Ispiši ovu stranicu
09. 08. 2015.

Baška Voda: Sajam domaćih proizvoda "Okusi Hrvatsku"

Štand LAG-a Baranja na rivi u Baškoj VodiŠtand LAG-a Baranja na rivi u Baškoj Vodi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Lokalna akcijska grupa Baranja, od 7. do 9. kolovoza 2015. godine, bila je sudionik već tradicionalne, treće po redu, manifestacije "Okusi Hrvatsku", koja je održana u Baškoj Vodi u organizaciji LAG-a Adrion i Općine Baška Voda. Manifestacija "Okusi Hrvatsku" ove je godine, kroz tri dana izlaganja, okupila preko 50 domaćih i inozemnih izlagača.

Cilj manifestacije je umrežavanje proizvođača i ugostitelja u svrhu predstavljanja kvalitetnih autohtonih proizvoda s područja Republike Hrvatske te osiguravanja plasmana takvim proizvodima. Manifestacija je predstavila Hrvatsku kao destinaciju vrhunskih autohtonih delicija i proizvođača koji se odlikuju kvalitetom svojih proizvoda.

LAG Baranja je sva tri dana, sa svojim članovima i proizvođačima s područja Baranje, izlagao na štandovima uz rivu. Svirači Tamburaškog sastava Sokoli, odjeveni u tradicionalne baranjske šokačke nošnje, pobrinuli su se da se, osim finih okusa i mirisa, rivom šire i prekrasne harmonije poznatih narodnih pjesama iz Slavonije i Baranje. Štandovi LAG-a Baranja bili su posebno upečatljivi i primamljivi drugog dana izlaganja kada je organizirana "Baranjska večer". Uz zvukove tamburica i gajdi, posjetitelji su imali prilike kušati i kupiti pregršt baranjskih delicija, poput baranjskog kulena OPG-a Petar Dobrovac i nadaleko poznate ljute i slatke crvene začinske paprike Udruženja "Baranja".

Također, neizostavna su bila i vina poznatih baranjskih vinara, poput vinarija Kalazić, Kolar, Gerstmajer i Josić, ali i specijalnom recepturom pravljena domaća zimnica OPG-a Ljubica Bošnjak. Veliku pozornost privukli su i medenjaci različitih oblika i boja vrijedne članice LAG-a Baranja udruge "Krila leptira" iz Suze, a posjetitelji istančanog ukusa zadržavali su se kod plate finog baranjskog sira proizvedenog u OPG-u Ružić. Brojni posjetitelji i turisti imali su samo riječi hvale za LAG-ovsku prezentaciju Baranje te su mnogi od njih izrazili želju da uskoro posjete baranjsku ravnicu.

U sklopu manifestacije organizirana je i radionica za LAG-ove, na kojoj su predstavnici Ministarstva poljoprivrede iznijeli novosti o provedbi Mjere 19. "LEADER (CLLD)", Podmjere 19.1. "Pripremna pomoć" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. te informacije o tome kako urediti proces evaluacije projekata unutar CLLD-strategije, o potencijalnim izvorima problema te o rješenjima.

Pročitano 2345 puta