08. 03. 2017.

Seminar o primjeni novih tehnologija u poljoprivredi

Iskustva Izraela u poljoprivrediIskustva Izraela u poljoprivrediIskustva Izraela u poljoprivrediVeleposlanstvo Države Izrael i Osječko-baranjska županija, u suradnji s Israel Export Institute-om i HGK – Županijskom komorom Osijek, organizirali su seminar o poljoprivredi, koji je održan u srijedu, 8. ožujka 2017. godine, u 11 sati u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, Županijska 4, Osijek. Cilj seminara bio je domaće poljoprivredne proizvođače upoznati s primjenom visokorazvijenih i inovativnih agrotehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na samom početku seminara prisutne je pozdravio dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije. Kraljičak je istaknuo kako se poljoprivredni proizvođači u Osječko-baranjskoj županiji mogu pohvaliti proizvodnjom visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda. Proizvodni su ciljevi u poljoprivredi kojima težimo zadovoljenje potražnje poljoprivrednih proizvoda na nacionalnoj razini, kvalitetna i ekološki prihvatljiva proizvodnja te izvoz poljoprivrednih viškova. Na poljoprivrednu proizvodnju moguće je pozitivno utjecati u smislu dohodovnosti, isplativosti i kvalitete ukoliko su proizvođači upoznati s primjenom modernih i inovativnih tehnoloških rješenja.

Seminar je obuhvatio predavanja iz pet područja koji se odnose na navodnjavanje, stakleničku proizvodnju, mljekarstvo, gnojiva i zaštitu bilja. O projektima staklenika govorio je Zohar Ziv – tvrtka "NETAFIM". O navodnjavanju kap na kap prisutne je upoznao Božidar Žanko – tvrtka "NETAFIM". O filtracijskim sistemima u poljoprivredi sudionike je upoznao Itai Rosenberg – tvrtka "NETAFIM". O navodnjavanju silaže govorio je Buda Erel – tvrtka "ND Project". Raviv Morag – tvrtka "Profit agro", govorio je o staklenicima, a Branimir Kampl – tvrtka "AFIMILK" o naprednim rješenjima za upravljanje mliječnim farmama. O ishrani bilja bilo je govora u predavanju Zorana Salopeka – tvrtka "ICL Fertilizers", dok je Zlatko Balenović – tvrtka "ADAMA", održao predavanje na temu "Važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva".

Izrael je jedna od vodećih zemalja u tehnologiji poljoprivredne proizvodnje. Navedena tehnologija svakako može biti primijenjena u Republici Hrvatskoj kako bi unaprijedila proizvodnju naših proizvođača. Izraelci su svojim inovativnim rješenjima premostili sve objektivne prepreke. Izrael ima oko 8,5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina je oko 22.000 km² i samo 20 % od toga je obradiva površina, koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom. Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima, koja poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik, iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedeno je rezultat visokorazvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta.

Na seminaru su ispred Lokalne akcijske grupe Baranja sudjelovali Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a, i Manuel Mucak, stručni suradnik.

Pročitano 322 puta

Broj posjetitelja

Danas48
Jučer341
Ovaj tjedan48
Ovaj mjesec7068
Ukupno218424

Trenutno

14
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31