Ovaj mjesec10782
Ukupno378928

Trenutno

17
Online

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Travanj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tagovi

** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjin Vrh * Darda * Draž * Duboševica *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Njemačka * Nova Gradiška * OBŽ * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Slavonija * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Suza * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Šećerana Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranjci Baranjska poduzeća Beli Manastir Belje Biciklijade Blagdani Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Forumi Fotoalbumi Gastronomija GatorFest Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Koncerti Konferencije Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nagrade Natječaji Nova godina Obrazovanje Okrugli stolovi Osijek Osječkobaranjska županija Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Ribarstvo Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene

Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok