Sadržaj izdvojen po datumu: Rujan 2014

30. 09. 2014.

Dogovor o domaćinstvu prvog Hrvatskog ruralnog parlamenta

Dožupan Željko Kraljičak (u sredini)Dožupan Željko Kraljičak (u sredini)Na sastanku održanom u Osijeku 30. rujna 2014. godine predstavnici Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) i Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjske županije, dogovorili su da će se prvi Hrvatski ruralni parlament održati u Baranji 17-19. travnja 2015. Županija će biti domaćin skupa. Plenarni dio održat će se u Belom Manastiru, a tematski sastanci i radionice na različitim lokacijama u Baranji. Program skupa povezat će se s programom tradicionalne županijske manifestacije "Dani vina i turizma".

HMRR su zastupali predstavnici Upravnog odbora i lokalnih članova: Lidija Dabić, Ivan Doboš, Višnja Jelić Mück i Marina Koprivnjak. Pridružio im se i Vedran Marić iz Hrvatske mreže mladih poljoprivrednika, s kojom je dogovorena suradnja u pripremi Ruralnog parlamenta.

30. 09. 2014.

Javna tribina u Belom Manastiru o odnosu prema starima

Jasna Petrović i Vlado GrujićJasna Petrović i Vlado Grujić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 29. IX. 2014. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, Mirovna grupa Oaza organizirala je javnu tribinu na temu "Zagovaranje za pravedniji i humaniji odnos prema starosti i starenju". Predavači su bili Vlado Grujić iz Belog Manastira, diplomirani socijalni radnik, zaposlen u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, i Jasna Petrović iz Kneževih Vinograda, dugogodišnja aktivistica na polju pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama, zaposlena u Udruženju "Baranja" iz Luga i dopredsjednica LAG-a Baranja.

Četrdesetak prisutnih osoba, među kojima je bila i voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić, imalo je priliku poslušati kratku retrospektivu razvoja brige o starim osobama od starog vijeka, preko srednjeg, sve do modernog doba. Iz izlaganja Vlade Grujića dalo se iščitati da je starost nekada bila poštovana, da je brigu o starim osobama vodila porodica, potom crkva i na kraju vremenske lente to preuzima država. Naglašeno je da se u taj obiman posao mnogo ulaže, a ne ostvaruje ni povrat sredstava, a kamoli profit, što je razlog da se od domova za stariju populaciju, koji su preskupi za društvo, ide ka deinstitucionalizaciji i procesu privatizacije.

28. 09. 2014.

Okrugli stol na četvrtom RIBAfestu

Gosti iz Osijeka, Beograda i TravnikaGosti iz Osijeka, Beograda i Travnika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sklopu manifestacije RIBAfest i u suradnji s Udrugom računalnih korisnika e-Baranja Grabovac i Udrugom mladih Grabovac "Okret za pokret", Lokalna akcijska grupa Baranja organizirala je u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grabovac 27. rujna 2014. godine okrugli stol na temu "Doprinos mladih u razvoju ruralne zajednice".

Okrugli stol je organiziran s ciljem razmjene i razrade ideja koje se odnose na aktivizam mladih u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja pod okriljem ruralnog razvoja te na tendenciju skupina mladih da ostanu živjeti u ruralnim područjima i biti aktivni promotori ruralnog razvoja. Uz dvije već spomenute udruge, na okruglom stolu sudjelovale su još Baranjska udruga rekreativnih pustolova iz Belog Manastira, osječka udruga "Srce Slavonije i Baranje" te gosti iz Osijeka, Beograda i Travnika.

28. 09. 2014.

Prezentacija hrvatskih LAG-ova u Francuskoj

Sudionici studijskog putovanja u FrancuskuSudionici studijskog putovanja u FrancuskuPredstavnici LAG-a Baranja Lidija Dabić, Ana Lazić i Rade Radivojević bili su sudionici studijskog putovanja u južnu Francusku, koje je organizirala Virovitičko-podravska županija u periodu od 22. do 27. rujna 2014. godine. Teme studijskog putovanja bile su: projekt zaštite izvornosti slavonskog meda kroz primjere dobre prakse iz Francuske, prezentacija regionalnog marketinga i francuskog tržišta meda te razvitak zadrugarstva kroz primjere pčelarske zadruge u Gransu, s čijim je radom i principima funkcioniranja goste iz Hrvatske upoznao Silviere Bru.

