31. 05. 2014.

Baranjske dvorce treba obnoviti sredstvima iz EU-fondova

Predavanje o povijesnoj ulozi princa Eugena SavojskogPredavanje o povijesnoj ulozi princa Eugena SavojskogPredavanje o povijesnoj ulozi princa Eugena Savojskog(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

LAG Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje i udruga "Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog u Bilju" organizirali su u subotu, 31. svibnja 2014. godine, u sklopu manifestacije "Dani Eugena Savojskog", radionicu na temu "LEADER-mjere u Dvorcu Eugena Savojskog". Radionica je organizirana s ciljem promocije i predstavljanja LEADER-mjera kao sastavnog dijela Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. godine i mogućnosti njihove primjene u razvoju kontinentalnog turizma.

Čuvari tradicije Eugena Savojskog
U sklopu manifestacije "Dani Eugena Savojskog" organiziran je tradicionalni prodajni sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Baranje. Pozornost mnogobrojne publike privukli su osobito smotra dječjih folklornih skupina s područja Baranje te tradicionalni viteški turnir, na kojem su nastupile udruge čuvara tradicije princa Eugena Savojskog iz Šikloša (Mađarske), Sente (Srbija) te Orahovice i Bilja (Hrvatska). Upravo su zanimljive kostimirane borbe vitezova u metalnim oklopima teškim i preko 20 kg i s pravim metalnim mačevima privlačile najviše pozornosti djece i ostale publike.

LAG Baranja je radionicu o LEADER-mjerama organizirao u Dvorcu Eugena Savojskog u Bilju. Radionicu je otvorio FerencBerecz, predsjednik udruge "Čuvari tradicije Eugena Savojskog u Bilju", koji je upoznao nazočne s radom udruge. Nakon toga se nazočnima obratio GaborVarga, zamjenik načelnika Općine Bilje. LEADER-mjere ispred LAG-a Baranja predstavio je mr. sc. StankoDabić. U svom predavanju on se osobito osvrnuo na postojeću Lokalnu razvojnu strategiju Baranje 2013.-2014. godina i cilj 4. iz te strategije: Povećanje vrijednosti područja Baranje.

Povećanje vrijednosti područja Baranje
Na području Baranje postoji nekoliko dvoraca, koji su kategorizirani kao zaštićeni spomenici kulture, među kojima je i Dvorac Eugena Savojskog. Dvorci i pripadajući parkovi zapušteni su i potrebno ih je restaurirati i obnoviti kako bi se koristili za turističke i gospodarske svrhe. Obnovom i očuvanjem tih objekata stvara se mogućnost podizanja ekonomske vrijednosti područja Baranje. Obnova takvih objekata traži velika sredstava, budući da je riječ o zaštićenim spomenicima kulture, pa se u obnovu trebaju uključiti državne institucije i konzervatorski zavod. Ulazak Hrvatske u EU i pristup EU-fondovima pruža priliku, koja se ne smije propustiti, za obnovu takvih visokovrijednih objekata spomeničke baštine.

Tijekom prezentacije mr. Dabić je nazočne upoznao s podmjerama LEADER-mjera i koje su to mogućnosti koje LAG Baranja može ponuditi stanovnicima LAG-područja u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Predavanje o povijesnoj ulozi princa Eugena Savojskog
Nakon prezentacije o LEADER-mjerama, Davorin Taslidžić, prof., održao je stručno predavanje o povijesnoj ulozi Eugena Savojskog u borbama i oslobođenju europskog područja od Turaka u 18. stoljeću. Taslidžić je osobito naglasio ulogu princa Eugena u oslobađanju Baranje, koju je princ dobio na dar kao vlastelinstvo. Tijekom predavanja naglašen je značaj samog dvorca u Bilju kao zaštićenog baroknog spomenika kulture. Sam dvorac izgrađen je kao lovački dom u kojem je, prema dostupnim povijesnim izvorima, princ Eugen boravio najmanje sedam puta.

U diskusiji koja je vođena nakon predavanja i predstavljanja povijesne uloge princa Eugena sudjelovali su: Ferenc Berecz, Lidija Dabić, Stanko Dabić, Marija Gazibara, Stjepan Horvat, Mirjana Ponton, Davor Taslidžić, Gabor Varga i Dinko Županović. Naglašena je potreba da se riješi pitanje vlasništva nad dvorcem i pokrene projekt zašite samog dvorca koji propada naočigled jer postojeći vlasnik nije zainteresiran za njegovu revitalizaciju.

Prilika koja se ne smije propustiti
Lidija
Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, u svojoj je diskusiji naglasila kao je potrebno, u suradnji s nadležnim državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama i udrugama, pokrenuti zajednički projekt obnove svih dvoraca na području Baranje i staviti ih u funkciju baranjskog gospodarstva i turizma korištenjem sredstva EU-fondova, što je moguće sada kad je RH postala punopravni član EU. Za realizaciju takvog projekta potrebno je što prije riješiti vlasničke odnose i ishoditi odgovarajuću projektnu dokumentaciju.

Pročitano 1349 puta

Broj posjetitelja

Danas281
Jučer340
Ovaj tjedan1559
Ovaj mjesec7065
Ukupno228631

Trenutno

9
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Veljača 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28