13. 04. 2014.

Predavanje u Karancu o kratkim lancima prodaje

'Lokalni sajmovi – prilika za prodaju lokalnih proizvoda''Lokalni sajmovi – prilika za prodaju lokalnih proizvoda''Lokalni sajmovi – prilika za prodaju lokalnih proizvoda'Turistička zajednica Baranje, karanačka "Baranjska kuća" i LAG Baranja organizirali su u nedjelju, 13. travnja 2014. godine, "Proljetni vašar u Karancu", ove godine u sklopu "Uskrsa u Baranji". Vašar je tradicionalna manifestacija, koja se održava već punih sedma godine, pri čemu se stalno povećava broj izlagača i posjetitelja. Cilj Vašara je promocija i povećanje prodaje lokalnih proizvođača, obrta i tradicijskih zanata te obogaćivanje turističke ponude etnosela Karanac i Baranje kao cjeline.

Na Vašaru u Karancu okupio se veliki broj izlagača, koji su mnogobrojnim posjetiteljima pokazali i ponudili na prodaju svoje proizvode. U sklopu Vašara održan je tradicionalni izbor za najtežu tablu slanine te natjecanje u kuhanju krumpira na 100 načina. LAG Baranja je u prostorijama Seljačkog domaćinstva "Tri mudraca" u Karancu održao predavanje "Lokalni sajmovi – prilika za prodaju lokalnih proizvoda".

Na početku predavanja potpredsjednica LAG-a Baranja JasnaPetrović obratila se nazočnima, upoznavši ih ukratko s dosadašnjim aktivnostima LAG-a Baranja i najavila temu predavanja. Naglasila je da je to druga tema vezana uz Politiku ruralnog razvoja RH 2014.-2020. godine te da se odnosi na pružanje potpora za uspostavljanje skupina i organizacija proizvođača, odnosno za uspostavljanje kratkih lanaca prodaje lokalnih proizvoda. Ta tema veoma je važna za proizvođače s područja Baranje, kao i za LAG Baranja, koji se vidi kao potencijalni partner u budućem projektu.

Predavanje je bilo organizirano u tri dijela. Na početku je mr. sc. Stanko Dabić upoznao slušatelje s Uredbom EU br. 1151/2012 o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, koja je stupila na snagu 3. siječnja 2013. godine, kojom se regulira uvođenje i stvaranje sustava označavanja za lokalnu poljoprivredu i izravnu prodaju. Predmetnom uredbom EU br. 1151/2012 naglasak se stavlja na kratke lance prodaje kao način pravednijih prihoda za poljoprivrednike i bolje funkcioniranje lanca opskrbe hranom u Europi. Objašnjena je i razlika između klasičnog lanca prodaje i kratkih lanaca prodaje poljoprivrednih proizvoda te su istaknute prednostima koje kratki lanci prodaje nude potrošaču i prodavatelju.

Bilo je govora i o Mjeri 09. – Uspostavljanje skupina i organizacija proizvođača iz Politike ruralnog razvoja 2014.-2020. godine, kojom će se pružati potpora za osnivanje i rad proizvođačkih skupina i organizacija, što će dovesti do koncentracije proizvodnje te usklađivanja prodaje sa zahtjevima tržišta i povećanja dodane vrijednosti u poljoprivredi. Proizvođačke skupine i organizacije čiji poslovni plan odobri Ministarstvo poljoprivrede dobivat će godišnju potporu u iznosu do 100.000,00 € za svoje djelovanje, u što su uključeni i troškovi plaće za organizatora prodaje.

Kroz predavanje su navedeni primjeri dobre prakse u organiziranju kratkih lanaca prodaje u Belgiji, Estoniji, Italiji, Mađarskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji. LAG Baranja može biti partner u projektu organizatorima prodaje kroz sustav kratkih lanaca prodaje, koji budu pokazali interes za udruživanjem malih proizvođača.

Jasna Petrović, ovaj put kao predstavnica Udruženja Baranja iz Luga, predstavila je projekt "Baranjski vrtovi", koji je rađen u suradnji sa Socijalnopoduzetničkom zadrugom "Ruke" iz Luga i koji je nominiran na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 2013. godine. Projekt se odnosi na stvaranje robne marke "Baranjski vrtovi" te na organiziranje i uspostavljanje kratkih lanaca prodaje baranjskih proizvoda na lokalnom tržištu. Namjera Udruženja Baranja je da se, u suradnji s LAG-om Baranja kao partnerom, javi na natječaj za Mjeru 09.- Uspostavljanje skupina i organizacija proizvođača kad on bude objavljen.

Osječki inovator Davor Horvat predstavio je tehničke i marketinške elemente projekta "Baranjski vrtovi", budući da je u projekt uključena inovacija prodaje korištenjem QR-koda.

U diskusiji, koja je vođena nakon predavanja i predstavljanja projekta "Baranjski vrtovi", sudjelovali su Stipan Oršokić, gradonačelnik Beremenda (Mađarska), te Alen Blagus, Stanko Dabić, Drago Dominić, Branko Radovanović i Milan Šarić. Gospodin Oršokić je iznio iskustva s kratkim lancima prodaje u Mađarskoj, naglasivši kako je to dobar način za povezivanje malih proizvođača hrane te da Beremend i Mađarska imaju dobra iskustva s takvim lancima.

LAG Baranja ima mogućnost svojom inovacijom u projektu "Baranjski vrtovi" otići i korak dalje. Osim toga, LAG Baranja planira održati predavanja o kratkim lancima prodaje i predstaviti projekt "Baranjski vrtovi" u još nekoliko baranjskih jedinica lokalne samouprave.

Pročitano 1509 puta

Broj posjetitelja

Danas284
Jučer340
Ovaj tjedan1562
Ovaj mjesec7068
Ukupno228634

Trenutno

11
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Veljača 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28