Zatim je uslijedio posjet plantažama voća i voćarskoj zadruzi te pčelinjim farmama na privatnom imanju Xaviera Rouxa u mjestu Méjannes-lès-Alès. Organiziran je i posjet te sastanak u razvojnoj agenciji Alès-en-Cévennes, odnosno tehnološkom parku Myriapole, gdje su predsjednik IGP-a Miel des Cévennes Sven Jordy te Anne Bearube, koordinatorica za kontrolu zaštite izvornosti meda u francuskoj regiji Languedoc-Roussillon, upoznali prisutne s problemima i rješenjima tijekom provedbe zaštite izvornosti sevenskog meda (Cévennes je planinsko gorje u francuskom Središnjem masivu).

27. 09. 2014.

"Jesen u Baranji " – sajam posvećen jabukama

Promoviranje lokalnih proizvođača jabukaPromoviranje lokalnih proizvođača jabukaU sklopu manifestacije "Jesen u Baranji" i u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i Gradom Belim Manastirom, Lokalna akcijska grupa Baranja organizirala je 27. rujna 2014. godine na belomanastirskom Trgu slobode tematski sajam pod nazivom "Jabuka, kraljica jeseni". Cilj organiziranja sajma bio je promoviranje LAG-a Baranja te lokalnih proizvođača jabuka i proizvoda od jabuka kroz poticanje svijesti stanovništva LAG-područja o značaju izvornih lokalnih proizvoda za razvoj ruralnih sredina.

Osim proizvođača jabuka, na sajmu su izlagali i proizvođači domaće zimnice, meda, pletenih korpi, suvenira te ostalih rukotvorina. Vrhunac događanja bilo je spremanje "najduže štrudle s jabukama", koju su sudionicima i posjetiteljima sajma dijelili LAG-ovi volonteri. Uz navedene aktivnosti, provedena je – u organizaciji Savjeta mladih Grada Belog Manastira i udruge "Skok-klub – športska rekreacija i ples" – humanitarna akcija prikupljanja sredstava za liječenje oboljelog djeteta.

26. 09. 2014.

"Jesen u Baranji " – tematska dječja radionica

Stvaranja na temu: 'Jabuka, kraljica jeseni'Stvaranja na temu: 'Jabuka, kraljica jeseni'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sklopu manifestacije "Jesen u Baranji" i u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i Gradom Belim Manastirom, Lokalna akcijska grupa Baranja organizirala je 26. rujna 2014. godine prijepodne tematsku radionicu za djecu predškolskog i školskog uzrasta na temu "Jabuka, kraljica jeseni". Cilj radionice bio je promoviranje LAG-a Baranja kroz poticanje svijesti djece i stanovništva LAG-područja o značaju izvornih lokalnih proizvoda za razvoj ruralnih sredina.

Na stotine vrtićaraca i učenika belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" izrađivali su oblike i slike na temu jabuka te prikazali plesove i igre pred okupljenim mnoštvom. Učenici iz Učeničke zadruge Mravci-znalci ukrasili su pozornicu slikama na temu jabuke, nakon čega su djeca izvela plesnu priredbu.

23. 09. 2014.

U Belom Manastiru održana edukacija o socijalnim uslugama

Razvoj socijalnih usluga na području LAG-a BaranjaRazvoj socijalnih usluga na području LAG-a Baranja(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 23. IX. 2014. godine, s početkom u 9 sati, u belomanastirskom Hotelu Patria održana je edukacija na temu "Kako unaprijediti standarde kvalitete pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ta edukacija jedna je od aktivnosti projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji "Oaza" provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom.

Na edukaciju je bilo 15 sudionika iz nevladinih organizacija (Mirovne grupe Oaza, Ženske udruge "Izvor" iz Tenje, Udruženja "Baranja" iz Luga i OGI-ja iz Osijeka) te iz Doma za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", Grada Belog Manastira i belomanastirskog Centra za socijalnu skrb. Među sudionicima bio je i Branko Vorkapić ispred partnerske organizacije ASB.

21. 09. 2014.

"Panona-fest" u Erdutu

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Zvuci afričkog bubnja djembe-aZvuci afričkog bubnja djembe-a

Osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" organizirala je u petak i subotu, 19. i 20. IX. 2014. godine, "Panona-fest 2014" s bogatim programom. O edukativno-kreativnoj radionici "Panona – kreativni inkubator 2014" već smo objavili članak ovdje pa nam preostaje da opišemo i subotnja događanja, na kojima je bila i Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja.

