06. 04. 2014.

Kako se zaposliti u ekopoljoprivredi?

Predavanje dr. sc. Snježane TolićPredavanje dr. sc. Snježane TolićPredavanje dr. sc. Snježane TolićLAG Baranja, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Općina Petlovac u nedjelju, 6. travnja 2014. godine, u Domu kulture u Petlovcu, a u sklopu aktivnosti Turističke zajednice Baranje "Uskrs u Baranji – Cvjetni sajam u Petlovcu", organizirali su okrugli stol i stručno predavanje s prezentacijom na temu "Mogućnosti zapošljavanja u ekološkoj poljoprivredi". Okrugli stol otvorio je Drago Dominić, načelnik Općine Petlovac i član Glavnog odbora LAG-a Baranja. Potom se skupu obratio Ivan Doboš, predsjednik LAG-a Baranja, koji je nazočne ukratko upoznao s dosadašnjim radom LAG-a Baranja, te predstavio Anu Lazić, novoizabranu potpredsjednicu LAG-a.

Prezentacija LAG-a Baranja

Kao uvod u temu okruglog stola održana je kratka prezentacija LAG-a Baranja pod nazivom "Primjena LEADER-pristupa u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020", koju je sudionicama predstavio mr. sc. Stanko Dabić. Tijekom prezentacije sudionici skupa su upoznati s LEADER-pristupom i podmjerama LEADER-pristupa u razdoblju od 2014. do 2020. godine. U prezentaciji je predstavljena uloga i značaj LAG-a Baranja u provedbi mjera Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. te zašto je potrebno da se mali proizvođači uključe u rad LAG-a i kako to mogu učiniti.

Što je ekološka poljoprivreda?

Okrugli stol "Mogućnosti zapošljavanja u ekološkoj poljoprivredi" vodila je doc. dr. sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Kao uvod u temu održana je kratka prezentacija projekta "Eco-Educo park", koji provodi Poljoprivredni fakultet u Osijeku, a LAG Baranja je partner na njegovoj provedbi. Cilj tog projekta je povećati interes za uvođenje ekološke proizvodnje u ruralnim sredinama i motivirati dugotrajne nezaposlene osobe na stjecanje znanja i vještina u vrtlarstvu, kako bi se povećale mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje.

U prezentaciji je naglašena razlika između tradicionalne i suvremene intenzivne poljoprivrede, koja se temelji na primjeni visoke tehnologije s isključivim ciljem stvaranje profita kroz smanjenje troškova proizvodnje, iz koje se isključuje rad i briga o zaštiti okoliša. Nasuprot takvoj proizvodnji stoji ekološka poljoprivreda, koja se temelji na zasadama tradicionalne poljoprivrede i koja omogućava malim poljoprivrednim gospodarstvima i pojedincima da, uz relativno mala ulaganja, pokrenu proizvodnju ekoloških proizvoda za vlastite potrebe i za tržište. Pri tomu je ključno povećati svijest i motivaciju stanovnika u ruralnim sredinama za ekološku proizvodnju u vlastitim vrtovima, gdje se može nadzirati kvaliteta od sjemena do finalnog proizvoda.

Može li se zaraditi na ekoproizvodima?

Potražnja za ekološki certificiranim proizvodima postoji u inozemstvu i na domaćem tržištu. Kupci danas sve više vode brigu o kvaliteti proizvoda i traže kvalitetne izvorne tradicionalne proizvode. Kao primjer dr. sc. Snježana Tolić navodi da se u Austriji ekološka proizvodnja organizira na 545.000 ha, što čini 20 posto poljoprivrednih površina. U projekte ekološke proizvodnje u Austriji uključeno je 22.000 stanovnika, koji opskrbljuju austrijsko i njemačko tržište ekološkim proizvodima i stvaraju godišnji prihod veći od milijardu eura. Predavačica je navela kako npr. postoji upit iz dubrovačkih hotela za većim količinama soka od rajčice pakirnog u bočicama od 2 i pol decilitra.

Za ekološku proizvodnju nisu potrebna velika ulaganja i velike površine. Ekološka proizvodnja za vlastite potrebe u "kućnim vrtovima" iz vlastitih kompostišta, u koja se smješta organski razgradiv otpad (guljotine krumpira, mrkve i drugih kućnih namirnica i voća), postaje sve više hit u velikim gradovima jer se ljudi žele ponovno vratiti prirodi. Usitnjenost oraničnih površina na području Slavonije i Baranje pruža mogućnost ljudima iz ruralnih sredina, osobito onima koji su dugotrajno nezaposleni, da se uključe u projekt "Eco-Educo park" i steknu potrebne vještine za ekološku proizvodnju u svojim vrtovima.

Poticaji za ekološku proizvodnju

Europska unija kroz Mjeru 11 – Ekološka proizvodnja potiče prijelaz iz konvencionalne u ekološku proizvodnju višim poticajima za oranične površine koje se koriste za ekološku proizvodnju. Ključna stvar u svemu je prodaja ekoloških proizvoda za poznatog kupca i osiguranje dovoljnih količina za tržište. Prilika za to je udruživanje ekoloških proizvođača i prodaja proizvoda kroz ekološke zadruge i organiziranje kratkih lanaca prodaje ekoloških proizvoda, kako bi se smanjio na najmanju mjeru broj posrednika između proizvođača i kupca, odnosno da se uspostavi gotovo direktan odnos kupac – proizvođač. Na taj način kupac bi imao nadzor nad proizvodom, što bi mu omogućilo da ima uvid u kvalitetu od sjemena do finalnog proizvoda.

Europska unija Mjerom 09 – Uspostavljanje skupina i organizacija proizvođača potiče udruživanje da se olakša izlazak na tržište i potakne konkurentnost malih proizvođača na tržištu, što je prilika koja se ne bi trebala propustiti. Za izlazak na tržište ekološkim proizvođačima potrebno je osigurati ekološke certifikate i u tome svoju pozitivnu ulogu kroz projekte može odigrati upravo LAG Baranja.

Diskusija

U diskusiji koja je vođena na okruglom stolu sudjelovali su: Ivan Doboš, Branko Radovanović, Drago Dominić, Stanko Dabić i Goran Bartolić.

LAG Baranja planira slične okrugle stolove održati u još nekoliko jedinica lokalne samouprave na području Baranje.

Pročitano 1886 puta

Broj posjetitelja

Danas284
Jučer340
Ovaj tjedan1562
Ovaj mjesec7068
Ukupno228634

Trenutno

11
Online

Image4

Image4

Leader pristup logo

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.hmrr.hr

www.apprrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Veljača 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28