22. 09. 2017.

Održan tematski forum "Putevima hrane"

Tematski forum u Etnološkom centruTematski forum u Etnološkom centruTematski forum u Etnološkom centru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 22. rujna 2017. godine, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, Lokalna akcijska grupa Baranja, zajedno s Udrugom za kreativni razvoj "Slap" iz Osijeka i Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, organizirala je tematski forum "Putevima hrane". Forum je organiziran u sklopu "Panona-festa 2017".

Središnja tema Foruma bila je panel-diskusija o dobroj praksi i izazovima u plasmanu hrane te o uvođenju inovativnih modela u plasman poljoprivrednih proizvoda po konceptu Go Green tržnice. Taj koncept okuplja male proizvođače hrane koji se bave isključivo domaćom i prirodnom proizvodnjom te uzgojem poljoprivrednih proizvoda. Na forumu je predstavljen i model CAMARG – koncept 0km u prodaji hrane preko izravne veze između proizvođača i kupca, bez posrednika.

Projekt CAMARG provodi Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, zajedno s Udrugom "Slap" i ostalim međunarodnim projektnim partnerima. Projekt je financiran u okviru transnacionalnog programa Interreg Mediterranean 2014. - 2020., a glavni cilj projekta je ponuditi visokokvalitetne lokalne proizvode izravno na stolu u standardnoj kvaliteti i po maloprodajnim cijenama lokalnih proizvođača.

Kroz taj projekt će se na području Italije, Hrvatske, Španjolske i Francuske testirati on-line platforma koja funkcionira na principu e-trgovine, a kojom se nastoji podržati razvoj udruženja malih lokalnih proizvođača te organizacija održive mreže putem koje će se plasirati njihovi proizvodi.

Najvažnije je osvijestiti male proizvođače kako je potrebno udruživati se i raditi na zajedničkom nastupu na tržištu. Također je potrebno raditi na razvoju proizvoda, posebno proizvoda s dodanom vrijednosti (kulen, sir, začinska paprika, med i drugo), na standardizaciji kvalitete, kao i na stvaranju uvjeta za proizvodnju u registriranim pogonima koji udovoljavaju propisanim standardima i zakonskim regulativama vezano za proizvodnju hrane. Tu će važnu ulogu imati LAG-ovi, pa tako i LAG Baranja, koja je u provedbi Lokalne razvojne strategije poseban naglasak stavila na razvoj lokalnih proizvoda i njihov plasman, uz poticanje udruživanja i primjenu inovativnih oblika prodaje.

Kao dodatni sadržaj Forumu, organiziran je minisajam, na kojem je 21 mali proizvođač lokalnih proizvoda i hrane, koji su uglavnom članovi LAG-a Baranja, predstavio svoje proizvode sudionicima Foruma na prikladnoj izložbi, kao i kroz degustaciju u pripremljenom bogatom "baranjskom doručku".

Pročitano 386 puta

Broj posjetitelja

Danas50
Jučer341
Ovaj tjedan50
Ovaj mjesec7070
Ukupno218426

Trenutno

9
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31