Za subotu je bilo predviđeno da zainteresirani građani prijepodne kanuima, biciklima i pješice krenu iz Osijeka te da preko Aljmaša poslijepodne stignu u Erdut. Sudionicima su bile osigurane majice, ručak, osvježenje na rutama i povratak kući autobusom iz Erduta. Planovi se nisu u potpunosti ostvarili jer je vožnja kanuima zabranjena zbog visokog vodostaja Drave, a ni vrijeme – koje je stalno prijetilo kišom – nije išlo na ruku ostalim učesnicima. Ipak, u Erdut je stigla ekipa upornih pješaka i biciklista.

20. 09. 2014.

Sajam "Jabuka, kraljica jeseni"

Baranjske 'nešpricane' jabukeBaranjske 'nešpricane' jabukeU sklopu manifestacije "Jesen u Baranji '14", koja se u Belom Manastiru održava od 20. do 27. rujna 2014. godine, Lokalna akcijska grupa Baranja, Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir organiziraju tematsku radionicu za djecu predškolskog i školskog uzrasta te tematski sajam pod nazivom "Jabuka, kraljica jeseni".

Cilj događanja je promoviranje LAG-a Baranja i lokalnih proizvođača kroz poticanje svijesti djece i stanovništva LAG-ovog područja o značaju izvornih lokalnih proizvoda za razvoj ruralnih sredina.

19. 09. 2014.

Radionica o kulturnom turizmu i arheoturizmu

Radionica u ErdutuRadionica u Erdutu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 19. IX. 2014. godine, s početkom u 10 sati, u Centru za održivi ruralni razvoj u Erdutu održana je edukativno-kreativna radionica "Panona – kreativni inkubator 2014". Radionicu je, kao dio manifestacije "Panona-fest 2014", organizirala Udruga za kreativni razvoj "Slap" iz Osijeka u suradnji s Hrvatskim društvom kulturnog turizma (CroCulTour).

Cilj radionice bio je okupiti osobe iz javnog, privatnog i civilnog sektora te umrežiti dionike kulturno-kreativnih industrija s članovima akademske zajednice, odnosno s marketinškim i menadžmentskim stručnjacima, te s investicijskim i projektnim savjetnicima. Na taj način želi se na jedan inovativan način pristupiti kreiranju ponude kulturnog turizma / arheoturizma. Nema sumnje da i Baranja ima što ponuditi u takvim vrstama turizma.

Radionicu je kao moderatorica vodila Jasenka Ricl, predsjednica Hrvatskog društva kulturnog turizma.

Stranica 1 od 2

Golden Panonian QualityGolden Panonian Quality

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Osječka TV o LAG-natječaju

Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Rujan 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tagovi

** Baranja ** Baranjska periodika ** Baranjski leksikon ** Dokazana kvaliteta ** Eko eduko park ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAGovi nas inspiriraju ** LAG vašar ** Naše domaće ** Noć muzeja ** Od tradicije do brenda ** Sajam udruga Baranje ** Turizmom razvijamo područje ** Vinatlon ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bjelovar * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Drava * Draž * Duboševica * Duga Resa * Dunav * Erdut * Ernestinovo *EU Baranja * Europa * Gajić * Gorski kotar * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Karašica * Kneževi Vinogradi * Kneževo * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Krapina * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Moslavina * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Orahovica * Osijek * Otok * Petlovac *Plakati * Podravlje * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Srijem * Sudaraž * Suza * Tikveš * Topolje * Trakošćan * Tuhelj * Tvrđavica * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Zmjevac * Čeminac * Čepin * Đakovo * Šećerana * Šibenik * Šumarina * Županja Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Baranjske ceste Baranjske znamenitosti Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Euro Europska Unija Festivali Filatelija Fišijade Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Godišnjak OMH Godišnjice Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrana Hrvatski ruralni parlament In memoriam Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LAG područje LAG članovi LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Lovstvo Manifesta Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Otpad Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Popis stanovništva Potpore Pozivnica Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Priroda Projekti Promocije Pustare Putovanja Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Ribolov Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Sastavnci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Statut LAGa Baranja Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Vrijeme Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Šumarstvo Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.