06. 06. 2014.

Predstavljanje knjige "Šokačka rič"

Knjiga pisana isključivo šokačkim dijalektomKnjiga pisana isključivo šokačkim dijalektomKnjiga pisana isključivo šokačkim dijalektomU petak, 6. lipnja 2014. godine, na jubilarnoj, dvadesetoj kulturno-turističkoj manifestaciji "Baranjski bećarac" u Dražu predstavljena je knjiga "Šokačka rič". Riječ je o drugoj knjizi takve vrste koja je proistekla iz navedene manifestacije. Knjigu je financirao LAG Baranja, koji u svojoj lokalnoj razvojnoj strategiji, između ostaloga, za cilj ima i očuvanje kulturne baštine i tradicijskih običaja, a knjiga "Šokačka rič" upravo ide putem očuvanja nematerijalne kulturne baštine podunavskih Šokaca.

Sam naslov knjige višestruko je opravdan jer je usko vezan uz Šokce i uz njihov govor, odnosno od uvoda do zaključka knjiga je pisana isključivo šokačkim dijalektom, tekstovi zastupljeni u knjizi tematiziraju podunavske šokačke običaje i svakodnevicu te na posljetku i sami autori jesu Šokci, odnosno knjiga "Šokačka rič", riječ je samih Šokaca.

Zastupljeni autori
Knjigu je uredila profesorica Eva Balatinac, a u njoj je zastupljeno 13 žanrovski raznolikih autora. U prvom dijelu zastupljeno je 10 mahom pučkih pjesnika i pjesnikinja (Janja Čeliković, Josip Ivičin Čola, Pavle Škulac, Stipo Benak Šemenjata, Janja Balić, Stipo Golubov Car, Kata Šovakov, Anamarija Bertin, Matija Damjanov i Jela Đurin), koji se predstavljaju uglavnom lirskim tekstovima o šokačkim tradicijskim vrijednostima.

Uz njih, u knjizi se nalazi i daljočki (Daljok = Duboševica) pokladni vrabac iz 2014. godine autora Matije Damjanova. Osim poezije, u knjizi se nalazi i šest proznih autorskih tekstova, od kojih se posebno ističe tekst Jelke Orikin Golubov "Od kudelje do tkanog platna", kojim autorica opisuje proces nastanka tkanog platna kroz godinu dana, počevši s opisom sadnje kudelje u proljeće i završava s novim proljećem. Autorica Jela Bartolov daje lirski opis svoje ulice i svakodnevice u njoj i selu u tekstu "Romonja, svinje i moje odrastanje". Eva Balatinac je na osnovi kazivanju starijih mještana opisala neke tradicijske običaje šokačkih sela uz Dunav, a naglaska je dala samom dijalektu podunavskih Šokaca.

Vrijednost knjige
Posebna vrijednost ove knjige jesu izvorni narodni prozni usmeni tekstovi u poglavlju "Pripovićke". Kako i sama urednica u uvodu kaže, nije riječ o pripovijetkama, već više o anegdotama, no to nikako ne umanjuje njihovu vrijednost. Naime, naša Baranja je u znanstvenim istraživanjima usmene književnosti, a i u terenskim zapisima, svakako na rubu hrvatske filologije te je jedan od većih problema današnjim istraživačima upravo nedostatak korpusa. Do sada je zabilježeno svega tridesetak proznih tekstova iz južne, hrvatske Baranje, tako da je ovih šest tekstova u "Šokačkoj riči" uistinu značajno u književno-teorijskom smislu i daljnjim filološkim istraživanjima baranjske usmene književnosti.

Kako je "Šokačka rič" druga knjiga takve naravi u sklopu "Baranjskoga bećarca", nadamo se da će se edicija i dalje nastaviti te da će se iz godine u godinu broj stranica uvećavati, a time i baštiniti dio usmenoga nasljeđa baranjskoga kraja. Starih Šokaca koji znadu divaniti kako je nekad bilo sve je manje, a na nama je da zabilježimo njihova kazivanja i time bogatimo našu nematerijalnu kulturnu baštinu.

Željko Predojević

Pročitano 1704 puta

Broj posjetitelja

Danas50
Jučer341
Ovaj tjedan50
Ovaj mjesec7070
Ukupno218426

Trenutno

12
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Siječanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31