01. 09. 2014.

Radionica o razvoju agroturizma u Podunavlju

mr. sc. Igor Štavlić iz požeškog Pučkog otvorenog učilišta Obrismr. sc. Igor Štavlić iz požeškog Pučkog otvorenog učilišta Obrismr. sc. Igor Štavlić iz požeškog Pučkog otvorenog učilišta Obris(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

LAG Baranja bio je organizator radionice "Mogućnosti razvoja agroturizma u Podunavlju", koja je održana u sklopu kulturno-turističke manifestacije "Pudarina" 31. kolovoza 2014. s početkom u 10 sati u vinskoj destinaciji "Martinovo brdo" u etnoselu Gajiću. Na radionici su bili vinari i vinogradari, predstavnici OPG-ova s područja Baranje i Konavala, udruga gastromajstora, KUD-ovi te mještani i gosti te manifestacije.

Cilj aktivnosti bio je upoznavanje stanovništva ruralnog područja s mogućnostima razvoja agroturizma i s primjenom LEADER-pristupa u sklopu Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. (skraćeno PRR).

U ime organizatora aktivnosti radionicu je otvorila Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, te brojne prisutne upoznala s radom LAG-a i značajem koji će LAG-ovi imati u sljedećem razdoblju kroz "Mjeru 19 – LEADER" u PRR-u te s potrebom izrade nove lokalne razvojne strategije Baranje, u kojoj će biti mjesta za razvoj agroturizma kroz korištenje sredstava EU-fondova.

Predavač na radionici, mr. sc. Igor Štavlić iz požeškog Pučkog otvorenog učilišta Obris, kroz slikovitu i primjerima dobre prakse potkrijepljenu prezentaciju prisutne je upoznao s temeljnim pojmovima i njihovim značenjem u području agroturizma (ruralnog ili seoskog turizma). Posebni naglasak bio je na prilikama i mogućnostima koje bi se lokalnom stanovništvu pružile kroz razvoj agroturizma, kušaonicā, kuća za odmor te svih sadržaja koji potpadaju pod kategoriju agroturizma.

"Gotovo jedino što se u svijetu ne može kopirati jest teritorij i ljudi s toga teritorija", istakao je predavač Štavlić, osvrnuvši se na globalizacijske trendove te iznio podatak kako do "2020.godine Svjetska trgovinska organizacija (WTO) predviđa da će turizam biti najjača grana ekonomije i da iz godine u godinu raste broj turista u agroturizmu". Predstavio je trendove u agroturizmu, kroz koje je sudionicima radionice dao uvid u razloge zašto je agroturizam perspektivna grana turizma.

Kroz primjer dobre prakse iz Italije ("Fattorie Faggioli") prezentirane su mogućnosti razvoja agroturizma. Potaknuta idejama te primjerom iz Italije, spontano se razvila diskusija među prisutnima te je donesen zaključak kako je moguće slično ostvariti i u Baranji te u cijelom Podunavlju. To je dugotrajan proces, koji je LAG Baranja spreman podržati u skladu sa svojim mogućnostima i kroz novu lokalnu razvojnu strategiju.

Pregršt sadržaja, bogata gastroponuda, humanitarni karakter i ugodno druženje rezime je svega što su domaćini i sudionici prikazali posjetiteljima "Pudarine". Gosti iz Konavala predstavili su svoju gastroponudu, koja je dijelom agroturizma Konavala. Udruga vinogradara i vinara "Martinovo brdo" Gajić, domaćin "Pudarine", također je predstavila autohtone specijalitete te su se i na taj način izmijenila iskustva i primjeri dobre prakse u razvoju agroturizma.

Pročitano 1329 puta

Broj posjetitelja

Danas284
Jučer340
Ovaj tjedan1562
Ovaj mjesec7068
Ukupno228634

Trenutno

12
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Veljača 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28