26. 08. 2017.

Održan šesti "Surduk-trek"

Start utrke kod Svetišta Marije LurdskeStart utrke kod Svetišta Marije LurdskeStart utrke kod Svetišta Marije Lurdske(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 26. kolovoza 2017. godine, Orijentacijski klub (OK) Sova iz Šećerane organizirao je šesti "Surduk-trek" – tradicionalnu međunarodnu trekking-utrku stazama po Banskoj kosi. Pored natjecateljskog, cilj "Surduk-treka" je promocija Baranje kao turističke destinacije za aktivan odmor te upoznavanje prirodnih resursa Banske kose kao neiskorištenog prostora za bavljenje takvom vrstom sporta i rekreacije, uz poticanje zdravog načina života u prirodi.

LAG Baranja bio je suorganizator manifestacije, zajedno s Općinom Popovac, Seljačkim domaćinstvom Novačić i Udrugom "Maska" iz Popovca. Organizaciji "Surduk-treka" pridružili su se, pored Popovčana, i mali proizvođači domaće hrane, sokova i vina: OPG Daliborka Vakanjac iz Belog Manastira sa svojim kozjim sirom, OPG Goran Bartolić iz Petlovca s kupinovim vinom i sokom od aronije te OPG Elvira Golubić sa sokovima od kupine i višnje, kao i domaćim pekmezima.

Na 6. "Surduk-treku" sudjelovalo je više od 100 natjecatelja različitih životnih dobi iz raznih dijelova Hrvatske (Beli Manastir, Belišće, Međimurje, Osijek, Slatina, Valpovo, Virovitica, Vukovar) te Srbije, koji su se natjecali u tri kategorije. Obiteljska kategorija prelazila je, trčeći ili šetajući po vlastitom izboru, stazu dugu 7,5 kilometara. Kategorija "Surdukić-trail" trebala je savladati stazu dugu 14 kilometara. Najdužu i najzahtjevniju stazu "Surduk-trek" od 24 kilometra, koja je prolazila surducima, vinogradima, poljima i šumarcima te kroz najvišu kotu Banske kose – vrh Kamenjak, uz pomoć orijentacijske karte pretrčali su natjecatelji koji se redovito, rekreativno ili poluprofesionalno bave tim vidom natjecanja. Svi natjecatelji, bez obzira na kategoriju, trebali su proći obvezne kontrolne točke i na cilj donijeti dokaz da su cijeli zadatak uspješno svladali.

Okupljanje natjecatelja bilo je na Seljačkom domaćinstvu Novačić u Popovcu, gdje je obavljena njihova evidencija i gdje su dodijeljeni startni brojevi. Sudionike natjecanja na starta pozdravili su, zaželjevši im uspjeh i ugodan boravak, Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac i član Glavnog odbora LAG-a Baranja, te Nikola Pajčin, predstavnik OK Sova.

Start utrke bio je u 9 sati ispred Svetišta Marije Lurdske u Popovcu, a cilj na Seljačkom domaćinstvu Novačić. Tijekom utrke natjecatelji su prolazili kontrolne točke, na kojima su ih dočekivali predstavnici domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Prva kontrolna točka nalazila se na OPG-u Jakovljević iz Popovca, na kojoj su natjecateljima, uz osvježenje (voda, domaći sok od bazge), ponuđeni domaći baranjski specijaliteti "kruh s masti i baranjskom paprikom" te "kruh s paštetom od čvaraka". Popovački specijalitet "zagorske štrukle", koje su ovom prigodom ispekle vrijedne domaćice iz popovačke Udruge "Maska", bio je ponuđen na drugoj kontrolnoj točki, koja se nalazila na južnoj strani Banske kose, s koje se pruža prekrasan pogled na Baranju smjeru Osijeka. Tu su natjecateljima predstavnici OPG Goran Golubić i OPG Elvira Bartolić ponudili vlastite domaće "slatke specijalitete" te sok i vino od višnje, vino od kupine i sok od aronije. Treća kontrolna točka, prije dolaska na cilj u Popovcu, nalazila se kod Vile Banovo brdo, gdje su sve natjecatelje volonterke OK Sova, uz standardnu ponudu (osvježenje, štrukle i domaće slastice), osmijehom poticale da izdrže do kraja napornu trku po visokoj temperaturi.

Svi natjecatelji uspješno su završili zadatak te su se u 13 sati okupili na Seljačkom domaćinstvu Novačić, gdje su se okrijepili i osvježili u bazenu. Domaćini su natjecateljima priredili ukusni "vojnički grah" i kratki rok-koncert sastava "Čista trojka", u kojem bubnjeve svira Anđelko Balaban, član LAG-a Baranja i donedavni načelnik Općine Jagodnjak.

Natjecatelji su mogli na štandu kupiti domaće proizvode lokalnih poduzetnika (sokove, kupinovo vino, kozji sir i drugo), čime je manifestacija poslužila i kao promocija lokalnih proizvođača.

Dolores Pajčin, predsjednica OK Sova, u stanci koncerta najuspješnijim natjecateljima dodijelila je medalje i prigodne poklone. Tako je priznanje za najmlađu sudionicu na 6. "Surduk-treku" dodijeljeno bebi staroj tek četiri mjeseca, koja je svoju obiteljsku utrku dugu 7,5 kilometara "prohodala" u "klokanici". Ove godine u trci je sudjelovao povećani broj djece, koja su se s roditeljima i obitelji uključila u manifestaciju, a to pokazuje kako se povećava zanimanje za provođenjem aktivnog odmora u prirodi.

(Foto: Ivica Getto, glas-slavonije.hr)

Pročitano 189 puta

Broj posjetitelja

Danas125
Jučer378
Ovaj tjedan1209
Ovaj mjesec5801
Ukupno217157

Trenutno

7
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31